Tapahtumia

Joulunodotusta Mallusjoen Lepokodilla 10.12.2014

Mallusjoen Lepokodilla virittäydyttiin Joulun tunnelmaan askartelemalla joulukoristeita. Lepolaan kokoontui ja toimintaan osallistui kymmenkunta asukasta hoitajineen.

Asukkaiden kanssa askarreltiin joulutonttuja koivu"klapeista", tekemällä niille huovutusvillasta tonttulakki ja parta tai letit riippuen siitä, oliko kyseessä tyttö- vai poikatonttu. Jokainen tonttu oli erilainen viiksineen tai värikkäinen nappeineen ja ne viimeisteltiin piirtämälle niille ilmeikkäät kasvot.

Tonttujen lisäksi teimme mehiläisvahalevyistä kynttilöitä. Niiden tekeminen olikin monelle asukkaalle tuttua puuhaa edellisestä vuodesta ja kynttilöitä valmistuikin nopeaan tahtiin. Asukkaille tuntui olevan merkityksellistä tehdä jotain tuttua puuhaa, jonka jo osasivat.

 

_______________________________________________________________________

Joulujuhla Liisankodilla 9.12.2014

Vihreä Veräjä -hanke yhdessä Ikääntyneiden päihdetyön (IPT) ja Liisankodin henkilökunnan kanssa järjestivät Joulujuhlan Liisankodin asukkaille ja heidän omaisilleen. Liisankodin pihatulin valaistulle pihamaalle kokoontui illansuusta noin kolmekymmentä henkilöä katsomaan ja kuulemaan ohjelmaa.

Illan aikana saimme nauttia mieskvartetin esittämistä joululauluista ja serenaadeista, lisäksi päästiin näkemään joululauluun yhdistettyjä tansseja, joihin myös katsojilla oli mahdollisuus osallistua. Yllätysvieras oli Judith-aasi, joka saapui Siuntiosta asti viettämään iltaa asukkaiden ja vieraiden kanssa. Sillä oli myös tärkeä rooli Joulu evankeliumissa. Ilta päättyi kakkukahveihin ja joulupukkikin pistäytyi joulukiireidensä keskellä

 

_________________________________________________________________________

Sammaltöitä Mallusjoen Lepokodilla 4.11.2014

Mallusjoen Lepokodin asukkaiden kanssa teimme sammalesta kransseja ja ruukkuja koristamaan heidän terassejaan. Sammal oli mieluisa materiaali ja se herätti aisteja ja tunteita liki jokaisessa osallistujassa, joita kokoontuikin yhteisen pöydän äären lähemmäs 15. Tuotoksena saatiin toinen toistaan kauniimpia, rusetein ja kävyin koristeltuja kransseja, joissa pohjana käytettiin kanaverkkoa.

 

 

 

 

 

 

_______________________________________________________________________

Ruusunmarjamobile
Vaahteranlehtiruusu
Osmankäämi ovikoristeet

Kädentaitotyöpaja 1.10.2014

Vihreä veräjä-hanke järjesti jo toistamiseen luonnonmateriaalipainotteisen kädentaitotyöpajan Pasilan Rauhan asemalla 1.10.2014. Päivään osallistui 15 hoitoalan ammattilaista ja muuten vain aiheesta kiinnostunutta.

Päivän aikana Inkun Ideapaja ohjeisti vaahteranlehtiruusujen tekemisessä sekä yhteistyöllä saatii aikaan suuri ruusunmarjamobile.

Iltapäivästä ohjaustoiminnan artenomi Anna Puolakka opasti osallistujia osmankäämin käsittelyssä. Jokainen sai kotiinviemisiksi toinen toistaan hienompia ovikoristeita.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

__________________________________________________________________

Syysretket Haltiaan 12.9 ja 15.9.2014

Syysretket luontoon ovat parhaimmillaan syyskuun auringon lämmittäessä. Perheen yhdistetyn hoidon yksikkö Pyy tutustui Luontotalo Haltian Suomen luonto -näyttelyyn, jonka jälkeen valmistettii retkiruokaa avonuotiolla. Jade -hankkeen maahanmuuttajanaiset pääsivät opastetulle sieniretkelle Nuuksion luontoon. Sienisaalista valmistettiin päivän päätteeksi yhdessä sieniruokaa.

 

 

 

 

 

 

______________________________________________________________________

Vapaaehtoisten koulutusta Turussa 9.9.2014

Vihreä Veräjä –hankkeen työntekijät olivat toistamiseen kouluttamassa vapaaehtoisia Turussa sijaitsevassa Kotikunnaan palvelukeskuksessa. Luonnonläheiset nimisestä vapaaehtoisryhmästä paikalla oli 7 henkilöä. Koulutus iltapäivän aiheena oli saada ideoita omaan toimintaan ja sen pohjalta suunnitella tulevan syksyn ja talven aktiviteetteja ikääntyneille. Lisäksi vapaaehtoisilla oli mahdollisuus päästä kokeilemaan mehiläisvahakynttilöiden sekä havukranssien tekoa käytännössä. Vapaaehtoistoiminta on lähtenyt hyvin käyntiin Turussa.

_______________________________________________________________________

Sirkuskoulu Magenda

Sijaisperheiden toimintapäivä 6.9.2014

Vihreä Veräjä ja PePPi -hanke järjestivät jo neljättä kertaa luontotoimintapäivän pääkaupunkiseudun sijaisperheille. Tällä kertaa tapahtuma järjestettiin Rastilan leirintäalueella. Tapahtumassa perheet pääsivät muun muassa taiteilemaan kaislasta ja pihlajanmarjoista syyskoristeita, kokeilemaan melonnan alkeita sekä tutustumaan temppukoiratoimintaan. Rohkeimmat uskaltaituivat Sirkuskoulu Magentan ohjauksessa jopa trapetsille!

 

 

 

 

_______________________________________________________________________

Kalastusretki mustikkamaalla 22.8.2014

Vihreä Veräjän  kalastustoiminta jatkuu. A-kiltojen yli 20 kalastajan retkikunta oli Mustikkamaalla kalassa oppaamme Petri Rantalan johdolla 22.8. Tällä kertaa opeteltiin täkykalastusta ja saaliiksi tuli muun muassa Petri Rantalan käsissä oleva kuha.

 

 

____________________________________________________________________

Sadonkorjuujuhlat Mallusjoen Lepokodilla 30.8.2014

 

Mallusjoen Lepokodilla järjestettiin lauantaina 30.8.2014 jo perinteeksikin käyneet sadonkorjuujuhlat. Tällä kertaa niihin oli yhdistetty myös omaisten päivä ja asukkaiden omaisia oli kutsuttu mukaan. Paikalla olikin mukavasti porukkaa, yhteensä noin 50 henkeä. Ilma oli viileä mutta onneksemme kuitenkin poutainen ja paikotellen myös aurinko pilkahteli pilvien lomasta.

Juhlissa nautittiin sadonkorjuuherkkuja, joista osa oli saatu Mallusjoen asukkaiden omista viljelyksistä. Päivään mahtui mukavan yhdessäolon lisäksi myös ohjelmaa, kuten alpakkavierailijat Hyvän Mielen alpakoista, erään työntekijän suomenhevosen tarjoama ratsastusmahdollisuus, musiikkia sekä sadonkorjuuaiheinen rastirata.

________________________________________________________________________

Aasilla ajelua Vivamossa 18.8.2014


Lohjan Vivamossa on kesän ajan laiduntanut lampaiden lisäksi kaksi aasia, äiti ja tytär. Sanaskodin asiakkaat pääsivät hoitamaan ja ajamaan aasi-emoa, joka oli hyvin rauhallinen ja kiltti käsitellä. Asiakkaita oli opastamassa aasin omistaja Lea Nuutinen.

Työskentely Vivamossa kuuluu THL:n hallinnoimaan työllistävään Green Care hankkeeseen, jossa Vihreä Veräjä -hankkeen työntekijät työskentelevät parina päivänä viikossa.

 

__________________________________________________________________________

Pesupallojen tekoa Kotirannassa.
Savitöitä Ainolan ja Väinölän asukkaiden kanssa.

Mallusjoen Lepokoti 12.8.2014

Vihreä Veräjä -hanke järjesti Mallusjoen Lepokodin asukkaille luonnonmateriaaleihin liittyvät kädentaitotuokiot. Kotirannan asukkaat saivat työskennellä entisajan materiaalin, tuohen, kanssa, josta syntyikin toistaan hienompia huosiaimia eli entisajan pesupalloja.

Ainolan ja Väinölän väen kanssa taiteilimme savesta, jossa muottina käytimme luonnosta kerättyjä puiden lehtiä. Lehtien ruodit painettiin saven pintaan kuvioksi ja reunat nostettiin hieman ylöspäin, jolloin tuloksena oli pieniä kulhoja esimerkiksi kynttilän aluseksi.

 

 

 

 

 

______________________________________________________________________

Mallusjoki
Liisankoti

 

Toiminta palailee ennalleen pienen kesätauon jälkeen

Toiminta asiakaspaikoissa palailee uomiinsa parin viikon kesätauon jälkeen.

8.7 Mallusjoen lepokodissa painoimme kangasväreillä vihanneksia ja hedelmiä leimasimina käyttäen pöytäliinoja ja kauppakasseja. Sää oli aurinkoinen ja lämmin, joten rauhallinen tekeminen varjoisassa paikassa sopi hyvin kaikille osallistujille.

9.7 Liisankodilla toimintatuokion keskeinen teema oli luonnonkukat. Jokainen sai taiteilla oman mielensä mukaan värikkään ja kesäisen luonnonkukka-asetelman. Toiminnan ohessa tunnistettiin ja muisteltiin luonnonkukkien nimiä.

 

 

 

___________________________________________________________________

Helsingin Diakonissalaitoksen perheen yhdistetyn hoidon yksikkö vieraili Rehndahlin kotieläintilalla Kirkkonummella 17.6.

 

Helsingin Diakonissalaitoksen perheen yhdistetyn hoidon yksikkö vieraili Rehndahlin kotieläintilalla Kirkkonummella 17.6. Sateisesta ja kylmästä ilmasta huolimatta matkaan lähdettiin kuuden lähes täyden auton voimin. Mukana oli siis kolmisenkymmentä kotieläimiin tutustujaa. Sään vaihdellessa aurinkoisesta pilviseen ja jopa raekuuroihin asti, onnistuimme tutustua kotieläintilan monipuoliseen eläinvalikoimaan lähes kuivin vaattein. Päivä päättyi yhteiseen grillaustuokioon sekä pienen falabella-hevosen mainioon esitykseen.

 

 

________________________________________________________________________

Vieraskodin perheet Seurasaaressa 13.6

 

Vihreä Veräjä -hanke järjesti Helsingin Vieraskodin perheille retken Seurasaareen 13.6. Sateisesta säästä huolimatta perheet viihtyivät Seurasaaren kauniissa luonnossa patikoiden, museoihin tutustuen ja eväistä nauttien.

 

 

 

 

 

 

 

_____________________________________________________________________

Maahanmuuttajanaiset karjalanpiirakka -kurssilla 12.6.2014

 

Vihreä Veräjä -hanke järjesti yhdessä Jade -projektin kanssa maahanmuuttajanaisille uudenlaisen elämyksen Varpulan luomutilalla, Sipoon Talmassa. He pääsivät tutustumaan suomalaiseen perinneruokaan ja opettelemaan miten karjalanpiirakoiden valmistus ja oikeaoppinen rypyttäminen sujuu. Piirakan paistajaisten ohella osallistujat pääsivät myös rapsuttelemaan tilan lampaita. Mukana kahdeksan naisen lisäksi myös kuusi heidän lapsiaan ja lapsenlapsiaan.

Naiset ja lapset viettivät ikimuistoisen päivän nauraen ja uusia kokemuksia hankkien. Ikimuistoinen päivä!

 

 

 

 

 

 

 

_______________________________________________________________________

Mäkelänkadun sisäpiha ennen...
...jälkeen muutoksen.

Mäkelänkadun asumisyksikön sisäpihan sisustaminen 4.6.2014

Vihreä Veräjä -hanke oli avustamassa ja opastamassa Mäkelankadulla sijaitsevan asumisyksikön henkilökuntaa ja asukkaita pihan sisustamisessa. Asukkaita kuultiin toiveista sisäpihan suhteen ja he olivat alusta alkaen mukana sunnittelemassa ja toteuttamassa muutosta. He olivat jo viime vuonna taiteilleet vanhoista autonrenkaista ja kuormalavoista värikkäitä istutusalustoja kukille ja muille kasveille.

Tänä vuonna toiveena oli saada mahdollisimman paljon hyötykasveja, joita asukkaat voisivat käyttää grillauksen yhteydessä. Yhdessä toteutimmekin sisäpihalle viihtyisän oleskelunurkkauksen, jonne istutimme muun muassa tomaattia, kurkkua, salaatteja, yrttejä ja joitakin kukkia.

 

 

_____________________________________________________________________

Tuoksutorni
Mansikkamaan perustaminen

Kevätpuuhia Mallusjoen Lepokodissa 27.5.2014

Vihreä Veräjä -hankkeen johdolla puuhastelimme kevät touhujen parissa Mallusjoen Lepokodissa 27.5. Sää ei ollut kovin keväinen sateen vihmoessa ilmaa tuulen siivittämänä, mutta se ei toimintaamme estänyt.

Siirsimme osa toiminnasta sisätiloihin ja rakensimme asukkaiden kanssa heille tuoksutornin eri kokoisista ruukuista. Tuoksutorniin istutettiin muun muassa basilikaa, mansikoita, avomaakurkkua, samettiruusuja ja petunioita.

Iltapäivästä sisustimme heidän pienen kasvihuoneen, sekä perustimme mansikkamaan.

 

 

 

________________________________________________________________________

Kohtaaminen käytävällä 22.5.2014

 

Piispa Ambrosius ja alpakka Morrison kohtasivat THL:n hallinnoiman työhön kuntouttavan Green Care Etelä-Suomi -hankkeen seminaarissa 22.5.2014. Seminaarin aiheena oli luontolähtöiset toimintamuodot osana kuntien työllisyyspalveluja ja järjestöjen työtoimintaa.

 

_______________________________________________________________________

Diakonissalaitoksen perheiden yhdistetty hoito 13.5.2014.
Mallusjoen Lepokoti 14.5.2014.
Kustaankartano 14.5.2014.
Helsingin vieraskoti 14.5.2014.
Jade -projektin kanssa yhteistyössä 15.5.2014.
Peppi -projektin kanssa yhteistyössä 17.5.2014.

Toukokuussa hankkeen toiminta on ollut vilkasta

 

Toukokuu on Green Care toiminnassa sesonkiaikaa ja Vihreä Veräjä -hankkeellakin on ollut kiireiset viime viikot. Erilaisissa asiakaspaikoissa on tehty kevätkylvöjä, järjestetty pihatalkoita sekä nautittu luonnosta vaihtelevissa sääolosuhteissa.

- Helsingin Diakonissalaitoksen perheiden yhdistetyn hoidon yksikön kanssa kunnostimme heidän yhteisötalon pihaa kesäkuntoon 13.5. PYYn pihalle rakensimme mm. pienen kasvihuoneen sekä kylvimme kasvilaatikoihin hyötykasveja.

- Mallusjoen Lepokodilla oli 14.5 vuorossa perunanistutus sekä kasvilaatikoiden kylväminen.

- Kustaankartanon monipuolisessa palvelukeskuksessa olimme avustamassa pihan kesäkuntoon saattamisessa 14.5. Istutimme kesäkukkia asukkaiden ja henkilökunnan iloksi.

- Helsingin Vieraskodin sisäpiha sai kesäilmeen 14.5, kun hankkeemme oli avustamassa heitä kesäistutuksissa ja joidenkin hyötykasvien istutuksissa.

- Hankkeemme tarjosi yhdessä Jade -projektin kanssa maahanmuuttajanaisille aivan uudenlaisen luontokokemuksen viemällä heidän kalaan Helsingin Vanhan kaupungin lahdelle. Osallistujat olivat ihmeissään ja innoissaan.

- Vihreä Veräjä -hanke järjesti yhdessä PePPi -hankkeen kanssa virkistyspäivän sijaisperheille Luukin ulkoilualueella Espoossa 17.5. Osallistujia oli kaikenkaikkiaan noin 70 ja sää suosi tapahtumaamme. Virkistyspäivä oli jo kolmas vastaavanlainen, joita järjestettiin ja suosio on ylittänyt odotukset.

Istutuksia Inkun Ideapajssa 7.5.
Kasvihuone koottiin Mallusjoen Lepokodilla.
Työtoiminta aloitettiin Vivamossa THL:n kuntouttavan GC hankkeen puitteissa.

Kevätkausi hankkeessa kiireimmillään

 

Kevätkausi on hankkeessa kuumimmillaan emmekä ehdi päivittää nettisivuja nyt  kovin usein. Kuluneella viikolla kalastusryhmä teki retken Helsingin vesille, käynnistimme maatilatoiminnan Sipoossa ja viheralueiden hoitoryhmän Lohjalla ( Työhön kuntouttava Green Care- hanke). Liisankodilla oli pihatalkoot ja olimme Inkun ideapajassa istuttamassa taimia. Mallusjoella toiminta jatkuu joka toinen viikko, Kuntoutuskoti Tarpoilan viljelystyöt on aloitettu, maahanmuuttajien säännöllinen toiminta jatkuu edelleen. Ideoimme parhaillaan muutaman kuntoutusyksikön pihan kunnostusta ja tulevalla viikolla on normaalitoiminnan lisäksi Diakonissalaitoksen  PYYn ja Koditomien tuen Lokitien asuntojen pihatalkoot. Ensi viikon ohjelmaan mahtuu myös Kustaankartanon kevättalkoot sekä sijaisperheiden luontotoimintapäivä Luukissa.

 

Terveisin

Tuomo, Minna ja Mila

 

 

 

 

 

 

 

____________________________________________________________________

Jäsenjärjestöpäivät 23-24.4.2014

Sininauhaliiton Jäsenjärjestöpäivät pidettiin tänä vuonna Kangasalan upeissa maisemissa. Menetelmäpolun varrella Vihreä Veräjä kertoi järjestöihmisille luontoavusteisista toiminnoista hoidon, asumisen ja kuntoutuksen tukena.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

___________________________________________________________________

Kevät on saapunut ja asiakastyö alkanut Mallusjoella!

Kevät saapuu hurjaa vauhtia ja valmistauduimme tulevaan kesään Mallusjoen lepokodin asukkaiden kanssa. Koulimme pieniä orvokin taimia suurempiin ruukkuihin ja nostimme ne aurinkoisille ikkunalaudoille kasvamaan ja odottamaan ulos siirtoa. Varsinaista kukkaloistoa on luvassa taimien määrästä päätellen. Orvokkien istuttamisen lisäksi teimme ajattomat risusydän - koristeet, joita voi jokainen koristella mieleisekseen vuoden aikojen mukaan.

______________________________________________________________________

Green care mukana sosiaalialan asiantuntijapäivillä 12-13.3.2014

 

Vihreä Veräjä -hankkeella oli oma viherpainotteinen osasto sosiaalialan asiantuntija päivillä Helsingin Wanhassa Satamassa 12-13.3.2014. Ständillä oli mahdollisuus tutustua Green Careen sekä työntää sormet kirjaimellisesti multaan ja istuttaa kotiin viemisiksi orvokkiamppeli. Messuosastolla riitti kiinnostuneita kuulijoita sekä innokkaita istuttajia.

Green Care pääsi ääneen myös työpajoissa, joissa Vihreä Veräjä -hankkeen hankepäällikkö Tuomo Salovuori kertoi voimaantumisesta puutarhatoiminnasta. Lisäksi aiheeseen liittyen Pollesta Potkua ry:n Ulla Linjama-Lehtinen kertoi hevosavusteisesta kuntoutustoiminnasta.

_________________________________________________________________________

Vapaa ehtoisten koulutusta Turun Kotikunnaassa 5.3.2014

 

Vapaaehtoistoimintaa ja -koulutusta Turussa järjestää Avoimet ovet -hanke yhdessä Vihreä Veräjä -hankkeen kanssa.

Luonnonläheisiksi nimetty ryhmä kokoontui ensimmäisen kerran 5.3.2014 Turussa, infotilaisuuden merkeissä. Ensimmäiseen tapaamiseen osallistui 13 vapaaehtoiseksi aikovaa.

Tavoitteena on järjestää luontolähtöistä toimintaa Kotikunnaan asukkaille ja lähialueen muille ikääntyneille ihmisille noin kerran kuukaudessa. Toimintaa toteutetaan pääsääntöisesti Kotikunnaan tiloissa ja ympäristössä.

Ensimmäisessä tapaamisessa saatiin yleisinformaatiota Kotikunnaasta, yhteistyöhankkeista sekä ikääntyneiden luontotoiminnasta. Ettei ilta olisi mennyt liian teoriapainotteiseksi, vapaaehtoisilla oli mahdollisuus päästä kokeilemaan risutöitä ja siementen kylvämistä käytännössä. Lisäksi vapaaehtoiset jakaantuivat kolmeen (puutarha, kädentaidot, eläin) ryhmään kiinnostuksen mukaan, suunnittelemaan tulevaa kevättä ja kesää vuosikellon merkeissä.

Vapaaehtoisilla oli paljon toteuttamisen arvoisia ideoita, jotka tulevat varmasti piristämään ikääntyneiden arkea!

______________________________________________________________________

Hali Bernit
Hevosajelua
Kalan käsittelyä
Pilkillä

 

Toiminnallinen retkipäivä sijaisperheille Luukin ulkoilualueella Espoossa 1.3.2014

 

Vihreä veräjä -hanke järjesti jo toistamiseen yhdessä PePPi -hankkeen (Pelastakaa lapset, Perhehoitoliiton ja Pesäpuun) kanssa toiminnallisen retkipäivän sijaisperheille. Tällä kertaa paikkana oli Espoossa sijaitseva Luukin ulkoilualue. Tapahtumaan osallistui noin 15 perhettä ja kaikenkaikkiaan osallistujia oli 60-70.

Lumen puutteen takia laskiaisriehan sijaan järjestimme perheille keväänodotusriehan ja sää suosi ulkoilupäiväämme. Aurinko pilkahteli pilvien takaa lämpötilan ollessa nollan tienoilla.

Kokoonnuimme aamulla Luukin grillikatoksella, joka oli päivän kohtaamispaikka. Sinne oli koko päivän mahdollisuus tulla lämmittelemään, nauttimaan lämmintä juomaa sekä iltapäivästä paistamaan makkaraa..

Päivän aikana oli monenlaista ohjelmaa: aamupäivällä Hali--Bernit kävivät ilahduttamassa perheitä vierailullaan ja iltapäivällä oli mahdollisuus päästä hevoskiesien kyytiin. Leudosta säästä huolimatta jään paksuus oli liki 40cm, joten halukkailla oli mahdollisuus tutustua pilkkimisen saloihin ja rannalla Jaana Vetikko oli opastamassa kalankäsittelyssä. Luukin kartanon sisätiloissa askarreltiin risujen parissa ja kotiinviemisiksi syntyi monenmoista risukranssia. Lisäksi alueella oli mahdollisuus päästä kokeilemaan jousiammuntaa, kiertää luontoaiheista rastirataa, nauttia kauniista luonnosta sekä vaihtaa kuulumisia muiden perheiden kanssa.

Kaikenkaikkiaan päivä oli oikein onnistunut ja jatkoa seuraa! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

___________________________________________________________________

Matikka ja mäti

Kalankäsittelykurssi ja kalaruokien valmistusta järjestettiin yhdessä A-killan kanssa tiistaina 11.2.

Ohjelma oli monipuolinen ja lopputulokseksi saatiin maukas ateria. Aluksi opeteltiin  yhdessä mm. ahvenen umpiperkausta, nylkemistä ja fileointia. Kuhan fileointia ja hauen fileointia ruodottomaksi Siian fileointia ja graavausta. Mateen nylkemistä, fileointia ja mädin käyttöä sekä silakan perkaamista ja sormin fileointia.

Kalaruokana oli paistettua, leivitettyä silakkaa ja ahventa. Katkarapukeittoa. Kalaruukku, missä oli kerroksittain kalaa (ahven, kuha, hauki), jokaisen kalakerroksen päällä on kerros Myrttisen valkosipuli-suolakurkkua, smetanaa ja tilliä. Lisäkkeenä oli keitetyt perunat ja tsatsiki.

______________________________________________________________________

 

Tuohiruusu
Risulintuja
Kaislakulhoja

Kädentaitotyöpaja 29.1.2014

Vihreä Veräjä -hanke järjesti kädentaitotyöpajan Pasilan Rauhanaseman tiloissa 29.1. Paikalle kokoontui noin 20 henkilöä, pääasiassa sosiaali- ja terveysalalla työskentelevää, tutustumaan aiheeseen. Päivän aikana oli mahdollisuus tutustua kädentaitojen mahdollisuuksiin, jakaa ideoita muiden kanssa sekä kokeilla joitain kädentaitoja käytännössä. Tuotoksina saatiikiin kauniita tuohiruusuja, monenlaisia risulintuja ja sydämiä sekä kaislakulhoja. Paikalla ideoitaan oli esittelemässä myös Inkun Ideapaja, Helsingin Gardenia, Varpulan luomutila sekä ohjauksen artenomi Anna Puolakka.

Kuva Thriveorganisaation järjestämältä terapeuttisen puutarhatoiminnan kurssilta Englannissa
Mehiläisvahakynttilöiden tekoa Helsingin Vieraskodilla
Kaija Ikäheimo ja Bogi
Kohtaamisia Kylänraitilla

Vuodenvaihteessa

osa henkilökunnastamme on kesälomalla, ja me muut teemme ensi vuoden suunnitelmia, budjetteja ja muita kirjallisia töitä. Lasten ja perheiden GC- toiminnan vuosikellot valmistuvat pikkuhiljaa ja opiskelijoiden kanssa työstämme muun muassa maahanmuuttajien luontokotoutus opasta. Päivitämme myös ensiaputaitoja ja osallistuimme kaikki matkailun turvallisuuskoulutukseen.  Tammikuussa startaavat jälleen asiakastapahtumat.. Myös Luontomateriaalipainotteinen kädentaitokurssi on tammikuun 29. päivänä Pasilassa. Tervetuloa sinne! Kts tarkempi ohjelma etusivultamme.

 

Joulunjuhlintaa luontomateriaaleilla

Joulua edeltävillä viikoilla joulua juhlimme yhdessä asiakkaiden ja henkilökunnan kanssa tekemällä jotakin jouluista luonnonmateriaaleista. Mehiläisvahakynttilät ja jouluiset kukkakorit ovat suosikkeja joulua edeltävillä viikoilla. Minnan uusi koiranpentu oli myös mukana talkoissa Liisankodilla.

Opinnäytetöitä tekeillä

Yhteensä kuusi AMK opiskelijaa on tekemässä opinnäytetyötä Vihreä veräjä projektin toiminnasta. Kolme opiskelijaa keskittyy Helsingin Klubitalojen luontoavusteisen toiminnan kokemuksien keräämiseen ja toiminnan kehittämissuunnitelman laatimiseen. Kolme muuta opiskelijaa työstävät Luontokotoutus opasta maahanmuuttajille ja testaavat sitä käytännössä Helsingin Vieraskodilla ja Jade projektissa.

 

Green Care tematiikka esille Innomarkkinoilla 19.11.2013

Projekti toteutti Green Care aiheisen session Messukeskuksessa järjestetyillä Innomarkkinoilla 19.11.2013.

Session mielenkiintoisista puheenvuoroista vastasivat projektipäällikkö Tuomo Salovuori,  Helsingin yliopiston dosentti Erja Rappe, Paloniemen sairaalan psykologi Jyrki Nikanne sekä lastenpsykiatri Kaija Ikäheimo työparinsa Bogin kanssa.

Lisäksi aihe oli esillä Kohtaamisia kylänraitilla -osiossa. Pienellä ständillä oli mahdollisuus tutustua teemaan tarkemmin sekä lähestyä sitä käytännön kautta valmistamalla itselle rintakoru luonnonmateriaaleista.

 

 

 

 

 

 

______________________________________________________________________

Viljo kuntouttamisapuna.

Vapaaehtoisten koulutusta Lehmirannassa 6.11.2013

Hyvin alkanut yhteistyö Eläkeliiton TunneMieli -projektin ja Vihreä Veräjän välillä sai jatkoa. Projekti järjesti Keuruulla toimiville vapaaehtoisilleen, yhdistetyt koulutus ja virkistäytymispäivät Lehmirannassa. Vihreä Veräjä organisoi koulutukseen yhden päivän ohjelmaksi pääsääntöisesti luonnonmateriaaleihin liittyviin kädentaitoihin painottuvan session, painopisteenä ikääntyneiden toiminta.

Aamupäivä vierähti ideoita ja ajatuksia vaihtaessa vapaaehtoisten kanssa, käytännön kokeiluja unohtamatta. Jokainen sai kotiin viemisiksi itse tekemänsä havupallon ja mehiläisvahakynttilöitä.

Iltapäivän ohjelmasta piti huolta Maarit Haapasaari koiransa Viljon kanssa, jotka tekevät monipuolista ja arvokasta työtä erilaisten asiakasryhmien kanssa. Maarit jakoi osaamistaan ja kokemuksiaan koiratoiminnasta ja antoi toimintavinkkejä käytännön toteutukseen.

Helsingin ja Vantaan A-kiltojen kalastusreissu Nuuksioon 31.10.2013

Vihreä Veräjä -hanke järjesti kalastusreissun Nuuksioon Helsingin ja Vantaan A-kiltojen jäsenille. Tapahtumaan osallistui kalastuksen ohjaaja Petri Rantalan opastuksessa yli 20 innokasta kalastajaa. Kalastuksen lisäksi päivän ohjelmaan sisältyi retkeilyä ja sienestystä.

Kalastuksen osalta tänä vuonna on vielä tarjolla kalankäsittely- ja kalaruokakurssi.

Kalastus ja erätoiminta on avointa toimintaa kaikille kiinnostuneille ja kuka tahansa voi liittyä toimintaan.

 

_________________________________________________________________________

Luontokotoutusopas maahanmuuttajille

 

Vihreä veräjä -hankkeella on ollut säännöllistä luontotoimintaa Helsingin Vieraskodin perheyksikön kanssa, jossa asuu kymmenkunta maahanmuuttajaperhettä ( lähes kaikki somaliperheitä). Tästä syntyi idea kehitellä maahanmuuttajien luontokotoutusopasta, johon tulisi jokaiselle kuukaudelle jokin suomalaiseen luontoon perehdyttävä luontoaktiviteetti. Aiheesta on tekemässä opinnäytetyötä Heidi Backman AMK Noviasta.

Onko sinulla tietoa, kokemuksia tai osaamista asiasta? Ota yhteyttä Mila Sjöholmiin (mila.sjoholm@sininauha.fi) ja kerro, minkälaisia teemoja oppaassa pitäisi käsitellä.

___________________________________________________________________

Kuvassa luennoitsijat Kaija Ikäheimo ja Pogi. Molemmat kokeneita terapiatyön ammattilaisia.

Päihde- ja mielenterveysmessujen green care -pajassa kerrottiin monipuolisesti gc-toiminnan mahdollisuuksista:

-Keravan vankilan päihdekuntoutuksessa

-Kellokosken sairaalan  puutarhalla

-Vihreä veräjä hankkeen eri toimintamuodoissa

-Mielenterveyskuntoutujien tukikoirakkotoiminnassa

-Kuntoutumisesta maatila ympäristössä sekä

-Eläinavusteisesta toiminnasta lastenpsykiatrin vastaanotolla.. Sekä jaettiin

-Tutkimustietoa päihdekuntoutujien luontokokemuksista

Tervetuloa Innomarkkinoille 19.11 kuulemaan lisää!

 

 

 

 

______________________________________________________________________

 

Helsingin ja Vantaan A-killat, Vertaistuki Redis ja Sininauhaliiton Vihreä Veräjä -hanke Kirkkonummen Linlossa.

Lue retkikertomus.

 

Kukkasipulien istutusta Kustaankartanon palvelukeskuksessa 8.10.2013

Kustaankartanon palvelukeskuksessa istutettiin kukkasipuleita asukkaiden iloksi yhdessä Vihreä Veräjä -hankkeen työntekijöiden ja Kustaankartanon työntekijöiden kanssa. Leppoisaan istutus- ja makkaranpaistotuokioon osallistui myös talon asukkaita.

Keväällä Kustaankartanon oleskelupihalla on luvassa todellinen kukkaloisto, kun nyt istutetut narsissit, tulppaanit, krookukset, idänsinililjat ja lumikellot pääsevät valloilleen.

Klubitalon retkellä tuli tällaisia ahvenia

Kalastusaktiviteetit jatkuvat  

Hgin Klubitalon sekä A-kiltojen retkikunnat ovat tehneet kalastusreissuja kesän tauon jälkeen. Saaliiksi on tullut mm. komeita ahvenia. Kuvassa vastaava kalastuksenohjaajamme Petri Rantala.

 

Luontoliikuntaa.
Ulla-laama otti vierailijat vastaan uteliaana.

Green Care -päivät 19-20.9.2013 Lepaalla

Green Care -päivät kokosivat noin sata asiasta kiinnostunutta osallistujaa yhteen Hämeen ammattikorkeakoulun luonnonvara-alan toimipisteeseen Lepaalle. Päivien aikana oli mahdollisuus kokea uusia asioita sekä vaihtaa ideoita ja ajatuksia muiden toimijoiden kanssa. Kahteen päivään mahtui paljon monipuolista ohjelmaa, mielenkiintoisia puheenvuoroja sekä rentoa yhdessäoloa.

Torstaina teemana oli vihreän välittämisen innovaatioareena, jossa käsiteltiin vihreän välittämisen palveluita tänään ja huomenna.

Torstai-iltaan oli varattu aikaa tutustumiseen ja verkostoitumiseen yhteisen tekemisen puitteissa. Ohjelmassa oli muun muassa mielenkiintoinen puutarhakierros Lepaan ympäristössä, rentoutuminen savusaunassa sekä virkistäytyminen illanvietossa.

Perjantai aamupäivä oli varattu toiminnallisille työpajoille. Osallistujilla oli mahdollisuus päästä tutustumaan itseään kiinnostaviin työmenetelmiin, kuten äänimaisemiin, maiseman tarinoihin, vuorovaikutteiseen valokuvaukseen, hevosten hyvinvointivaikutuksiin sekä luonnolliseen liikkumiseen luonnossa.

Päivä päättyi tutustumisretkeen Ylitalon alpakka- ja laamatilalle.

________________________________________________________________________

Kotieläinpihalla.
Falabella show.
Jousiammuntarasti.
Kalankasittelyä.

Toiminnallinen retkipäivä sijaisperheille Kirkkonummella 14.9.2013

Vihreä veräjä -hanke järjesti yhdessä PePPi -hankkeen (Pelastakaa lapset, Perhehoitoliiton ja Pesäpuun) kanssa toiminnallisen retkipäivän sijaisperheille Kirkkonummella 14.9.2013. Tapahtumaan osallistui kymmenkunta perhettä ja kaikenkaikkiaan osallistujia oli 30-40.

Kauniin aurinkoisena aamuna kokoonnuimme Kirkkonummella sijaitsevalla kotieläinpihalla. Kotieläinpiha Rehndahlissa ohjelmassa oli erilaisiin eläimiin tutustumista sekä mainio falabella show, jossa ponin kokoinen hevonen viihdytti yleisöä hauskoilla tempuillaan.

Rehndahlista jatkoimme yhdessä autojonona matkaa läheiselle Linlon ulkoilusaarelle, johon oli perheille järjetetty monenlaista ohjelmaa kauniista luonnosta nauttimisen lisäksi. Saarelle oli järjestetty erilaisia luontorasteja, joista mato-ongintapiste sekä jousiammunrasti saavuttivat osallistujien keskuudessa suurimman suosion. Myös kalankäsittelypiste veti osallistujia puoleensa ja pienimmätkin osallistujat pääsivät kokeilemaan fileeraustaitojaan. Päivän kruunasi nuotiolla nautitut makkarat ja muurinpohjaletut.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_______________________________________________________________________

Oman maan satoa
Amerikan minihevonen Twist
Alpakka Morrison
Jousiammuntaa

 

Sadonkorjuujuhlat Mallusjoen Lepokodilla 31.8.2013

Vihreä Veräjä -hanke on järjestänyt puutarhaan ja luontoon liittyvää toimintaa Mallusjoen Lepokodilla toukokuusta lähtien. Kesän aikana yhdessä asukkaiden kanssa on hoidettu pihaa ja kasvimaata sekä tehty luontoon liittyviä kädentaitoja.

Kesä huipentui yhteiseen sadonkorjuujuhlaan, joka toteutettiin yhteistyössä Mallusjoen Lepokodin sekä Sininauhaliiton Ikääntyneiden päihdetyön ja Vihreä Veräjä -hankkeen kanssa. Juhlaan kutsuttiin asukkaita omaisineen sekä henkilökuntaa perheineen. Sää oli suotuisa ja paikalle tulikin varsin mukavasti osallistujia, noin 40-50 henkilöä.

Juhlien herkulliset tarjoilut valmistuivat osittain oman maan sadosta ja koristelut tehtiin yhdessä asukkaiden kanssa. Leppoisan yhdessä olon ja ruokailun lisäksi ohjelmassa oli muun muassa jousiammuntaa, sekä suuren suosion saavuttaneet alpakka- ja minihevosvierailijat. Nämä uteliaat ja rapsuttelusta pitävät kaverukset olivat kotoisin Hyvän Mielen alpakat -tilalta.

Vihreä Veräjän -toiminta Mallusjoella ei suinkaan lopu tähän, vaan sitä jatketaan syksyn mittaan painopisteen siirtyessä luontoon liittyviin kädentaitoihin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

______________________________________________________________________

Idearikas kukkaistutus Palvelutalo Honkalan pihalla.

Vapaaehtoisten koulutusta Ruovedellä 27.8.2013

Vihreä Veräjä -hanke oli Apua Vanhustyöhön -projektin kutsumana jakamassa tietotaitoaan ja ideoitaan vapaaehtoistoimijoille Palvelutalo Honkalassa Ruovedellä. Paikalla oli noin 10 paikallista vapaaehtoista.

 

 

 

 

 

 

 

_____________________________________________________________________

20.8.2013 Vapaaehtoisten koulutusta Keuruulla.

Vihreä Veräjä -hanke on mukana Eläkeliiton Tunne ja Mieli projektissa, jossa koulututetaan vapaaehtoisia toimimaan iäkkäiden parissa. Koulutuspäivässä hanke jakoi omaa tietotaitoaan vapaaehtoisille, päivän keskeisimmän asiasisällön painottuessa eläinavusteisuuteen ja luontomateriaaleihin liittyviin kädentaitoihin.

Päivään osallistui lähemmäs kolmekymmentä vapaaehtoistoimijaa kuuntelemaan ja saamaan uusia ideoita omaan toimintaansa.

______________________________________________________________________

Kotikunnas, Turku
Sininauhasäätiö Mäkelänkatu

Kalastus

Kalastusporukkamme on ollut heinäkuun kesätauolla, mutta elokuussa retket jatkuvat jälleen esim. Hgin Klubitalon ja A-kiltojen jäsenten kanssa. Kuva kevään retkeltä Kirkkonummelle, jossa Mikko Alanenpää avustaa hauen ylös nostossa.

 

 

 

 

 

Viherympäristön kunnostamista

Vihreä veräjä hankkeen työntekijät ovat olleet ideoimassa usean hoitopaikan viherympäristön kunnostamista. Taiteilija Minna-Maija Lappalaisen johdolla on  Turussa sijaitsevan ikääntyneiden hoitopaikka Kotikunnaksen pihaa uudistettu tänä kesänä.Myös muutamia Sininauhasäätiön asumisyksiköiden pihoja on suunniteltu yhdessä asukkaiden ja henkilökunnan kanssa.Nämä pihat ovatkin saaneet aivan uutta ilmettä kuluneen kasvukauden aikana.

 

 

Vapaaehtoisten koulutusta green care -toimintaan

Tässä kuussa koulutamme vapaaehtoisia green care - toimintaan Keuruulla, Vilppulassa ja Mäntässä. Keuruulla teemme yhteistyötä Eläkeliiton ja lukuisien paikallisjärjestöjen kanssa. Siellä vapaaehtoiset ovat toimineet jo keväästä alkaen neljässä eri ryhmässä: Puutarharyhmässä, eläinavsuteisessa toimintaryhmässä, luontoon liittyvien kädentaitojen parissa ja luontoretki ryhmässä. Kerran viikossa tapahtuma luontotoiminta on viety ikääntyvien asumiskeskus Seiponrantaan.

______________________________________________________________________

Laattoja lepokodin pihaan.
Pupuille maistui oman maan porkkanat.

Mallusjoen Lepokoti 6.8.2013.

Teimme asukkaiden kanssa betonitöitä kauniissa ja aurinkoisessa säässä. Tuotoksina syntyi niin betonisia kuprsitsanlehtilaattoja kuin kynttilänalusiakin. Lisäksi kiertelimme ihastelemassa kesän aikaansaannoksia. Nostimme koemielessä mm. porkkanaa.

_____________________________________________________________________

Helsingin Diakonissalaitoksen perheen yhdistetyn hoidon (Pyy) perheet vierailivat Seurasaaressa 12.7.2013.

Kaikkiaan osallistujia oli reilusti toistakymmentä.

Päivän ohjelmassa oli muun muassa saaren luontoon ja ympäristöön tutustumista, grillausta, mahdollisuus uimiseen ja mato-ongintaan omatekoisilla ongilla. Onkiminen osoittautui menestykseksi ja saalistakin saatiin. Erään Pyy:läisen asiakkaan kissoilla riittää kaloissa syömistä.

______________________________________________________________________

Lollipop
Kurre

 

Kanit muuttivat Mallusjoen Lepokotiin 27.6.2013.

Mallusjoen Lepokoti otti kaneja asukkaiden iloksi. Kaksi persoonallista leijonanharjas-risteytyskanipoikaa, Kurre ja Lollipop saivat uuden kodin Mallusjoelta. Utelias, veijarimainen Kurre ja hieman ujompi Lollipop tulevat varmasti viihtymään uudessa kodissaan. 

Saunavihtojen tekoa Mallusjoen Lepokodissa 18.6.2013

Saunavihtatalkoot kokosi yhteen toistakymmentä innokasta saunavihdan tekijää Mallusjoen Lepokodilla. Juhannukseksi valmistui toinen toistaan hienompia vihtoja. Sanonta: "kerran opittua taitoa ei helposti unohda", näyttää pitävän paikkansa.

____________________________________________________________________
Materiaalipankkiin on julkaistu keruukalenteri, josta näkee mitä voi luonnosta kerätä mihinkin aikaan. Tutustu myös ohessa oleviin jokamiehen oikeuksiin, joista selviää mitä voit kerätä, mistä ja kenen luvalla! Myös pääkaupunkiseudun luontoretkikohteet on koottu materiaalipankkiin.

________________________________________________________________________
Kalastusreissu Kirkkonummelle 31.5.2013

Alkukesän kalastusreissu Kirkkonummen Linlon ulkoilusaaren ja Hilan leirikeskuksen ympäristöön keräsi kymmenkunta osallistujaa Helsingin Vierakodilta ja Vantaan A-kiltalta. Kauniista säästä nauttimisen lisäksi saalistakin saatiin. Mato-onkien ja virveleiden koukkuihin tarttui muun muassa muutama hauki sekä ahvenia.

________________________________________________________________________

Vihreä Veräjä -hanke osallistui TERVE-SOS messuille Turussa 15.5-16.5.2013.

Hankkeella oli oma osastonsa, jossa messukävijöitä tutustutettiin puutarhan terapeuttisiin vaikutuksiin. Osastolla jaettiin tietoa niin hankkeesta kuin laajemminkin aiheesta. Siellä oli mahdollisuus istahtaa hetkeksi seinäpuutarhojen katveeseen kuuntelemaan suihkulähteen lorinaa ja linnunlaulua sekä tutustumaan mielenkiintoiseen materiaaliin. Lisäksi jokaisella oli mahdollisuus työntää sormet multaan ja istuttaa kesäkukka-amppeli kotiin vietäväksi tai alkaa ämpäriperunaviljelijäksi mukaan jaettavien ohjeiden avulla.

Kahden päivän aikana osastolla riitti vilinää, innokkaita istuttajia ja muita toiminnasta kiinnostuneita.
________________________________________________________________________

Vihreä Veräjä -hanke järjesti Green Care aiheisen työpajan jäsenjärjestöpäivillä Tuusulan Onnelassa 24-25.4.2013.

Työjärjestys oli käytännöstä teoriaan ja työpaja alkoikin toiminnallisissa merkeissä, istuttamalla orvokeita amppeleihin. 

Työpajassa pohdittiin, mitä Green Care toiminta voisi jokaisen omassa toimintaympäristössä olla ja millaisia mahdollisuuksia ympäristö tarjoaa. Tämän pohjalta hahmottelimme toiminnan vuosikelloja kyseisiin yksiköihin.

___________________________________________________________________________

12.4.2013 Sipulikukkia ruukkuihin ja väriä kangaskasseihin.

Kesää odotellessa istutimme Liisankodin asukkaiden kanssa erilaisia liljoja esikasvamaan ruukkuihin. Lisäksi värjäsimme kangaskasseja painamalla niihin kangasväreillä kuvioita muun muassa omenan, sipulin, perunan ja herkkusienten puolikkailla.

___________________________________________________________________________

Pilkkikausi lähestyy loppuaan, siian ongintakausi alkamassa.

Katso video!
___________________________________________________________________________

28.3.2013 Pääsiäisen odotusta Lokitiellä

Valmistimme yhdessä Lokitieläisten kanssa pääsiäisasetelmia tulppaaneista ja pajunkissoista. Samalla virittäydyimme kesän odotukseen miettimällä tulevia puutarhapuuhia.

 

__________________________________________________________________________

Puutarhakummeja vapaaehtoisoimintaan?

Varustamme tänä vuonna vapaaehtoisia green care -toimintaan muun muassa yhteistyössä Eläkeliiton TunneMieli hankkeen kanssa Keuruulla. Myös pääkaupunkiseudulla etsimme vapaaehtoisia puutarha- ja kalastuskummeja.
_______________________________________________________________________________

Kalastus- ja puutarharyhmät käynnistyvät

Kevät tulee. Ensimmäiset kalastus- ja puutarharyhmät aloittavat toimintaansa maaliskuussa.
_______________________________________________________________________________

Vihreä Veräjä messuilla

Tänä vuonna olemme mukana TERVESOS -messuilla Turussa ja päihde- ja mielenterveyspäivillä Helsingissä esittelemässä green care -toiminnan mahdollisuuksia.
_______________________________________________________________________________

Vuosikellot

Toiminnan vuosikellojen 1. versiot valmisteltiin sydäntalven aikana. Niistä löydät sopivia green care- aktiviteetteja vuoden jokaiselle viikolle. Vuosikellot löytyvät nyt Materiaaleja -sivuilta.
_______________________________________________________________________________

 

RAY myönsi hankkeelle jatkorahoitusta vuosiksi 2013 ja 2014.
_________________________________________________________________________________

 

16.11.2012 & 30.11.2012 PYY + havupallotalkoot

Virittäydyimme Joulun tunnelmaan Helsingin Diakonissalaitoksen perheiden yhdistetty hoidon asiakkaiden kanssa askartelemalla havupalloja ja -kransseja.

Tuotoksena syntyi monenlaisia persoonallisia ja kauniita koristeita jouluksi.

 


_________________________________________________________________________________

Pro gradu -tutkielma: Terveyttä puutarhasta - voimaantuminen green care-puutarhatoiminnan ohjauksessa.

Vihreä Veräjä -hankkeen projektipäällikkö Tuomo Salovuori on tehnyt päättötyönsä Turun Yliopiston kasvatustieteenlaitokselle. Tukimuksessa keskitytään ohjaajan näkökulmaan: millaista on hyvä green care -toiminnan ohjaus, millaisia taitoja ohjaajalta vaaditaan ja mitkä tekijät vaikuttavat toimintaan osallistuvien voimaantumiseen. Lisäksi pohditaan ohjaajan suhteen ja asennoitumisen merkitystä ohjattaviin, miten oppimista voidaan tukea ohjauksen menetelmin ja minkälaisia haasteita ja mahdollisuuksia eri kohderyhmät tuovat ohjaukselle.
_________________________________________________________________________________

23.10.2012 Lokitie Ruisleipää ja havukransseja

Lokitien asukkaiden kanssa harjoittelimme oppimaamme ja valmistimme ruisleipää saamiemme oppien mukaan. Hyvin onnistui!

Leipien kohotessa ja paistuessa askartelimme ovikoristeita styrox-alustoille havuista, kävyistä ja marjoista.
_________________________________________________________________________________

9.10.2012 Lokitie + Klubitalo Ruisleipäkurssilla

Olimme kymmenen hengen voimin tutustumassa ruisleivän valmistuksen saloihin Varpulan tilalla Sipoossa. Mukaamme tarttui tuoreet, omaleipomat ruisleivät, pala perinteistä ruisleivänjuurta sekä valmistusohjeet. Ruisleipien kohotessa ja paistuessa leivinuunissa pääsimme kokeilemaan muun muassa lampaanvillan karstausta sekä langan tekoa perinteisin menetelmin.

________________________________________________________________________________

4-5-10.2012 Kuntoutuskoti Tarpoilan ja Helsingin, Vieraskodin asukkaat kalastusreissulla Kirkkonummella

Saaliiksi saatiin muutama komea kuha, haukia ja ahvenia.

Kalastus toiminta jatkuu syksyllä silakanpyynnillä.

 

 

 

 

 

 

________________________________________________________________________________

25.9.2012 Lokitie ja syksyiset kädentaidot

Lokitien asumisyksikössä Vuosaaressa valmistauduttiin lähestyvään syksyyn tekemällä värikkäistä vaahteranlehdistä ovikransseja.

 

 

 

_________________________________________________________________________________

Eläinavusteinen valmentajakoulutus

Kaksi hankkeemme työntekijöistä on suorittanut Alfa Partnersin järjestämän eläinavusteisen valmentaja koulutuksen. Koulutus antaa valmiuksia eläinavusteiseen toimintaan erilaisten asiakkaiden kanssa. Koirat ovatkin usein työkavereinamme keikoilla.

 

________________________________________________________________________________

Rannalta kalastuskartta

Vihreä Veräjä -hanke on ollut yhtenä sisällöntuottajana Helsingin kaupungin julkaisemassa rannalta kalastuskartassa. Yksiin "kansiin" on koottu Helsingin rannaltakalastuspaikkoja sekä muuta perustietoa kalastukseen liittyen.

Karttaa on saatavilla Helsingin kaupungin ulkoiluvirastolta.

 

________________________________________________________________________________

29.8.2012 Klubitalo, sadonkorjuujuhla + valokuvanäyttelyn avajaiset

Klubitalot järjestivät Vihreä veräjä -hankkeen avustuksella tiloissaan Helsingin Sörnäisissä yhdistetyn piha- ja sadonkorjuujuhlan jäsenilleen ja muille talon asukkaille. Tarjolle tehtiin pientä purtavaa jäsenten oman, Majvikissa sijaitsevan puutarhapalstan antimista. Juhlan koristelutkin järjestyivät jäsenten omakasvattamista viljoista ja kukista. Tapahtuman kruunasi yhden jäsenen kesän aikana Majvikista ottamista taidokkaista valokuvista järjestetty maatila- ja eläinaiheinen valokuvanäyttely, jonka avajaisia viettiin samaisena keskiviikko iltapäivänä.

________________________________________________________________________________

27.8.2012 Helsingin vieraskoti & Sealife

Vierailimme viiden perheen voimin Linnanmäen Sealifessa. Saimme asiantuntijalta opastetun kierroksen rauskujen ja haiden ihmeelliseen maailmaan. Lisäksi kiertelimme itsenäisesti muun merenalaisen näyttely. Ihastusta herätti erityisesti viehättävät merihevoset sekä haialtaan läpi kulkeva tunneli, jossa oli mahdollisuus kokea meren elämää hyvin lähietäisyydeltä.