Kompostin rakennus, kasaaminen ja kevätherättely

9.5.2022

Jos tahtoo kasvattaa kasveja, tulee hoitaa ja kasvattaa ensisijaisesti maata. Komposti on maalle mannaa ravinteiden ja juuri oikeanlaisen mururakenteen ansiosta. Kasvit tykkäävät.

Kasasinkin Skatan tilalle viime kasvukaudella useita komposteja. Ohessa hyväksi havaitsemani kompostinkasausohjeet ja neuvoja kompostointiprosessin käytiin herättelyyn talven jäljiltä.

 

Kompostikehikon rakentaminen

Puutarhakompostin tulisi olla vähintään kuution kokoinen kehikko, johon koota kompostoituvaa biomassaa. Löyhä lautakehikko tai metalliverkko toimivat hyvinä kehikkoina sillä ne takaavat ilmanvaihdon, joka vähentää mätänemisen riskiä. Hapettomissa oloissa biomassa alkaa kompostoitumisen sijaan mädäntyä, jolloin ravinteet katoavat kasvihuonekaasuina ilmaan.

On hyvä kuitenkin pitää mielessä, että mitä ilmavampi komposti on, sitä tarkemmin sen kosteudesta tulee pitää huolta. Ajoittainen kastelu varsinkin kesäkuumalla onkin usein paikallaan.

kompostikehikko
Tavaralavoista rakennettu kompostikehikko

Tavaralavoja saa usein käyttöön ilmaiseksi ja niistä saa muutamalla ruuvilla koottua hyvän kompostikehikon. Voit myös rakentaa oheisten ohjeiden avulla laudasta helppokäyttöisen kompostikehikon. Avattava etuseinä helpottaa kompostin kääntämistä ja tyhjentämistä.

kompostikehikko
Laudoista rakennettu kompostikehikko
 1. Metri x metri x metri kokoista kompostikehikkoa varten tarvitset:
  1. 32 m 100 mm leveää sahattua lautaa
  2. 6 metriä sahattua kakkosnelosta (100×47 mm)
  3. 2 metriä sahattua 48×48 mm lankkua
  4. noin 1,4 metriä ohutta ylijäämä rimaa
  5. Ruuveja ja ruuvimeisselin

Rakennustyömailta saa usein pyydettäessä ilmaiseksi heille ylimääräistä peruslautatavaraa, joka menisi muuten jätteeksi.

 1. Metrin korkuisiksi sahatut kakkosneloset toimivat kehikon nurkkina ja metrin pituuteen sahatut ja poikittain nurkkiin ruuvatut laudat sen taka- ja sivuseininä. Lautojen väliin jätetään kahden sentin raot.
 2. Etuseinästä tehdään avattava kompostin tyhjentämisen ja kääntämisen helpottamiseksi.
  1. Kiinnitä 48 mm levyiset palkit etukulmien viereen sivuseiniin niin, että nurkan kakkosnelosen ja palkin väliin jää seinälaudan mentävä rako.
  2. Mittaa kuinka pitkä lauta mahtuu näin tehtyihin koloon. Sahaa kahdeksan sopivan pituista lautaa.
  3. Aseta alin lauta rakoon.
  4. Ruuvaa jäljellä olevien lautojen alareunoihin kaksi 5 sentin pituista riman palaa. Niiden avulla lautojen väliin muodostuvat tuulestusraot.
  5. Aseta laudat kehikon etuseinäksi.

 

Kompostin kasaaminen ja hoito

 1. Tarvitset:
  1. kompostikehikon
  2. vihreää kasvimassaa
  3. kuivaa eli ruskeaa kasvimassaa
  4. tavaralavan tai keppejä ja risuja
  5. typpipitoista herätettä kuten puuceen nestesäiliön sisältö, ämpärillinen virtsaa tai lapiollinen lantaa tai kanan kakkaa.
 1. Sahaa kuormalavasta pohjalle sopiva pala tai kasaa kehikonpohjalle paksuhkoja keppejä ja niiden päälle ohuempia risuja. Lava ja oksat parantavat kompostin ilmankiertoa estäen mätänemisen.
 2. Kasaa kompostia noin 5-10 cm kerroksin: ruskeaa, vihreää, ruskeaa… Kuivaa biomassaa tulee lisätä noin 50/50-suhteessa jotta valmiin kompostin hiili-typpi-suhde olisi kasveille otollinen.
 3. Kastele kompostikasa läpikotaisin.
 4. Lisää kompostin heräte. Jos käytössäsi on valmista kompostia voit lisätä myös sitä lisäherättelijäksi. Lisää typpiherätteesi muhimaan kompostikerrosten keskivaiheille.

 

Kompostin huolto ja herättely keväällä

Yöpakkasten mentyä on aika tarkastaa kompostit. Muruiseksi mullaksi kompostoitunut aines on valmista kasvimaalle levitettäväksi. Osittain hajonnutta kompostia kutsutaan raakakompostiksi ja se saa muhia vielä lisää.

kompostien kevätkunnostus
Kompostit huolletaan ja herätellään keväällä.

Käännä ja myllää raakakomposti sekaisin. Lisää kompostimassaan väliin karkeampaa kasvimateriaalia ilmanvaihdon takaamiseksi. Kastele kasa. Lopuksi lisää kompostiin heräte. Tähän käy esimerkiksi huussien keväthuollon yhteydessä tyhjennettävien nestekanisterien typpipitoinen kompostoijan aarre. Viisi litraa virtsaa kuution kompostin keskelle hulautettuna saa mikrobeihin vipinää.

komposti herätetään
Urea tai kanankakka sopii kompostin herättämiseen.
Kirjoittaja Sampsa Kiianmaa

Luitko jo nämä?

multaa kompostia ja lantaa
10.5.2022

Viiniköynnöksen istutus

Saimme syksyllä kaksi viiniköynnöksen tainta jotka talvehtivat kohopenkissä runsaan...
Iäkäs nainen ja nainen hymyilevät.
11.1.2022

Luonto sisälle – Mistä on aistihuone tehty

Aistihuoneet ovat uusi keksintö hoitokodeissa ja asumisyksiköissä. Aistihuoneen avulla...
8.4.2021

Green Care pilottiprosessi täydessä käynnissä!

Viime vuoden puolella Vihreä Veräjä haki kumppaneita Green Care -toiminnan pilottiprosessiin,...