Luontotoiminnasta merkityksellisyyden tunnetta

7.5.2022

Päihdekuntoutujasta saattaa usein tuntua, ettei hänellä itsellään ole vaikutusvaltaa siihen, mitä ympärillä tapahtuu. Luontotoiminnasta voisi löytyä apua siihen tunteeseen, sanoo sonkajärveläisen Päiväkeskus Pysäkin toiminnanohjaaja Tarja Karjalainen. 

Pohjois-Savon pohjoisosan Sonkajärvellä sijaitsevan Päiväkeskus Pysäkin väki on juuri käynyt keilaamassa ja toiminnanohjaaja Tarja Karjalainen vastaa puhelimeen matkalla töistä kotiin. Pysäkki on ollut mukana Vihreän Veräjän luontotoiminnan aloittamiskoulutuksessa.

Pysäkin asiakkaat ovat enimmäkseen mielenterveys- ja päihdekuntoutujia, mutta ovella ei kysellä kenenkään diagnooseja, vaan mukana voi olla kuka tahansa, joka haluaa viettää päiväänsä Pysäkillä. Myös kuntouttavaa työtoimintaa tarjotaan.

”Pyrimme ensisijaisesti vastaamaan perustarpeisiin. Meillä saa syödä lämpimän ruuan edullisesti, lukea päivän lehden ja viettää samanhenkisessä porukassa päiväänsä. Se on todella tärkeää, että löytyy oma porukka”

Yhdessä pohtien uusia ideoita

Karjalainen on ottanut välillä koiriaan mukaan töihin, ja asiakkaiden kanssa on tehty luontoretkiä ja käyty sienessä ja marjassa. Toiminta ei ole kuitenkaan ollut kovin suunniteltua, mutta siihen tulee muutos, sanoo Karjalainen.

”Käymme kollegani kanssa Savoniassa myös Green Care hyvinvointi- ja luonnonvara-alan mahdollisuutena -koulutuksessa. Vihreän Veräjän antama tuki on ollut tosi tärkeää, kun kuulemme mitä muualla tehdään ja voimme miettiä porukalla vuosikelloa. Uudet ideat syntyvät paremmin yhdessä pohtiessa.”

Käsillä tekeminen tuo merkityksellisyyden tunteen

Tarkoituksena on jatkossa tehdä asiakkaiden kanssa jotain luontotoimintaa kerran viikossa suunnitellusti. Toiveissa on rahoitus hyvinvointialueelta, sillä pienen yhdistyksen rahoitus ei paljoon riitä. Karjalainen on jo nyt nähnyt, miten paljon hyvää luontotoiminta tuo asiakkaille.

”Omien havaintojeni pohjalta ihan vain vaikka koiran tuominen toimistolle rauhoittaa joitakin ihmisiä. Ihminen, joka ei ole yleensä hetkeäkään rauhassa, pysähtyy siihen paikkaan, kun koira tulee siliteltäväksi ja rapsuteltavaksi. Merkityksellisyyden kokemus myös kasvaa huimasti. Vaatii vaivaa vaikka kerätä puita nuotioon tai istuttaa kasveja. Monesti päihdekuntoutujalla voi olla sellainen tunne, että asiat vain tapahtuvat heidän ympärillään, ilman että heillä  itsellään on vaikutusvaltaa niihin. Luonnossa ja eläimen kanssa jokainen valinta on merkityksellinen. Istutettu kukka kuolee, jos siitä ei pidä huolta.”

Kiinnostuitko luontoavusteisen toiminnan kehittämisestä? Räätälöimme teille mielellämme sopivan kokonaisuuden kuntoutujien tueksi Green Care -menetelmiä hyödyntäen. Ota yhteyttä ja jutellaan siitä kuinka voimme auttaa.

Luitko jo nämä?

Nainen istuttaa taimia verannalla.
14.11.2023

Etäluento: Luonnonkosmetiikkaa metsästä purnukkaan 4.12. Ilmoittaudu mukaan

Toivoisitko, että kylpyhuoneesi kaapista löytyisi luonnonkosmetiikkaa? Oletko joskus halunnut...
Kaksi henkilö istutushommissa sisäpihalla, harmaa kaupunkiympäristö
28.2.2023

Luontotoiminnan kehittämismatka 2023 käynnistyi 

Vihreän Veräjän kolmas luontolähtöisen toiminnan kehittämismatka lähti liikkeelle...
Neljä naista vanhan huvilan edessä seisovat ja nauravat viljelylaatikon äärellä.
12.10.2022

Järjestötoimija - lähde mukaan yhteiselle luontotoiminnan kehittämismatkalle - virkisty arkityön keskellä

Löytyykö järjestösi toiminnasta jo luontotoimintaa tai haluaisitko tutustua uuteen ammatilliseen...