Kevätkukkia pihaan ja parvekkeelle

31.3.2020

Narsisseja (kelt.) ja helmililjoja (sin.)

Kevät keikkuen tulevi – Kukkia pihaan ja parvekkeelle.

 

Nyt on taas se aika vuodesta kun voi alkaa istuttamaan ensimmäisiä kukkia pihaan ja parvekkeelle. Ja tästä se vauhti vaan kiihtyy ja kasvivalikoimat monipuolistuvat. Kukkivat kukat tuovat iloa ja kertovat lähestyvästä kesästä.

 

Näin Pääsiäisen alla keltaiset narsissit ovat suuressa suosiossa. Myös sinililja, tulppaani ja helmililja kestävät muutamia pakkasasteita. Kevät on sipulikasvien kulta-aikaa, mutta pikkupakkasissa pärjäävät myös muutamat muutkin kasvit, kuten orvokki ja syklaami.

 

Täydennystä kevään kukka-asetelmiin saa lisäämällä niiden joukkoon erilaisia ikivihreitä kasveja, kuten murattia ja lankaköynnöstä. Myös havukasvit ovat hyvä lisä kevätistutuksiin.

 

Kukkien sekaan sopivat koristeeksi erilaiset oksat, kuten koivun, pajun tai pähkinäpensaan. Myös kasvien juurille voi asetella sammalta, kaarnaa, käpyjä tai kiviä katteeksi.

 

Muistathan kuitenkin jokamiehenoikeudet kerätessäsi luonnonmateriaaleja.

 

Kevätkukkien hoito:

  • Viileässä sipulikukat kestävät kauniissa kukassa pidemmän aikaa, mutta ennen ulos siirtoa kannattaa niiden kukkien antaa hieman aueta sisällä, koska viileässä kukat avautuvat hitaasti. Sipulikasveja tulee kastella niukasti, koska sipuliin on varastoituneena sekä ravinteita että vettä kukan tarpeisiin. Sipulikasvit eivät tarvitse kasvaakseen multaakaan vaan ne voidaan siirtää kaupan ruukuista esim. lasipurkkiin. Sipulikukkien kukittua, ei niitä kannata heittää pois vaan sipulit voi istuttaa multaa ulos, jossa ne saattavat kukkia uudelleen seuraavana keväänä. Muistathan, että sipulikukkien lehtien pitää antaa kuihtua kunnolla, koska lakastuneiden lehtien tuottama ravinto varastoituu takaisin sipuliin odottamaan seuraavaa kasvukautta.
  • Orvokki, muratti ja syklaami ovat kylmänkestäviä kasveja, jos ne on totutettu siihen vähitellen. Erityisesti orvokki voi kestää muutamaa pakkasastettakin, mutta kylmempinä öinä ne olisi hyvä suojata esim. sanomalehtihupulla. Viileässä kasvit tarvitsevat vähemmän vettä, joten myös näillä kasveilla vedentarve on vähäisempi kuin kesällä. Orvokki ja syklaami tarvitsevat myös ravinteita. 
  • Havukasvit ovat kiitollisia kasveja ja ne kestävät hyvin myös talvea ja sopivat hyvin kukkien kaveriksi kukkaistutuksiin.

 

Lähteet: Plantagen & Kauppapuutarhaliitto

Orvokki
Syklaami