Kädentaidot - joulukuu

Havupallot

Havut ovat kauniita ikivihreitä, kun syksy lakastuttaa muun kasvillisuuden. Havuja voi käyttää monin tavoin: asetelmissa, kransseissa ja niistä voi tehdä vaikka havupalloja. Yksi joulun suosikkituoksuista on myös havu. Jo muutama oksa sisätiloissa tuo aidon joulun tuoksun.

Tarvikkeet ja työvälineet:

 • Havuja noin kolme reilua oksaa per pallo
 • Oasis SEC-pallo
 • Rautalankaa
 • Koristenauhaa
 • Oksasakset, sivuleikkurit, hanskat

Työohje:

 1. Kieputa rautalankaa pallon ympärille tukemaan pallon sisustaa.
 2. Tee ripustuslenkki pujottamalla rautalankaa pallon läpi. Kiinnitä alapuolelle oksanpätkä, tms. stoppariksi, ettei rautalanka tule pallon läpi.
 3. Leikkaa kuusenoksista n. 10 cm pituisia latvuksia ja revi neulaset irti 1-2 cm matkalta tyvestä (kuva).
 4. Aloita havujen laittaminen pallon alapuolelta, niin sitä voi tarkastella ripustuslenkistä roikottaen. Tökkää havu tyvestään palloon. Aseta havuja tasaisesti koko pinta-alalle.
 5. Lopuksi koristele pallo rusetilla, kävyillä, tms. Mallin rusetti on tehty värjätystä niinestä.

Ohjaajalle:

Pallon voi tukea myös taivuttamalla sen päälle tiiviisti kanaverkkoa. Jos havut eivät miellytä, pallon voi tehdä vaikka mustikanvarvuista. Muista kysyä lupa keräämiseen. http://risulinnunjoulu.blogspot.fi/2010/11/mustikkapallo.html

 

Käpykranssi

Joulukransseja voi tehdä monenlaisista materiaaleista, kuten havuista, mustikanvarvuista, risuista tai kävyistä! Maalaa käpyjä eriväreillä tai jätä luonnonvärisiksi, valinta on sinun. Ohjeeseen sopii parhaiten männynkävyt, jotka on hyvä kerätä pari viikkoa ennen askartelua kuivumaan ja avautumaan. Parhaimmillaan kävyt ovat alkusyksystä, jolloin niitä kannattaa kerätä talteen.

Tarvikkeet ja työvälineet:

 • Maalia
 • Männynkäpyjä
 • Rautalankaa paksuus 1,4mm
 • Perussidontalankaa paksuus (3,5mm)
 • Pihdit, sivellin, sivuleikkurit
 • Mallin pohja tehty pajunvitsasta, sitäkin voi käyttää, jos pajua on saatavilla.

Työohje:

 1. Maalaa osa tai kaikki kävyistä valkoiseksi, punaiseksi tai kullanväriseksi. Anna kuivua.
 2. Tee paksummasta rautalangasta rengas ja kierrä muutama kierros itsensä ympäri, jotta pohjasta tulee kierteinen ja kävyt pysyvät paikoillaan.
 3. Kiinnitä kuivuneet kävyt renkaaseen pujottamalla rautalankaa kävyn suomujen ja rungon ympäri ja sitten tiukasti renkaaseen. Täytä koko kierros.
 4. Tee lopuksi ripustuslenkki.

Ohjaajalle:

Jos ja kun maalaatte käpyjä, valitkaa maali käyttötarkoituksen mukaan; jos kranssi on rappukäytävässä tai sisällä, maalaamiseen voi käyttää vesiohenteista pulloväriä. Ulos vietävät kranssit vaativat säänkestävän sprayn tai akryylimaalin. Spraylla maalaaminen on paras tehdä ulkona pahvilaatikossa, niin maali ei leviä joka paikkaan. Käpyjen keräämiseen tarvitsee maanomistajan luvan. Ohjeen lähde löytyy Jenni Peltosen kirjasta Koristele koti talveen.

 

Mausteinen joulukuusi

Joulu on täynnä mausteita ja tunnelmaa. Mausteista saa myös kauniita pöytäkoristeita yhdistämällä niitä käpyihin ja kuivattuihin hedelmiin. Valitkaa suosikkinne ja valmistelkaa hedelmäviipaleiden kuivatus ja erilaisten käpyjen keräys hyvissä ajoin.

Tarvikkeet ja työvälineet:

 • Kartionmuotoinen lieriö esimerkiksi styroxista
 • Pellavakuitukangasta
 • Männynkäpyjä
 • Kanelitankoja, kuivattuja appelsiinin viipaleita, lepän urpuja, tähtianiksia, neilikoita, kuivattuja marjoja
 • Kultaista tai lumispraymaalia
 • Kuuma- tai kontaktiliimaa

Työohje:

 1. Pohja kannattaa maalata, jos se on räikeästi erivärinen kuin mausteet (katso kuva pdf -ohjeissa). Maaliksi sopii vaikka peitevärit.
 2. Maalaa spraylla lepän urpuja ja yksi männynkäpy kultamaalilla.
 3. Sommittele ”joulukuusen” koristeet ennen kuin aloitat liimaamisen. Aloita päällystäminen alhaalta.
 4. Tee kerroksia mausteista ja kävyistä, laita lopuksi kullanvärinen männynkäpy latvatähdeksi.

Ohjaajalle: Männynkävyt avautuvat kuivuessaan huoneenlämmössä. Ne kannattaa kerätä noin kaksi viikkoa ennen kuusen koristelua. Muista kysyä lupa keräämiseen. Kartion voi tehdä oksanpätkistä, pahvista, risusta tai mistä vaan. Innoitusta asetelmaan voi hakea kirjoista, joissa on ohjeita kuivakukka-asetelmiin.

 

Havuköynnös

Tee jouluinen ilme vihreällä havuköynnöksellä. Köynnöstä tehdään samalla tavalla kuin kransseja, mutta usean metrin köynnös vaatii jo kärsivällisyyttä. Kokeilkaa tehdä varainhankintaa valmistamalla köynnöksiä vaikka läheiselle marketille.

Tarvikkeet ja työvälineet:

 • Kuusenhavuja
 • Karheaa köyttä esim. sisalia (paksuus 8- 12mm)
 • Sidontalankaa
 • Oksasakset, työhanskat

Työohje:

 1. Mittaa paikka, johon köynnös tulee, ja katkaise köydestä valmiiksi tarvittava mitta. Mieti köynnöksen tuleva kiinnitys, tarvitseeko köyden päähän tehdä esimerkiksi lenkki.
 2. Sido köysi tiukasti noin navankorkeudelle molemmista päistä vaikka ovenkahvaan. Jos et saa köyttä koko pituudelta levitettyä, tee toiseen päähän vyyhti ylimääräisestä köydestä.
 3. Leikkaa valmiiksi noin 15-20cm pituisia pätkiä havuista.
 4. Aloita havujen sitominen köyden päästä. Sido tyvestään köyteen noin viisi havua kerrallaan kieputtamalla rautalankaa köyden ympäri.
 5. Asettele havuja tasaisesti, joko tiheämmin tai löysemmin, koko köyden matkalle.
 6. Koristeeksi voi laittaa vaikka jouluvalot tai erilaisia kuusenkoristeita esimerkiksi kävyistä.

Ohjaajalle:

Isolla porukalla köynnöstä tehdessä voi useampikin kieputtaa havuja yhtä aikaa, jos havujen sidontaan on työskentelytilaa useampi metri köyden pituudessa. Köynnöstä on hyvä tehdä niin, että köynnös on ilmassa, niin sen tuuheutta ja tasaisuutta pystyy tarkastelemaan paremmin. Lisäksi seisoma-asento on työskentelyyn ergonomisesti parempi, kun ei tarvitse kumartua.