Green Care kilpailuvalttina vanhusten palveluissa

20.6.2016

Luontolähtöisestä toiminnasta voisi tehdä kilpailutekijän, joka vetää puoleensa ikääntyneitä palvelujen käyttäjiä ja luontotoiminnasta kiinnostuneita ammattilaisia. Tätä mieltä on geronomiksi valmistunut Katarina Ahro, joka hyödynsi opinnäytetyössään Vihreän Veräjän luontotoiminnan vuosikelloa.

Helsinkiläisen Wilhelmiinan asumispalvelukeskuksen ikääntyneet asukkaat suunnittelivat Ahron kanssa sisäpihaa. Pihan istutusten ja ulkoasun lisäksi he miettivät, minkälaista toimintaa siellä voisi olla.

Ahro halusi selvittää, mahdollistaako piha ja sen käyttösuunnitelma yhteisöllistä, sosiaalista osallisuutta tukevaa toimintaa ikääntyneiden asukkaiden, heidän läheistensä ja työntekijöiden kannalta.

- Luontolähtöisen toiminnan hyödyntäminen vanhuspalveluissa on ennen kaikkea arvovalinta. Ei riitä, että Green Care -toimintaan liittyvä ympäristö ja elementit ovat tarjolla, vaan tarvitaan myös halua viedä luontolähtöinen toiminta konkreettisesti osaksi ikääntyneiden asiakkaiden arkea ja työyhteisön toimintakulttuuria, toteaa Ahro opinnäytetyössään.

Ahron mukaan luontolähtöinen toiminta kuntoutuksen keinona on yksi tapa kunnioittaa aidosti vanhan ihmisen vapautta valita itselleen merkityksellinen tapa elää ja olla osa ympäröivää yhteisöä. Palveluntuottajat voisivat käyttää sitä myös yhtenä valttina asiakkaita lähestyessään.

Ahro haastatteli lopputyötään varten myös Vihreän Veräjän työntekijöitä sekä käyttiapuna luontotoiminnan vuosikellojamme.

Katarina Ahro: Oma piha, oma yhteisö : yhteiskehittely ja Green Care -toiminta ikääntyneen osallisuutta tukemassa