Ikääntyneille - elokuu

Kerää luonnosta askartelu materiaalia talteen yhdessä iäkkäiden kanssa

Luonnonmateriaalien kerääminen talteen ja niiden käsittely säilyttämistä ja jatkokäyttöä varten on mukavaa yhteistä puuhaa ja onnistuu toimintakyvyn rajoitteista huolimatta. Jos osallistujien toimintakyky ei riitä lähtemään luontoon asti, voi luonnonmateriaaleja tuoda asukastiloihin ja loppu käsitellä ne siellä yhdessä iäkkäiden kanssa.

luonnonmateriaaleja askarteluun

 

Mustikan poiminta ja mustikkapiirakka -resepti

Ensimmäiset mustikat kypsyvät heinäkuun lopussa ja satokausi jatkuu noin syyskuun alkuun. Mustikka on monipuolinen ja terveellinen marja. Mustikan poiminnan yhteyteen voi yhdistää vaikka luontoretken. Jos osallistujien toimintakyky on rajallinen, onnistuu mustikoista nauttiminen myös esimerkiksi marjapiirakan muodossa. Myös pensasmustikoiden kerääminen on yksi mahdollisuus.

Tarvikkeet ja työvälineet:

  • Astioita mustikan poimimista varten
  • Mustikkapiirakka (10:lle): 4 munaa – 3dl sokeria – 7 dl venhjauhoja – 3tl leivinjauhetta

Työohje:

  1. Järjestäkää mustikka retki. Mustikoita voi myös vaihtoehtoisesti ostaa torilta tai käydä poimimassa pensasmustikoita.
  2. Valmistakaa mustikkapiirakka: Munat ja sokeri vatkataan vaahdoksi. Joukkoon lisätään kevyesti nostellen vuorotelleen jauhoja, rasvasulaa ja maitoa. Taikinaan sekoitetaan puolet mustikoista ja kaadetaan leivinpaperille uunipellille. Pinnalle ripotellaan loput mustikat ja piirakkaa paistetaan 200 asteessa uunin alatasolla noin 30-35min.

Ohjaajalle:

Mustikkaa löytyy koko maasta. Se viihtyy erityisesti puolivarjoisilla lehtomaisilla, tuoreilla ja kuivahkoilla kankailla.

Toimintarajoitteiden huomioiminen:

Pensasmustikoita löytyy yhä useammalta marjatilalta, joten niiden poiminta on toimintarajoitteisille henkilöille helpompaa. Mustikoita voidaan tuoda asumisyksiköihin myös varvuissa ja laittaa vaikka maljakkoon.

 

Kimppa kukkakimppu

Kukat ovat ajankohtaisia koko vuoden. Kesällä kukkia voi kerätä luonnosta puutarhojen kukkaloiston lisäksi, keväällä ajankohtaisia ovat sipulikasvit ja joulun alla ilahduttavat hyasintit ja joulutähdet. Etenkin perinteisiä kukkia on kiva muistella yhdessä ja samalla voidaan koota yksi yhteinen kukkakimppu, johon jokainen on voinut valita itselleen merkityksellisen kukan. Näin saadaan aikaan jotain, joka kuvastaa kaikkia osallistujia.

Tarvikkeet ja työvälineet:

  • Valmiiksi kerättyjä kukkia, heiniä, oksia ja kasveja.
  • Maljakkoja

Työohje:

  1. Ohjaaja kerää valmiiksi erilaisia kasveja ja asettelee ne maljakoihin pöydälle.
  2. Lisäksi varataan yksi ylimääräinen tyhjä maljakko.
  3. Jokainen läsnäolija saa vuorollaan valita/hakea yhden kasvin yhteiseen maljakkoon ja samalla kertoa, miksi ja miten juuri tämä kasvi kuvaisi häntä.
  4. Kun kaikki ovat vieneet kasvinsa yhteiseen maljakkoon, on saatu aikaan yksi yhteinen, kaikkia osallistujia jollakin tavalla kuvaava kimppakimppu.

Ohjaajalle:

Yksinkertaisinta on toteuttaa toiminta kesäkuukausina, jolloin kukkia voi poimia luonnosta, mutta mikään ei estä tekemästä toimintaa myös talvikaudella. Talvella samantyyppistä toimintaa voidaan toteuttaa lehtileikkeiden avulla, jolloin jokainen voi valita samalla systeemillä mieleisensä ja liimata ne pahville, jolloin saadaan kaikkia kuvaava taulu. Jos osallistujat ovat toimintakyvyltään hyviä, voidaan kasveja mennä myös yhdessä keräämään luonnosta.

Toimintarajoitteiden huomioiminen:

Toiminnan järjestämiselle ei ole esteitä, vaan siihen voivat osallistua kaikki ja sen voi järjestää missä tahansa: asumisyksiköissä, luonnossa, huvimajassa jne.

 

Tuoksuttelua

Luonto on täynnä erilaisia tuoksuja. Tuoksut kutkuttavat voimakkaasti tunteita ja saavat muistot heräämään. Tuoksujen avulla luonto voidaan tuoda sisätiloihin ja kaikkien saataville. Tuoksuja voidaan haalia kasaan helpoiten keväällä ja kesällä, mutta myös talvikaudella tuoksuttelu on mahdollista esimerkiksi kuivatuilla tuotteilla. Tuoksujen avulla voidaan järjestää mukavaa puuhaa yhdessä, esimerkiksi arvauskilpailuja jne.

Tarvikkeet ja työvälineet:

  • Erilaisia ”tuoksulähteitä” (esim. havuja, sahanpurua, multaa, ruohoa, ruusun terälehtiä, koivun lehtiä, sammalta, yrttejä, hedelmät, terva, pihka, tuomi, syreeni, juhannusruusu…)
  • Pieniä kannellisia lasipurkkeja
  • Kostutettua pumpulia

Työohje:

  1. Aseta hajunäytteitä puhtaisiin lasipurkkeihin.
  2. Peitä näytteet märällä pumpulilla. Pumpuli peittää näytteet ja kosteassa aromit haihtuvat hyvin.
  3. Pidä purkit suljettuina korkeilla, jotka poistat vain nuuhkaisujen ajaksi.

Ohjaajalle:

Talvella tuoksujen lähteinä voidaan käyttää muun muassa kuivattuja yrttejä tms. Hyvä vaihtoehto on myös esimerkiksi erilaiset tuoksusaippuat, -shampoot tms. Tuoksuvalikoimaa voi laajentaa lähes loputtomiin. Kuivatut tuoksulähteet säilyvät pidempään kuin kosteat. Iäkkäille ihmisille parhaita tuoksuja on perinteiset ja muistoja herättävät tuoksut. Tuoksukokemukset ovat yksilöllisiä. Tuoksuttelun lomassa voidaan yhdessä arvailla tuoksuja ja jakaa omia muistoja toisten kanssa.

Toimintarajoitteiden huomioiminen:

Hajuaisti on ihmisen aisteista se, joka säilyy useimmiten pisimpään. Tuoksupurkkien tuoksutteluun ei juuri tarvita toimintakykyä, vaan ohjaaja voi avustaa tuoksupurkkien käsittelyssä.

 

Sadonkorjuujuhlat

Monenlaiset juhlat ovat ikääntyneille tärkeitä asioita. Sadonkorjuujuhlat ovat olleet yksi vuoden tärkeimmistä juhlan aiheista. Kaikki voivat osallistua niihin, aina suunnittelusta ja järjestämisestä lähtien. Juhlissa on mukava muistella mennyttä kesää yhdessä, nauttia mahdollisesti oman maan ja pihan antimista ja esitellä kesän aikana aikaan saatuja tuotoksia muille.

Työohje:

  • Sadonkorjuujuhlien järjestäminen vaatii melko paljon vaivannäköä ja apukäsiä, mutta yleensä juhlat ovat kaiken vaivannäön arvoista.
  • Juhlia voidaan suunnitella yhdessä osallistujien kanssa, mitä tarjotaan, miten koristellaan, keitä kutsutaan, millaista ohjelmaa järjestetään.
  • Ruokapuoli kannattaa jättää asiaan perehtyneille ja muut voivat osallistua muihin järjestelyihin.
  • Ympäristöä ja pöytiä voi koristella kaikella, mitä lähiympäristöstä löytyy: puiden ja pensaiden kukilla, oksilla, viljoilla ja marjan varvuilla. Kasveista voi punoa erilaisia köynnöksiä, tehdä asetelmia tai asetella sellaiseen pöydille. Hedelmistä, marjoista ja vihanneksistakin voi loihtia näyttäviä asetelmia.
  • Älkää unohtako ohjelmaa, joka on tärkeä osa juhlia.
  • Myös kutsukorttien valmistaminen on yksi osa juhlien järjestämistä.

Ohjaajalle:

Jos oman maan sato ei ole kovin suuri, hauska idea on laittaa kutsukortteihin pyyntö, että jokainen kutsuttu tuo mukanaan jotain omasta puutarhasta (vaihtoehtoisesti torilta). Juhliin voi laittaa näytille mm. asiakkaiden kesänaikana tekemiä tuotoksia. Tällä on ikääntyneille suuri merkitys, kun saavat esitellä omia aikaan saannoksiaan. Eläinvierailija (esim. alpakka tai poni) ja lapset ovat mukava lisä päivän ohjelmaan.

Toimintarajoitteiden huomioiminen:

Järjestelyihin ja suunnitteluun pystyvät kaikki osallistumaan. Esimerkiksi koristeluista voidaan tehdä sellaisia, jotka sopivat toimintakyvyltään erilaisille vanhuksille. Jo se, että saa itse päättää ketä haluaa juhliin kutsua ja heille itse tekemän kortin lähettäminen on osallistavaa.

Ohjeet pdf -tiedostona