Luonto sisälle – neljä vuodenaikaa sisällä

21.12.2021
”Kauneus on kuin happea. Sitä imetään automaattisesti, mutta sitä voi ja kannattaa pyrkiä kokemaan myös itsetietoisesti ja rauhassa, jolloin vaikutus tehostuu.” – Marko Leppänen ja Adela Pajunen, Terveysmetsä-kirjassa.

 

Ihmiselämä kiertää valveillaolon ja uneksimisen väliä. Nukkumaan mennessä toivomme näkevämme kauniita unia. Kukapa nyt painajaisia toivoisi. Jotkut ovat opetelleet vaikuttamaan uniinsa tietoisesti tavoitellen kauniita valveunia. Kuulostaa jännältä – ja vaikealta. Onneksi valveillaolon kauneuteen voi vaikuttaa helpommin.

Mieli pitää tyyneydestä, mutta myös vaihtelevuudesta

Kauneus antaa mielihyvää. Mieli voi hyvin, kun se rauhoittuu ja voi tyytyä kauneuden edessä. Kauneus on yksi tärkeimmistä syistä miksi suomalaiset hakeutuvat luontoon. Ei siis ihme, että antiikissa kauneuden katsottiin olevan arvo itsessään; sopusoinnun ja hyvyyden liitto.

Tutkimuksissa on huomattu, että ihmiset pitävät erityisesti maisemista, joissa toisto ja vaihtelu ovat sopusoinnussa. Maisemien tulee olla yksinkertaisia mutta moni-ilmeisiä. Vuodenajat lisäävät maisemien vaihtelua.

Vuodenaika-asetelmalla luonnon kauneuden vuodenaikojen vaihteluineen voi tuoda helposti sisään tai parvekkeelle. Yhdessä tehtynä ja seurassa ihailtuna vuodenaika-asetelma tuottaa empatian kaltaisen, intiimin jakamisen tunteen.

Tee itse asetelma

Lähiluonto on täynnänsä kauneutta. Kerää iltapäiväkävelyllä vuodenaikaa mielestäsi kauniisti edustavia luonnonmateriaaleja kotiin vietäväksi.

Luonnonmateriaalien kuten lehtien, sammaleen, jäkälän, oksien, havujen, pihlajanmarjojen, käpyjen ja ruohojen (kukat tuntuvat näin joulukuussa kaukaisilta) lisäksi tarvitset vain kulhon tai suuren kukkaruukun ja kukka-asetelmiin suunniteltua oasis-kukkasientä, tai hieman hiekkaa tai multaa.

Aseta oasis-sieni kulhon pohjalle, tai peitä kulhon pohja noin viiden sentin paksuudelta hiekalla. Voit nyt asetella pitkät luonnonmateriaalit hiekkaan niin, että ne pysyvät pystyssä. Pitkien materiaalien jälkeen koristele maasto sammalin, lehdin ja muilla luonnonmateriaaleilla. Vaihda luonnonmaisemaasi vuodenaikojen vaihtuessa.

Vuodenajan voi tuoda sisälle myös muuten. Syksyn lehdistä voi tehdä villalankaan sidottuna kuin lippunauhoja ikkunan pieliin roikkumaan ja tuoreista lehdeksistä voi sitoa pieniä vastoja tuomaan raikkaan kesän sisään. Mitä muuta keksit?


Löydä lisää vuodenaikoihin sopivia kädentaitovinkkejä Vihreän Veräjän Kädentaitojen ja kierrätysmateriaalien hyödyntämisen vuosikelloista.

Hyvää Tuomaan päivää ja Joulun aikaa kaikille! Tästä eteenpäin se on valoa kohti!

Talventörröttäjiä ruukussa parvekkeella.
Talventörröttäjät odottavat lunta naapureita tervehtien.Kuvat: Sampsa Kiianmaa
Kirjoittaja Sampsa Kiianmaa

Luitko jo nämä?

Nainen istuttaa taimia verannalla.
14.11.2023

Etäluento: Luonnonkosmetiikkaa metsästä purnukkaan 4.12. Ilmoittaudu mukaan

Toivoisitko, että kylpyhuoneesi kaapista löytyisi luonnonkosmetiikkaa? Oletko joskus halunnut...
betonivaluja pihalle
22.8.2022

Vala juoma- ja kylpyaltaita pihan eläimille

Betonista voi valaa juoma-altaiden lisäksi vaikka erilaisia pihalaattoja. Betoni tuntuu...
12.2.2021

Jäätaide ihastuttaa ja ihmetyttää

Pakkasilmat mahdollistavat kauniin ja hauskan jäätaiteen toteuttamisen. Vain mielikuvitus on...