Luontotietovisa Diakonissalaitoksen Kotikalliossa

12.8.2015Tiistaina viitisentoista Diakonissalaitoksen Kotikallion palvelutalon asukasta ja vapaaehtoista kokoontuivat yhteen luontotietovisan pariin.

Luontovisassa tunnistettiin luonnonvaraisia ja puutarhakasveja niiden lehdistä ja/tai kukinnoista. Kasvit esiteltiin osallistujille heijastamalle niiden kuvat valkokankaalle mutta myös pöytiin oli jaettu numeroidut kasvit. Tämä siksi, että kasvit eivät pääse valkokankaalla oikeuksiinsa ja toisaalta on ihan eri asia saada kasvi omaan käteen ja esimerkiksi tuoksutella sitä. Aidot kasvit myös tukivat kaikkien mahdollisuutta osallistua visaan, toimintarajoitteista huolimatta.

Lopuksi käytiin oikeat vastaukset läpi ja suurin osa osallistujista tunnisti useimmat kasveista. Kaksi visailijaa tunnisti kaikki kasvit oikein. Oikeuden vastausten ohessa joidenkin kasvien kohdalla nostettiin esille siihen liittyviä uskomuksia ja kertomuksia. Nämä herättivät kuulijoissa mielenkiintoa, ihmetystä ja hilpeyttäkin.
Esimerkiksi:
- "Maitohorsman nimi tulee uskomuksesta, että se lisää lehmien maidontuotantoa. Tämän ominaisuuden vuoksi sitä on joskus lisätty lehmien rehuun."
- "Elias Lönnrotin mukaan siankärsämö on lääkkeenä käytettynä auttanut asettamaan veren tai muita juoksuja, puhkuja, ähkyjä, reväsimiä, synnytystuskia, leinivikoja, lökötautia ja muita".

Vihreä Veräjä opastaa ja tukee yhteistyökumppaneitaan luontotoiminnan aloittamiseen ja ideoimiseen. Luontovisa on yksi toteuttamiskelpoisista ideoista ja se sai Kotikallionkin vapaaehtoisissa innostuksen viriämään ja kehittelemään sitä muillekin toimintakerroille ja muihin asumisyksiköihin.