Luontoyhteys hengellisyyden vahvistajana -seminaari 24.11 kulttuurikeskus Sofiassa

23.10.2018


Luontoympäristöt vahvistavat ihmisen hyvinvointia ja luonnon keskellä koetaan myös hengellisiä kokemuksia. Tämä tulee ilmi tutkimuksissa, arkikokemuksissamme ja hengellisissä traditioissa. Seminaarissa kuulemme alustuksia eri kirkkokuntien edustajilta ja niissä tuodaan esille myös käytännön esimerkkejä ja sovelluksia hengellisen elämän vahvistamiseen.

Ohjelma

 

9.30-         Kahvit

10. 00       Seminaarin avaus Isä Ambrosius

10.15        Oskari Juurikkala: Jumalan kaksi kirjaa

11.00        Pappismunkki Mikael: Luostarin puutarhassa

11.45        Lounas

12.45        Pauliina Kainulainen: Miten mieli kestää ekologisessa kriisissä? - Kristillisen mietiskelevän rukouksen näkökulmia

13.30        Tuomo Salovuori, Kokemuksia ja esimerkkejä Green Care -toiminnan mahdollisuuksista

14.15        Kahvi

 

Seminaari on ilmainen, lounas omakustanteinen. Järjestäjinä Sininauhaliitto ja kulttuurikeskus Sofia.

Ilmoittautuminen: tämän linkin kautta 22.11.18 mennessä

 

Luennoitsijoiden esittely:

Oskari Juurikkala toimii katolisena pappina Helsingissä ja viimeistelee teologian väitöskirjaansa. Väitöskirja käsittelee kirkkoisien käsitystä luonnosta Jumalan toisena kirjana. Oskari on aiemmin toiminut tutkijana yhteiskuntatieteissä ja hän on oikeustaloustieteen dosentti Helsingin yliopistossa.

Pappismunkki Mikael

Pappismunkki Mikael on Heinävedellä toimivan Valamon luostarin veljestön jäsen, ja luostarin varajohtaja ja taloudenhoitaja. Pappismunkki Mikaelin (TM, KTM, FM) erityisenä kiinnostuksen kohteenaan on liturgiikka ja rukous- ja kilvoituselämä. Valamon luostarissa harjoitetaan perinteiseen luostareiden tapaan myös puutarhanhoitoa ja viljelyä, johon myös Pappismunkki Mikael osallistuu erityisesti yrttien viljelyn osalta.

Pauliina Kainulainen on teologian tohtori, joka on väitellyt kristillisestä ekoteologiasta ja kirjoittanut aiheesta tietokirjoja (mm. Metsän teologia, 2013). Hän toimii tällä hetkellä Enonkosken luterilaisen luostariyhteisön pappina ja pohdiskelee edelleen luonnon ja hiljaisen rukouksen merkitystä tässä ajassa.

Tuomo Salovuori on toiminut pitkään Sininauhaliiton Vihreässä veräjässä  kuntouttavan Green Care -toiminnan kehittäjänä. Erityisryhmien luontotoimintaan on kehitetty monia käytännön sovelluksia, joita voi hyödyntää myös kirkon työssä. Tuomo on mukana myös kansainvälisessä Quiet Garden retriittipuutarhaverkostossa ja Green Care Finlandin luottamustehtävissä ja hän on kirjoittanut näistä aiheista pari kirjaa.  

Liitteet