Hyvät käytännöt jakoon osa 7 - Ammattiopisto Spesia

6.4.2020

Keräsimme viime vuoden loppupuolella seuraajiltamme hyviä luontotoiminnan käytäntöjä ja ideoita, joita heillä jo toteutetaan. Tämän kevään aikana esittelemme niitä nettisivuillamme ja sosiaalisen median kanavillamme.


Tällä viikolla esittelyvuorossa Ammattiopisto Spesian VALMA -linja


VALMA - vaativana erityisenä tukena järjestettävä
ammatilliseen koulutukseen valmentava linja


Apuna VALMAssa hyödynnetään metsässä ja luonnossa liikkumista ja luonnontuntemusta, jossa vuodenajat on otettu huomioon. Tavoitteita on monia ja ne ovat yksilöllisesti määritelty. Tavoitteina ovat mm. kunnon paraneminen, luonnon tuntemuksen paraneminen ja havainnointikyvyn kehittyminen, ympäristön hahmotustaitojen kehittyminen, luonnossa liikkumisen taidon paraneminen, ryhmähengen ja toisesta huolehtimisen kehittyminen tai oma-aloitteisuuden ja päättelykyvyn paraneminen.


Luonto tarjoaa aistikokemuksia ja itse koettavia elämyksiä lähiluonnossa ja luontopoluilla. Pyrkimyksenä tuntea tuoksuja, kuulla linnunlaulua ja tunnustella luonnon materiaaleja käsin sekä oppia luonnosta ja sen suojelemisesta.

Keinoja näihin ovat mm. luontopolut, omat aistipolut, luontovalokuvaus/-maalaus/-piirustus, seikkailut luonnossa, luonnossa kokoustaminen, luonnonmateriaalien käyttö purku- tai kuulumiskierroksilla, retkien suunnittelu ja toteuttaminen, haravoiminen, istuttaminen, linnunpönttöjen ja ötökkähotellien rakentaminen sekä vuodenaikojen mukaan toimiminen.


Ammattiopisto Spesian verkkosivut