Päihdekuntoutujasta saattaa usein tuntua, ettei hänellä itsellään ole vaikutusvaltaa siihen, mitä ympärillä tapahtuu. Luontotoiminnasta voisi löytyä apua siihen tunteeseen, sanoo sonkajärveläisen Päiväkeskus Pysäkin toiminnanohjaaja Tarja Karjalainen.
Pohjois-Savon pohjoisosan Sonkajärvellä sijaitsevan Päiväkeskus Pysäkin väki on juuri käynyt keilaamassa ja toiminnanohjaaja Tarja Karjalainen vastaa puhelimeen matkalla töistä kotiin. Pysäkki on ollut mukana Vihreän Veräjän luontotoiminnan aloittamiskoulutuksessa.
Pysäkin asiakkaat ovat enimmäkseen mielenterveys- ja päihdekuntoutujia, mutta ovella ei kysellä kenenkään diagnooseja, vaan mukana voi olla kuka tahansa, joka haluaa viettää päiväänsä Pysäkillä. Myös kuntouttavaa työtoimintaa tarjotaan.
”Pyrimme ensisijaisesti vastaamaan perustarpeisiin. Meillä saa syödä lämpimän ruuan edullisesti, lukea päivän lehden ja viettää samanhenkisessä porukassa päiväänsä. Se on todella tärkeää, että löytyy oma porukka”
Yhdessä pohtien uusia ideoita
Karjalainen on ottanut välillä koiriaan mukaan töihin, ja asiakkaiden kanssa on tehty luontoretkiä ja käyty sienessä ja marjassa. Toiminta ei ole kuitenkaan ollut kovin suunniteltua, mutta siihen tulee muutos, sanoo Karjalainen.
”Käymme kollegani kanssa Savoniassa myös Green Care hyvinvointi- ja luonnonvara-alan mahdollisuutena -koulutuksessa. Vihreän Veräjän antama tuki on ollut tosi tärkeää, kun kuulemme mitä muualla tehdään ja voimme miettiä porukalla vuosikelloa. Uudet ideat syntyvät paremmin yhdessä pohtiessa.”
Käsillä tekeminen tuo merkityksellisyyden tunteen
Tarkoituksena on jatkossa tehdä asiakkaiden kanssa jotain luontotoimintaa kerran viikossa suunnitellusti. Toiveissa on rahoitus hyvinvointialueelta, sillä pienen yhdistyksen rahoitus ei paljoon riitä. Karjalainen on jo nyt nähnyt, miten paljon hyvää luontotoiminta tuo asiakkaille.
”Omien havaintojeni pohjalta ihan vain vaikka koiran tuominen toimistolle rauhoittaa joitakin ihmisiä. Ihminen, joka ei ole yleensä hetkeäkään rauhassa, pysähtyy siihen paikkaan, kun koira tulee siliteltäväksi ja rapsuteltavaksi. Merkityksellisyyden kokemus myös kasvaa huimasti. Vaatii vaivaa vaikka kerätä puita nuotioon tai istuttaa kasveja. Monesti päihdekuntoutujalla voi olla sellainen tunne, että asiat vain tapahtuvat heidän ympärillään, ilman että heillä itsellään on vaikutusvaltaa niihin. Luonnossa ja eläimen kanssa jokainen valinta on merkityksellinen. Istutettu kukka kuolee, jos siitä ei pidä huolta.”
Kiinnostuitko luontoavusteisen toiminnan kehittämisestä? Räätälöimme teille mielellämme sopivan kokonaisuuden kuntoutujien tueksi Green Care -menetelmiä hyödyntäen. Ota yhteyttä ja jutellaan siitä kuinka voimme auttaa.