Luonto sisälle – lintulaudalla hyvä kiertää

23.11.2021
talitiainen talipallolla
Talipallot ovat kätevä ja siisti tapa tarjota ruokaa linnuille.

Meillä ihmisillä on tutkimusten mukaan luontainen myötätunto ja halu jakaa hyvää. Tämän vuoksi muista huolenpitäminen saa aikaan niin hyvän olon itsellekin. Muista huolehtimisen on todettu tukevan onnellisuutta ja vähentävän masennusta ja ahdistusta. Myötätunto taas lisää vastustuskykyä ja ennalta ehkäisee tulehduksia. Hyvyys tekee hyvää.

Tämä on huomattu myös eläinavusteisessa terapiassa, jossa kuntoutujat vierailevat eläintiloilla, tai jossa apuna ja kumppanina toimii lemmikkieläin. Eläimestä huolehtiessa mieli unohtaa menneet murheet ja tulevat huolet, ja mikä parasta eläin ei arvostele eikä pelaa pelejä vaan on vain juuri sellainen kuin on.

Monet luontolähtöisen hoivatoiminnan menetelmät ovat intuitiivisesti tuttuja. Suuntaamme vaistonvaraisesti metsään rauhoittumaan ja talvisin, kun kaipaamme elämän vilskettä, asetamme ikkunan eteen lintulaudan. Lintujen talviruokinta on helppoa ja edullista eläinavusteista toimintaa, tapa jakaa hyvää ympärilleen ja itselleen.

Maan jäädyttyä voi lintulaudan, tai ruokinta-automaatin joka estää tautien leviämisen, asettaa näköetäisyydelle ikkunasta. Aseta se kuitenkin riittävän kauas, jotta linnut eivät epähuomiossa säntää pelästyessään päin ikkunaa. Puun tai pusikon läheisyys tarjoaa linnuille turvallisen pakopaikan vaaran uhatessa.

Talipallot ovat kätevä ja siemeniä vähemmän roskaava vaihtoehto talviruoaksi. Palloille kannattaa valita metallinen ruokintaputkilo, sillä oravat tekevät muovista silppua alta aikayksikön. Talipalloja voi ostaa kerralla suuremmankin määrän. Ämpäreissä ja laatikoissa myytävissä talipallopakkauksissa palloissa ei usein ole myöskään takertumisvaaraa ja roskaa aiheuttavia muoviverkkoja pallojen ympärillä. Ruokinnan alettua huolenpitoa tulee jatkaa, kunnes maa on sulanut keväällä.

WWF on koonnut lisää lintujen talviruokintavinkkejä.

 

Sampsa Kiianmaa, Vihreä Veräjä