Jos tahtoo kasvattaa kasveja, tulee hoitaa ja kasvattaa ensisijaisesti maata. Komposti on maalle mannaa ravinteiden ja juuri oikeanlaisen mururakenteen ansiosta. Kasvit tykkäävät.
Kasasinkin Skatan tilalle viime kasvukaudella useita komposteja. Ohessa hyväksi havaitsemani kompostinkasausohjeet ja neuvoja kompostointiprosessin käytiin herättelyyn talven jäljiltä.
Kompostikehikon rakentaminen
Puutarhakompostin tulisi olla vähintään kuution kokoinen kehikko, johon koota kompostoituvaa biomassaa. Löyhä lautakehikko tai metalliverkko toimivat hyvinä kehikkoina sillä ne takaavat ilmanvaihdon, joka vähentää mätänemisen riskiä. Hapettomissa oloissa biomassa alkaa kompostoitumisen sijaan mädäntyä, jolloin ravinteet katoavat kasvihuonekaasuina ilmaan.
On hyvä kuitenkin pitää mielessä, että mitä ilmavampi komposti on, sitä tarkemmin sen kosteudesta tulee pitää huolta. Ajoittainen kastelu varsinkin kesäkuumalla onkin usein paikallaan.
Tavaralavoja saa usein käyttöön ilmaiseksi ja niistä saa muutamalla ruuvilla koottua hyvän kompostikehikon. Voit myös rakentaa alla olevien ohjeiden avulla helppokäyttöisen kompostikehikon laudasta. Avattava etuseinä helpottaa kompostin kääntämistä ja tyhjentämistä.
Kompostikehikko laudasta
- Metri x metri x metri kokoista kompostikehikkoa varten tarvitset:
- 32 m 100 mm leveää sahattua lautaa. Rakennustyömailta saa usein pyydettäessä ilmaiseksi heille ylimääräistä peruslautatavaraa, joka menisi muuten jätteeksi.
- 6 metriä sahattua kakkosnelosta (100×47 mm)
- 2 metriä sahattua 48×48 mm lankkua
- noin 1,4 metriä ohutta ylijäämä rimaa
- Ruuveja ja ruuvimeisselin
- Metrin korkuisiksi sahatut kakkosneloset toimivat kehikon nurkkina ja metrin pituuteen sahatut ja vaakatasoon nurkasta nurkkaan ruuvatut laudat sen taka- ja sivuseininä. Lautojen väliin jätetään kahden sentin raot.
- Etuseinästä tehdään avattava kompostin tyhjentämisen ja kääntämisen helpottamiseksi.
- Kiinnitä 48 mm levyiset palkit etukulmien viereen sivuseiniin niin, että nurkan kakkosnelosen ja palkin väliin jää seinälaudan mentävä rako.
- Mittaa kuinka pitkä lauta mahtuu näin tehtyyn koloon. Sahaa kahdeksan sopivan pituista lautaa.
- Aseta alin lauta rakoon.
- Ruuvaa jäljellä olevien lautojen alareunojen päihin kaksi viiden sentin pituista rimanpalaa. Niiden avulla lautojen väliin muodostuvat tuulestusraot.
- Aseta laudat kehikon etuseinäksi.
Kompostin kasaaminen ja hoito
- Tarvitset:
- kompostikehikon
- vihreää kasvimassaa
- kuivaa eli ruskeaa kasvimassaa
- tavaralavan tai keppejä ja risuja
- typpipitoista herätettä kuten puuceen nestesäiliön sisältö, ämpärillinen virtsaa tai lapiollinen lantaa tai kanan kakkaa.
- Sahaa kuormalavasta kehikonpohjalle sopiva pala tai kasaa kehikonpohjalle paksuhkoja keppejä ja niiden päälle ohuempia risuja. Lava ja oksat parantavat kompostin ilmankiertoa estäen mätänemisen.
- Kasaa kompostia noin 5-10 cm kerroksin: ruskeaa, vihreää, ruskeaa… Kuivaa biomassaa tulee lisätä noin 50/50-suhteessa jotta valmiin kompostin hiili-typpi-suhde olisi kasveille otollinen.
- Kastele kompostikasa läpikotaisin.
- Lisää kompostin heräte. Jos käytössäsi on valmista kompostia voit lisätä myös sitä lisäherättelijäksi. Lisää typpiherätteesi muhimaan kompostin keskelle.
Kompostin huolto ja herättely keväällä
Yöpakkasten mentyä on aika tarkastaa kompostit. Muruiseksi mullaksi kompostoitunut aines on valmista kasvimaalle levitettäväksi. Osittain hajonnutta kompostia kutsutaan raakakompostiksi ja se saa muhia vielä lisää. Raakakompostia voi käyttää myös lannoitteena istutusmullan joukossa sillä siinä on vielä paljon ravinteita jäljellä.
Käännä ja myllää raakakomposti sekaisin. Lisää kompostimassan väliin karkeampaa kasvimateriaalia ilmanvaihdon takaamiseksi. Kastele kasa tarvittaessa. Lopuksi lisää kompostiin heräte. Tähän käy esimerkiksi huussien keväthuollon yhteydessä tyhjennettävien nestekanisterien typpipitoinen kompostoijan aarre. Viisi litraa virtsaa kuution kompostiin hulautettuna saa mikrobeihin vipinää.