Ikääntyneille - joulukuu

Kerää luonnosta askartelu materiaalia talteen yhdessä iäkkäiden kanssa

Luonnonmateriaalien kerääminen talteen ja niiden käsittely säilyttämistä ja jatkokäyttöä varten on mukavaa yhteistä puuhaa ja onnistuu toimintakyvyn rajoitteista huolimatta. Jos osallistujien toimintakyky ei riitä lähtemään luontoon asti, voi luonnonmateriaaleja tuoda asukastiloihin ja loppu käsitellä ne siellä yhdessä iäkkäiden kanssa.

askartelumateriaalia luonnosta

 

Havupallot

Havut ovat kauniita ikivihreitä, kun syksy lakastuttaa muun kasvillisuuden. Havuja voi käyttää monin tavoin: asetelmissa, kransseissa ja niistä voi tehdä vaikka havupalloja. Yksi joulun suosikkituoksuista on myös havu. Jo muutama oksa sisätiloissa tuo aidon joulun tuoksun. Havu ei kuitenkaan säily vihreänä sisätiloissa, mutta ulkona se saattaa kestää kevääseen asti.

Tarvikkeet ja työvälineet:

  • Havuja noin kolme reilua oksaa per pallo
  • Oasis SEC-pallo
  • RautalankaaKoristenauhaa
  • Oksasakset, sivuleikkurit, hanskat

Työohje:

  1. Kieputa rautalankaa pallon ympärille tukemaan pallon sisustaa.
  2. Tee ripustuslenkki pujottamalla rautalankaa pallon läpi. Kiinnitä alapuolelle oksanpätkä, tms. stoppariksi, ettei rautalanka tule pallon läpi.
  3. Leikkaa kuusenoksista n. 10 cm pituisia latvuksia ja revi neulaset irti 1-2 cm matkalta tyvestä.
  4. Aloita havujen laittaminen pallon alapuolelta, niin sitä voi tarkastella ripustuslenkistä roikottaen. Tökkää havu tyvestään palloon. Aseta havuja tasaisesti koko pinta-alalle.
  5. Lopuksi koristele pallo niinirusetilla, kävyillä, tms.

Ohjaajalle:

Pallon voi tukea myös taivuttamalla sen päälle tiiviisti kanaverkkoa. Jos havut eivät miellytä, pallon voi tehdä vaikka mustikanvarvuista. Havujen keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa.

Toimintarajoitteiden huomioiminen:

Toiminta onnistuu pöydänääressä. Toimintaa helpottaa, jos havut on leikattu valmiiksi.

 

Havuköynnös

Tee jouluinen ilme vihreällä havuköynnöksellä. Köynnöstä tehdään samalla tavalla kuin kransseja, mutta usean metrin köynnös vaatii jo kärsivällisyyttä. Köynnöstä voi tehdä myös yhteistyönä muiden kanssa, niin se ei ole niin työläs. Kokeilkaa tehdä varainhankintaa valmistamalla köynnöksiä vaikka läheiselle marketille.

Tarvikkeet ja työvälineet:

  • Havuja
  • Karheaa köyttä, esim. sisalia (8-12mm)
  • Sidontalankaa
  • Oksasakset, työhanskat

Työohje:

  1. Mittaa paikka, johon köynnös tulee, ja katkaise köydestä valmiiksi tarvittava mitta. Mieti köynnöksen tuleva kiinnitys, tarvitseeko köyden päähän tehdä esimerkiksi lenkki.
  2. Sido köysi tiukasti noin navankorkeudelle molemmista päistä vaikka ovenkahvaan. Jos et saa köyttä koko pituudelta levitettyä, tee toiseen päähän vyyhti ylimääräisestä köydestä.
  3. Leikkaa valmiiksi noin 15-20cm pituisia pätkiä havuista.
  4. Aloita havujen sitominen köyden päästä. Sido tyvestään köyteen noin viisi havua kerrallaan kieputtamalla rautalankaa köyden ympäri.
  5. Asettele havuja tasaisesti, joko tiheämmin tai löysemmin, koko köyden matkalle.
  6. Koristeeksi voi laittaa vaikka jouluvalot tai erilaisia kuusenkoristeita esimerkiksi kävyistä.

Ohjaajalle:

Isolla porukalla köynnöstä tehdessä voi useampikin kieputtaa havuja yhtä aikaa, jos havujen sidontaan on työskentelytilaa useampi metri köyden pituudessa. Köynnöstä on hyvä tehdä niin, että köynnös on ilmassa, niin sen tuuheutta ja tasaisuutta pystyy tarkastelemaan paremmin.

Toimintarajoitteiden huomioiminen:

Toiminta onnistuu pöydänääressä. Köynnöksen ollessa ilmassa, voidaan se asettaa ergonomisesti sopivalle korkeudelle tekijöihin nähden. Sidontalangan sijaan voidaan käyttää nippusiteitä. Toimintaa helpottaa, jos havut on leikattu valmiiksi.

 

Mitä koira kertoo eleillään?

Koiran toimintaa ja niiden keskinäistä kanssakäymistä on kiva seurata. Koira jo pelkästään olemassaolollaan saa mielenkiinnon heräämään, mutta koira viestii paljon sanattomasti eleillään. Koiran/koirien eleitä voi maallikkokin oppia lukemaan ja mikäs sen mukavampaa kuin yhdessä tarkkailla tätä sanatonta viestintää.

Tarvikkeet ja työvälineet:

  • Koira/koiria
  • Tietoa koiran eleistä

Työohje:

  1. Käykää yhdessä läpi koirien yleisimpiä ja helposti havaittavia eleitä ja mitä ne yleensä tarkoittavat. Pdg -ohjeissa muutama esimerkki.
  2. Tarkkailkaa koiria ja niiden käyttäytymistä.
  3. Keskustelkaa yhdessä huomioista, joita koirien läsnäolon aikana tapahtuu.
  4. Koirien omistaja tuntee parhaiten koiransa, joten hän voi kertoa kyseisen koiran eleistä ja niiden merkityksistä enemmänkin.

Ohjaajalle:

Toimintaa voi järjestää ympäri vuoden ja koiria on helposti saatavilla kyläilemään (ohjaajat voivat käyttää myös esim. omia koiriaan). Kun paikalla on useampi koira yhtä aikaa, pääsee analysoimaan myös koirien keskinäistä kommunikointia. Koiravierailijoita voi kysellä esimerkiksi: www.kennelliitto.fi/fi/koira/kaverikoira/, sennenkoirat.net/site/halibernit. Koirien eleistä on löydettävissä myös lyhyitä videoita internetistä.

Toimintarajoitteiden huomioiminen:

Toimintakyvyn rajoittuneisuus ei ole este toiminnalle, sillä koirien touhuja voi seurata mistä tahansa. Jos osallistujilla esiintyy allergioita, voi koirien käyttäytymistä seurata myös ulkona.

 

Talvinen jalkakylpy

Luonnosta on saatavilla paljon materiaalia, jotka sopivat virkistävien, rentouttavien ja hoitavien jalkakylpyjen tekemiseen kotioloissa. Eri kasveilla ja niiden osilla on erilaisia hoitavia vaikutuksia. Jalkakylvyn toteuttaminen ei katso vuodenaikaa vaan usein tarvittavat ainekset löytyvät lähiympäristöstä. Jalkakylvyt sopivat lähes kaikille sukupuoleen katsomatta.

Tarvikkeet ja työvälineet:

  • ½ dl kuivattua ja murskattua yrttiä tai ½ l tuoretta kevyesti murskattua yrttiä (esim. koivunlehtiä) (Liitteissä lista luonnon antimista!)
  • ½ dl (meri- tai kristalli) suolaa
  • (½ dl kasviöljyä)
  • (2 rkl hunajaa)
  • (muutama tippa eteerisiä öljyjä)
  • kattila, siivilä, pesuvateja, pyyhkeitä.

Työohje:

  1. Tee yrttihauduke: lisää yrtit ja suola ½-1 litraan lähes kiehuvaa vettä. Käytä yhdessä kylvyssä 1-3 erilaista yrttiä. Hauduta 20 min kannen alla. Siivilöi yrttimassa pois.
  2. Lisää yrttihauduke kylpyveteen. Kylpyveden olisi hyvä ulottua ainakin nilkan yli. Veden lämpötila olisi hyvä olla +37-39 astetta.
  3. Halutessasi lisää veteen hunajaa tai öljyä.
  4. Ripottele pinnalle kukkia tai kukkien terälehtiä mielen iloksi.
  5. Upota jalat pesuvatiin, rentoudu ja nauti! (sopiva aika kylvylle on noin 20min)

Ohjaajalle:

Yrttejä ja luonnon kasveja voi kerätä keväällä ja kesällä ja ne voi säilöä kuivaamalla ja pakastamalla. Parempikuntoisten osallistujien kanssa voidaan järjestää keruuretkiä luontoon. Yrttikylpyjä tulee käyttää harkinnan mukaan jos osallistujilla on sairauksia, kuten diabetesta, veritulppariski tai suonikohjuja. Myös mahdolliset allergiat tulee ottaa huomioon.

Toimintarajoitteiden huomioiminen:

Heikko toimintakyky ei ole este toiminnalle, jalkakylvyn sijaan voidaan tehdä käsikylpyjä.

Ohjeet pdf -tiedostona