Luonto näkyy ja maistuu Jyväskylän Suvannon toiminnassa

25.9.2024

Aloitamme juttusarjan Vihreän Veräjän Kehittämismatkalla mukana olevista järjestöistä. Jyväskylän Suvanto on mukana Kehittämismatkalla vuonna 2024. Yksilövalmentajana toimiva Anna Purontaka on Kehittämismatkan yhteyshenkilö ja hän kertoo Suvannon luontotoiminnan kokemuksista.

Mikä sai teidät lähtemään mukaan?

”Halusimme vahvistaa nykyistä hyvää luontoteemaista toimintaa, jota meillä jo on ja päästä inspiroitumaan muiden kehittämismatkalla mukana olevien ideoista ja toiminnasta. Emme halunneet erillistä luontopajaa, vaan pidemmän kehittämispolun.”

Oliko Jyväskylän Suvannossa aiemmin luontotoimintaa?

”Toiminnassa on ollut lyhyitä retkiä lähimaastoon tai leiripäiviä makkaran paiston tai luonnosta nauttimisen merkeissä. Ekologisuuden näkökulma on mukana kirpputoritoiminnassa, puuverstaalla, työvalmennuksessa ja kädentaitopajalla, kun hyödynnetään ja kierrätetään vanhaa lahjoitusmateriaalia, entisöidään ja työstetään siitä jotain uutta.”

Ketkä ovat innostuneet mukaan?

”Moni asiakkaistamme ovat toivoneet lisää liikuntaa vapaa-ajalleen, mutta liikkeelle on vaikea päästä.
Olemme Harmaatukkainen keski-ikäinen nainen ja noin parikymppinen nainen istuvat kivellä, sammalmetsässä. alkaneet käydä porukalla aamupäivän aikana lyhyillä kävelyillä luontoa havainnoiden ja yhdessä jutustellen. Mukana on ollut niin vapaaehtoisia, päiväkeskuksen kävijöitä, kuntouttavassa työtoiminnassa käyviä asiakkaitamme kuin työntekijöitä.

Yksi porukka huolehtii viherkasvien kastelusta, pistokkaiden ottamisesta ja juurruttamisesta sekä uuteen ruukkuun istuttamisesta. Kesällä eri ihmiset ovat tuoneet toimintakeskuksen pöydille kukkia maljakoihin omista puutarhoistaan ja teiden varsilta. Kiinteistötiimin ohjaajamme johdolla rakentui loppukeväästä pieni suloinen kasvihuone, johon saimme lahjoituksena vanhoja ikkunoita ja puumateriaalia.”

Millaisia yhteisen tekemisen paikkoja luontotoiminta on teille tuonut?

”Kuntouttavaan työtoimintaan kuuluvia välikeskusteluja asiakkaiden kanssa on käyty niemenkärjessä. Erilaisia hyvinvointiryhmiä on toteutettu ulkona, esimerkiksi kiitollisuus-teemaa yhdessä erilaisten materiaalien avulla pohtien. Kuntouttavassa työtoiminnan kehittämispäivissä nauru raikui, kun ihmiset kannustivat toisiaan pihapeleissä ja ihmiset, jotka eivät välttämättä arjessa tule jutelleeksi, oppivat tuntemaan toisiaan paremmin. Rentoa, ulkona tapahtuvaa toimintaa toivottiin mahdollisimman pian uudestaan.”

Mikä on ilahduttanut?

”Ilo on ollut huomata, miten paljon ihmisillä on taitoa ja osaamista. Luontotoiminnan kautta on saanut myös uutta tietoa asiakkaistamme, kun he ovat innostuneet kertomaan, että kuka kasvattaa itsekin parvekkeella mansikkaa ja kenellä on kasvamassa yrttejä omien liharuokien höysteeksi. Myös innokkaita, lähes intohimoisia marjastajia ja sienestäjiä on löytynyt keskuudestamme.”

Millaisia vaiheita tai sattumuksia matkalla on ollut?

”Ideoita olisi paljon kaikenlaiseen luontotoimintaan. Aikaresurssit asettavat toisinaan kapuloita rattaisiin niin, ettei kaikkia mahtavia toteutusehdotuksia pysty järjestää aina sillä tahdilla, millä haluaisi.

Tomaatteja lautasella. Yksi iso ja monta pientä.Keväällä lähdimme soitellen sotaan kasvihuoneprojektin kanssa. Yksi porukka lähti innoissaan istuttamaan tomaatin, kurkun, paprikan, chilin ja yrttien siemeniä niin paljon, että meillä oli loppukeväästä 150 terhakkaa taimea kasvamassa. Kun muutaman neliön kasvihuoneemme valmistui, sinne mahtui kymmenes osa kasvaneista taimista. Ylimääräisiä tomaatin- ja paprikantaimia oli sitten myynnissä toimintakeskuksemme Aatos-puodissa. Myös tomaatinsiementen pussit olivat hävinneet etiketteineen matkan varrella ja emme tienneet, kasvatammeko kirsikka- vai pihvitomaatteja. Jännityksellä olemme kesällä seuranneet tilannetta ja todenneet, että meillä oli kasvamassa sekä herkullisen makeita kirsikkatomaatteja että kämmenen kokoisia tomaatteja. Ilolla noita tomaatteja olemme sitten hyödyntäneet lounaskeittiöllämme.”

Miten asiakkaat ja henkilökunta ovat kokeneet luontotoiminnan?

”Erityisesti retket sekä lähimaastoon, leirikeskukselle että luontopoluille on koettu mielekkäiksi ja niitä toivotaan usein. Toiset käyvät työtoimintapäivinä omaehtoisesti pienillä kävelyillä lähiluonnosta nauttien. Myös henkilökunta on voinut tuoda omia vahvuuksiaan ja osaamistaan esiin eri luontotoimintaan liittyvien aiheiden parissa.”

Missä Vihreä Veräjä on ollut avuksi?

”Kehittämismatkalla mukana oleminen on herätellyt huomaamaan sitä kaikkea jo olemassa olevaa hyvää luontotoimintaan liittyvää, jota meillä on. Se on myös muistuttanut pitämään luontotoiminnan näkökulmaa arjessa mielessä ja rohkaissut ja innostanut kehittämään sitä entisestään. Oli mahtavaa, kun Vihreän Veräjän Minnat pääsivät syyskuussa jalkautumaan Suvannon toimintakeskukselle ja Kirppis & Eko-ompelimo Aavaan, kun he pystyivät antamaan meille täsmävinkkejä ja kehitysideoita paikan päällä.”

Luontolähtöinen toiminta Suvannossa:

Erikoisen muotoisia kurkkuja, henkilö pitää kädessään. Kasvot eivät näy.-toiminnalliset hyvinvointiryhmät ulkona
-keskustelut asiakkaiden kanssa ulkona
-kävelyretket, pihapelit ja makkaranpaistot niemenkärjessä
-viherkasvit toimitiloissa
-vihannesten ja yrttien kasvatus, kasvihuone
-käsityöpaja ja puuverstas lahjoitusmateriaaleilla
-Kirppis & Eko-ompelimo Aavan toiminta
-kiinteistötiimin tehtävät toimintakeskuksen kiinteistön alueella
-hävikkilounaskeittiö ja ruokajako

Jyväskylän Suvanto – ihmisten paikka

Sininauhaliiton jäsenjärjestö Jyväskylän Suvanto ry tuottaa ammatillista työvalmennuspalvelua kolmessa eri toimintapisteessä. Kohderyhmänä ovat päihde- ja mielenterveysongelmia kokevat, vähävaraiset ja sosiaalista tukea tarvitsevat, rikostaustaiset, työ- ja toimintakyvyn vahvistamista tarvitsevat sekä yksinäisyyttä kokevat ja syrjäytymisvaarassa olevat henkilöt.

Jyväskylän Suvannon toimintakeskus ja Kirppis & Eko-ompelimo Aava sijaitsevat Vaajakoskella Päijänteen rannalla. Jyväskylän Suvanto koordinoi vähävaraisille suunnattua ruoka-apua, Ruoka-apu Lyydiaa, joka toimii hävikkiruokaterminaalina sekä ruoka-avun jakelupisteenä Jyväskylän Seppälässä. Hävikkiruokaa hyödynnetään koko yhdistyksen toiminnassa.  Toimintakeskuksella on tarjolla lounas arkipäivisin. Toimintaa ohjaavia keskeisiä arvoja ovat toivon, vastuullisuuden ja muutoskyvyn näkökulmat.

Sopisiko luontolähtöiset menetelmät teidän toimintaanne? Lue lisää ja hae mukaan vuoden 2025 Kehittämismatkalle.

Luitko jo nämä?

Rantakallio, vesi ja harmaa taivas. Neljä ihmistä rannalla. Kasvot eivät näy.
30.10.2024

Manna-Avun luontotoiminta lähti uudella tavalla liikkeelle Kehittämismatkalla

Juttusarjassa esittelemme Kehittämismatkalle osallistuneita järjestöjä. Sininauhaliiton...
Ihmisiä istuttamassa taimia kesällä. Eri kansallisuuksia.
4.9.2024

Luontotoiminnan Kehittämismatka 2025 – haku on käynnistynyt

Onko järjestösi kiinnostunut luontotoiminnan kehittämisestä? Tai löytyykö järjestösi...
Nainen kukkaseppele päässä hymyilee pyrätuolissa olevalle henkilölle kesällä.
28.6.2024

Sotejärjestö - kutsu meidät kylään

Joko tunnet Sininauhaliiton Vihreä Veräjä -toiminnan? Vihreä Veräjä haluaa luontolähtöisin...