Kädentaidot - heinäkuu

Kaislaastia

Kaislasta punottu kulho tai astia on kaunis ja luonnonmukainen.
Vain taivas on rajana millaisen astian kukin tekee. Kaislaa voi
kuivattaa varastoon ja käyttää talvella. Kaislan sijaan astiassa
voi käyttää mitä tahansa haluamaansa materiaalia, kuten pajua.

Tarvikkeet ja työvälineet:

  • Väh. 30cm pitkiä kaisloja
  • Rautalankaa
  • Kuivattu puukiekko (ø n. 10cm) astian pohjaksi
  • Pora, kärkipihdit, oksasakset, hanskat suojaamaan käsiä

Työohje:

  1. Poraa pohjaan rautalangan mentävät reiät. Mitä pienempi pohja, sen tiuhempaan reiät porataan.
  2. Pujota n. 45 cm pitkä rautalanka jokaisesta reiästä rautalangan puoleenväliin asti.
    Käännä rautalangat ristiin pohjan päällä.

  3. Ota kaisla ja pehmittele sitä hieman sormiesi välissä.
  4. Aseta se pohjakappaleen reunanpäälle, ristissä olevien rautalankojen päälle. Laita rautalangat ristiin kaislan päälle. Kiristä kunnolla ettei astiaan jää välejä, koska kaisla kutistuu kuivuessaan.
  5. Kierrä kaislan kanssa uudelleen ristissä olevien rautalankojen ja ensimmäisen kerroksen päältä. Laita rautalangat ristiin uuden kerroksen päälle. Jatka näin.
  6. Kun kaisla ohenee ja loppuu, lisää sen rinnalle hyvissä ajoin kulkemaan toinen kaisla, jolla jatkat kun edellinen loppuu (pitää mennä jonkun matkaa lomittain).
  7. Kun astia on valmis, päättele se laittamalla rautalangan päät ristiin useamman kerran ja työntämällä ne kaislojen väliin siististi.

Ohjaajalle:

Jos käytät kuivaa kaislaa, kääri se kostumaan märkiin pyyhkeisiin muutamaksi tunniksi ennen työskentelyn aloittamista.
Rautalankaa voi jatkaa astianteon jokaisessa vaiheessa. Aikaisemmat rautalangat päätellään ja uusi pujotetaan päätellyn kerroksen alta ja jatketaan samalla tavoin.
Jos astiaan halutaan muotoja, voi sitä leventää asettamalla seuraavan kaislakerroksen alemman kerroksen ulkolaidalle ja kavennettaessa sisälaidalle. Kulhon voi valmistaa myös muusta materiaalista esim. risuista samalla tekniikalla.

Lähde: Luoto, L, Klemettilä, T & Luoto, H. 2013. Puutarhurin syksy ja talvi.

 

Puupöllö

Isoista ja pienistä puukiekoista saa hauskoja pöllöjä. Pöllön voi laittaa ulos puuhun tai siitä voi tehdä vaikka seinäkellon.

Tarvikkeet ja työvälineet:

  • Yhteen pöllöön yksi iso puukiekko ja kolme pienempää
  • Saha, hiomapaperia, PVA-liimaa (esim. Erikeeper), vasara, nauloja
  • Nahkapaloja
  • Jos haluat maalata; tarvitset petsiä tai vastaavaa vesiohenteista maalia

Työohje:

  1. Sahaa puisia kiekkoja eripaksuisista puupölleistä. Hio sahauspintoja kevyesti. Jos maalaat, maalaa vartalokiekko ja silmät ennen kokoamista puupetseillä tai vesiväreillä.
  2. Lohkaise yhdestä pienestä puukiekosta pöllölle varpaat ja nenä. Ne voi tehdä myös nahasta kuten mallikuvassa.
  3. Leikkaa nahkasta hapsut kulmakarvoiksi ja siiviksi ja liimaa ne isoon kiekkoon.
  4. Naulaa silmät ja nenä kiinni, liimaa varpaat.
  5. Tee ripustuskoukku taivuttamalla puoliksi naulattu naula kaareksi pöllön pään päälle.

Ohjaajalle:

Valitse pöllöjen maalit käyttötarkoituksen mukaan. Ulkotiloissa oleskeleville pöllöille on hyvä laittaa säänkestäviä maaleja, kuten puupetsejä. Sisätiloissa vesiväritkin käyvät hyvin. Isoista ja pienistä puukiekoista saa hauskoja pöllöjä. Pöllön voi laittaa ulos puuhun tai siitä voi tehdä vaikka seinäkellon.

 

Aurinkovärjäys

Aina värjäyksessä ei tarvitse keittää väriä kattilassa eikä tuputtaa sabluunien läpi. Aurinkovärjäys on hauska ja energiaystävällinen värjäysmuoto, eikä lopputulos ole aina sitä, mitä ajatteli. Tämä työ onnistuu parhaiten aurinkoisena päivänä, vaikka kuvioiden muodostuminen perustuukin kuivumiseen eikä auringonvaloon.

Tarvikkeet ja työvälineet:

  • Puuvillakangasta
  • Mustaa jätesäkkiä pöydän suojaamiseen
  • Valmista kangasväriä
  • Leveitä maalipensseleitä
  • Suihkepullo
  • Litteitä kasvien lehtiä
  • Silitysrauta ja -lauta

Työohje:

  1. Suojaa työalusta muovilla. Musta muovi on hyvä, sillä se kerää samalla auringonlämpöä.
  2. Levitä kangas alustalle ja kastele se läpikotaisin vedellä. Lammikoita ei saa muodostua.
  3. Laita kasvien lehtiä tai muovista leikattuja muotoja kankaan päälle. Muodon tulee olla hyvin litteä, tiiviisti kangasta vasten. Painele muodot kiinni märkään kankaaseen.
  4. Levitä kankaalleohennettua kangasväriä (noin puolet vettä ja puolet kangasväriä) siveltimellä, sienellä tai ruiskuttamalla väriä kuvioiden päälle. Jätä kuivumaan aurinkoon, poista kasvit ja muut muodot vasta, kun kangas on kauttaaltaan kuiva.
  5. Kiinnitä väri kankaaseen silittämällä kangas nurjalta puolelta

Ohjaajalle:

Kangasta voi kirjailla myös rypyttämällä, ryppyjen huippukohtiin jää vaaleita kohtia ja alas tummempia. Kasvien ”varjoja” voi myös viimeistellä kirjonnalla, tehkää tilkuista vaikka tyynyt. Auringon energiaa värjäyksessä voi kokeilla myös purkeissa, joihin laitetaan värjättävä materiaali, esim. villa, vettä ja väriaine, ja jätetään päiväksi auringon paahteeseen. Hakusanoilla ”solar dyeing” löytyy ohje.

Muuta: Lisää vinkkejä ja ohjeita http://marjaleena.vuodatus.net/page/Aurinkov_rj_ys

 

Kasvipaperi

Erilaisista heinistä, osmankäämistä, ruohosta ja oljesta voi tehdä itse kaunista paperia. Kasvimassan työstäminen vaatii hieman aikaa, mutta on sen arvoista. Itse tehdystä papereista voi myöhemmin askarrella kauniita kortteja tai sitten märillä arkeilla voi päällystää erilaisia muotoja. Kokeile vaikka tehdä lampunvarjostin ilmapallon päälle.

Tarvikkeet ja työvälineet:

  • Kasveja
  • Kidesoodaa
  • Iso kattila, paperinvalmistuksessa käytettävä viira, pesusieni, teho- tai sauvasekoitin, imukykyinen alusta esim vaneri, kipsilevy tai tiskiliina (”Sifonet”)

Työohje:

  1. Pilko kasvikuituja esim. litran verran kattilaan pieneksi silpuksi. Lisää kasvimateriaaliin verrattuna n. 5% kidesoodaa. Vettä yksi litra.
  2. Keitä 1-2 h kunnes kuidut ovat pehmenneet. Huuhtele kidesooda pois, älä kasvikuituja.
  3. Hienonna tehosekoittimella runsaan veden kanssa, jotta pilkkoutuminen olisi helpompaa.
  4. Kaada massa laakeaan astiaan, jonne mahtuu viira. Seoksen oikean paksuuden oppii tuntemaan käsillään, sen kuuluisi soljua sormien läpi. Liian laihasta seoksesta tulee liian ohuita papereita jotka ovat vaikeita irrottaa ja jatko työstää.
  5. Nosta viiralla massaa astiasta, anna veden valua pois. Ylimääräiset vedet voit imeä sienellä viiran alapuolelta. Käännä viira ylösalaisin alustaa vasten ja painele paperiarkki irti viirasta sienen avulla. Nosta viira pois varovasti ja jätä paperi kuivumaan.

Ohjaajalle:

PDF -ohjeesta löytyvän mallikuvan paperi on osmankäämistä ja nokkosesta, keskikuvassa olkisilppua keitetään pehmeäksi ja alimmaisessa kuvassa ruoho-paperiseosta nostetaan viiralla

Muuta:

http://www.curec.net/index.php?option=com_content&view=article&id=490:paperin-valmistus-kasvikuiduista&catid=119:ideavakka-42011&Itemid=2

 

Tuoksupussit

Säilö kesän tuoksut talteen. Kuivata kasvattamasi yrtit nipuissa roikuttaen. Ilahduta itseäsi tai ystävää itse tehdyllä tuoksupussilla. Voit somistaa pussin omavalintaisella kankaalla, pitsillä tai silkkinauhalla.

Tarvikkeet ja työvälineet:

  • Kangasta, joka läpäisee ilmaa, esim. puuvillakankaat
  • Tuoksuvia yrttejä (esimerkiksi laventelia tai rosmariinia)
  • Koristenauhaa
  • Ompelukone

Työohje:

  1. Leikkaa noin 12x8cm kokoiset palat kankaasta. Jos teet koristenauhoja tms, ne ommellaan kankaan oikealle puolelle ennen kuin sivusaumat ommellaan yhteen.
  2. Ompele sivusaumat oikealta puolelta, läheltä kankaan reunaa, yhteen kolmelta sivulta. Leikkaa kulmista ylimääräinen kangas pois.
  3. Käännä työ nurin ja ompele nurjalta puolelta saumat ”piiloon”. Näin saumoista tulee tiiviit ja huolitellut.
  4. Täytä pussi kuivatuilla yrteillä ja ompele viimeinen sivu kiinni.
  5. Nyt voit laittaa tuoksupussin esim vaatekaappiin antamaan tekstiileille hyvää tuoksua.

Ohjaajalle:

Jos on käytettävissä saumuri, ei tarvitse tehdä kaksinkertaisia saumoja. Tikin pituus kannattaa kuitenkin säätää lyhyeksi, niin saumoista ei ala käytössä tulla yrttien ”roskia” ulos. Kuivista koivunlehdistä voi myös tehdä löylytuoksupusseja, jotka laitetetaan löylyveteen likoamaan.