Kesäeläimet tuovat hoivakotien asukkaille iloa ja yhteisöllisyyttä - lue uusi opas!

12.4.2016


Voisiko pihalla tepsuttava kana saada asukkaan nauramaan? Entä kokisiko vanhus itsensä tarpeelliseksi, kun hän ruokkisi hoivakodin pihan omat kanit? Vihreä Veräjä on julkaissut yhteistyössä agrologi Jenna Rantasuomelan kanssa ensimmäisen hoivakodeille suunnatun oppaan kesäeläinten hankintaan ja hoitoon.

Kesäkanojen ja -kanien sekä maisemanhoitotyötä tekevien lampaiden käyttöä vanhusten ja vammaisten kanssa sekä mielenterveys- tai päihdeyksikköjen pihoilla on kokeiltu vasta varsin vähän Suomessa. Tulokset ovat kuitenkin hyviä

Kesäeläimet tuovat yksikköjen arkeen iloa, toiminnallisuutta, huumoria, mielihyvää selä lisäävät yhteisöllisyyttä.

Jenna Rantasuomelan yhteistyössä Sininauhaliton Vihreän Veräjän kanssa tekemä opas rohkaisee terveys- ja sosiaalihuollon sekä kasvatuksen ammattilaisia kokeilemaan kesäeläinten käyttöä hoiva- ja kuntoutustyön osana. 

Rantasuomela kyseli oppaan kirjoittamista varten kokemuksia kesäeläimiä pitäneistä hoivakodeista. Eläinten läsnäolo ja hoitaminen herättivät iloa, vaihtelun tunnetta ja piristystä, vaikka toisaalta myös kiire ja vastuu lisääntyivät.  

Eläimet voivat myös motivoida liikuntaan. NIiden hoitaminen parantaa fyysistä kuntoa ja vastustuskykyä. Motoriset taidotkin harjaantuvat. 

Eläinten koskettaminen tuottaa positiivisia tuntemuksia ja antaa mahdollisuuden tunteiden ilmaisuun, hellyyden osoittamiseen ja iloon. 

 

Eläimistä on vaivaa, mutta myös iloa

Vaikka eläinten hoitaminen käy työstä, olivat eräässä vanhustenpalveluyksikössä alun kielteiset tuntemukset muuttuneet kesän aikana myönteisemmiksi. 

- Alussa osa porukasta oli varautuneita, jopa kielteisiä. Emme kokeneet kanojen hoidon olevan hoitotyötä. Vähitellen kuitenkin totuttiin ja kanalasta tuli osa pihapiirin elämää. Myönteiset vaikutukset lisääntyivät, hoivakodin hoitajat kertoivat.

Toisessa paikassa kesäeläinten hoitaminen toi myös monenlaisia positiivisia vaikutuksia. 

- Iloa, vanhoja muistoja lapsuuden kotitilan kanoista. Kanalasta on tullut vanhuksille ja heitä avustaville omaisille, henkilökunnalle ja vapaaehtoisille mukava kohde ulkoiluhetkeen. Alueen päiväkotilapset ovat ihastuneita, vanhemmista on hauskaa katsella heidän kanssaan yhdessä kanojen touhuja. Kanat herättävät huumoria, kertoivat hoitajat Rantasuomelalle. 

LATAA OPAS ILMAISEKSI SIVUILTAMME