Kädentaidot - elokuu

Kesäinen kranssi

Kransseja on monenlaisia, tässä yksi idea kesäiseen tai talviseen kranssiin, riippuu mihin vuodenaikaan se tehdään. Osmankäämin keruuaika on elokuussa parhaillaan, mutta sitä voi kuivattuna säilyttää talven askarteluihinkin.

Tarvikkeet ja työvälineet:

 • Kranssipohja
 • Pellavakuitukangasta
 • Kuivattua osmankäämiä
 • Tuohta
 • Ripustukseen rautalankaa tai nauhaa

Työohje:

 1. Tee ensin mahdollisimman tasalaatuinen kranssipohja pajusta, risusta tai vastaavasta materiaalista.
 2. Leikkaa pellavakuitukankaasta noin 5cm paksuja suikaleita ja päällystä kranssi suikaleilla.
 3. Tee tukeva ripustuslenkki läpi pellavakankaan.
 4. Solmi kostutettuja osmankäämejä pellavakankaan päälle, voit vaikka solmia tai liimata päät taustapuolelle. (Katso kuva).
 5. Koristele kranssi tuohenpalalla ja osmankäämirusetilla, kiinnitä kuumaliimalla.

Ohjaajalle:

Kranssipohjan voi tehdä itse tai hankkia valmiita kranssipohjia. Ohjeita risukranssipohjan työstämiseen löydät marraskuun osiosta.

Muuta:

Kranssia voi varioida myös tammenterhoilla, kaarnalla, kuivakukilla, tms. Samaa pohjaa voi käyttää useampaan kranssiin vuodenaikojen mukaan.

 

Kranssi kuivakukista

Tämän kranssin voi tehdä vielä pitkälle syksyllä, sillä ohjeessa käytetyt olkikukat ja ikiviuhkot säilyttävät värinsä pitkän aikaa korjuun jälkeen. Aurinkoinen piriste syyspäivään syntyy nopeasti, kranssipohjaan on hyvä pistellä lyhyitä kukanvarsia.

Tarvikkeet ja työvälineet:

 • Oasis-kranssipohja
 • Kuivakukkia
 • Ripustuslenkki esimerkiksi rautalangasta.
 • Sakset

Työohje:

 1. Ota kesällä kuivatut kukat esille ja leikkaa ne noin 1-2cm pituisiksi. Karsi myös ylimääräiset lehdet kukkien alapinnoilta.
 2. Suunnittele ja sommittele kukista esteettinen kokonaisuus kranssipohjan peitteeksi.
 3. Jos haluat symmetrisen sommitelman, aloita keskeltä ja sijoita isot olkikukat tasaisin välimatkoin.
 4. Täytä keskellä olevien olkikukkien välit pienemmillä.
 5. Reunat on täytetty keltaisella sini-ikivuihkolla. Kukkavarsi on leveähkö, joten niillä saa helposti tuuheutta kranssiin. Asettele kukat lomittain, hieman viistosti kranssin sisään painaen.

Muuta:

Muita hyviä kasvatettavia kuivakukkia ohjeessa mainittujen lisäksi ovat jänönhäntä, ikikulta, helminukkajäkkärä, kultahehku, herttaikikukka ja paperikukka. Luonnonkasveista pietaryrtti ja siankärsämö sopivat myös erinomaisesti kuivatukseen.

 

Keraamiset lehtialustat

Lehtien ruodit ovat kauniita ja niitä on helppo jäljentää erilaisiin massoihin. Painamalla ruodin saveen, voi tehdä kauniin alustan saippualle, kynttilälle tai miksei pöydän herkuille. Tätä mallia voi tehdä niin pitkälle syksyyn, kun on lehtiä puissa.

Tarvikkeet ja työvälineet:

 • Savea
 • Erikokoisia isoruotisia lehtiä
 • Kaulin, juomapilli, veitsi ja lasta
 • Metallioksidia
 • Mahdollisuus saven polttoon

Työohje:

 1. Tee ensin savesta pieni pallo ja painele siitä ilmakuplat pois.
 2. Kauli savi noin 1cm paksuiseksi, kääntele sitä välillä, ettei se juutu alustaan. Käännä työ viimeisen kerran ennen lehtikuvion kaulimista.
 3. Lisää viimeiseen kaulintaan lehti, ruodit saveen päin ja kauli päältä hellävaroen, mutta huolellisesti jotta kuvio toistuu saveen.
 4. Leikkaa veitsellä kuvion ympäriltä ylimääräinen savi pois ja irrota lehti.
 5. Jos lehdestä tulee saippuakuppi, paina pillillä reikiä pohjaan, että myöhemmin käytössä vesi pääsee valumaan pois.
 6. Nosta varovasti lehtilaatta kuivumaan, tasaiselle alustalle tai paperista taivutetun renkaan päälle, jos sille halutaan hieman ylöspäin suuntautuvat laidat. (katso kuva)
 7. Raakapolta työ sen kuivuttua ja levitä ruoteisiin siveltimellä hieman metalli tai kuparioksidia, niin saat lehden kuvion esiin. Pyyhi ylimääräinen oksidi pois sienellä. (katso kuva). Päälle voi laittaa värittömän lasitteen.

Ohjaajalle:

Valitse lasite saven mukaan. Valmiiseen tuotteeseen kannattaa kiinnittää silikoniset pohjatassut, jos sitä käytetään kylpyhuoneessa. Näin tuote pysyy hyvin paikoillaan eikä naarmuta lavuaarin tasoja.

 

Tammenterho korvakorut

Koruja on mukava askarrella pienistä luonnon ihmeistä. Nämä korut on tammenterhoista, joita löytyy syksyllä maasta. Tammenterhojen kannat lähtevät helposti irti toisistaan. Tässä mallissa se vain hyvä asia, kunhan molemmat puoliskot löytyvät.

Tarvikkeet ja työvälineet:

 • Tammenterhoja
 • Kontaktiliimaa (tai vastaava vahva, joustava liima)
 • Pieniä puisia helmiä
 • Korvakorukoukkuja ja –piikkejä
 • Korupihdit ja piikki (työkalu) reiän tekoon

Työohje:

 1. Koverra piikillä varovasti pieni reikä tammenterhon hattuun, reuna on ohuempi ja pehmeämpi kuin keskikohta.
 2. Liimaa ja purista kontaktiliimalla hattu ja terho kiinni toisiinsa, samalla korupiikin kanta pysyy paikallaan. Anna kuivua kunnes liima on kovettunut.
 3. Pujota terhosta sojottavaan piikkiin muutama helmi matkalle ja jätä sentti varaa lenkin tekoon.
 4. Tee korupiikin päähän suljettu silmukka pihdeillä. Avaa korvakorukoukun lenkki ja pujota tammenterhoa kannatteleva korupiikki lenkkiin. Sulje koukun ripustuslenkki ja koru on valmis.

Ohjaajalle:

Koruja voi tehdä muistakin pienistä aarteista, esim. lepän urvuista, marjoista tai siemenkodista. Kontaktiliima on hyvä luonnonmateriaalien liimaukseen, sillä liimasauma jää joustavaksi mahdollisen kuivumisesta johtuvan koonmuutoksen takia.

 

 

Ohjeet pdf -tiedostona