Kädentaidot - maaliskuu

Saviruukut yrteille

Kevään tullessa on ihana alkaa kasvattamaan yrttejä omalla ikkunalaudalla. Hengittävät ja kosteutta pitävät saviruukut ovat hyviä yrttien kasvatusastioita.

Työohje:

  1. Tee ensin puoli desiä paksua savilietettä sekoittamalla veteen savikimpale. Sitten kauli levy ruukun pohjaksi, leikkaa pyöreä pala max 10cm halkaisijaltaan.
  2. Muotoile savesta rullaamalla noin kahden sentin paksuisia makkaroita ja säilytä ne kostean liinan alla.
  3. Laita lietettä tekemäsi pohjan reunoille ja tee makkarasta rengas pohjaympyrän päälle. Tiivistä sauma huolellisesti.
  4. Laita lietettä jokaisen kerroksen väliin ja kiinnitä makkarat päällekkäin huolellisesti. Tee niin monta kerrosta kun haluat saviruukulle korkeutta.
  5. Kun korkeutta on tarpeeksi, viimeistele saumat ja tee ruukun pohjaan reikä mehupillillä.
  6. Raakapolton jälkeen voit sivellä saumakohtiin korostukseksi rautaoksidia ja hangata sienellä mahdollisimman ohueksi kerrokseksi. Polta työ lasituspoltossa.

Ohjaajalle:

Ruukun pinnan voi jättää ”makkaraiseksi” tai sitten tasoittaa käsityökaluilla sileäksi.

Muuta:

http://linkkiapaja.edu.fi/oph/advanced_search.html?search=1&displayControls=0&subject=makkaratek

niikka

 

Pääsiäiskranssi

Tee raikas pääsiäiskranssi pajuista, joissa pajunkissat jo pilkistävät. Pajun paras keruuaika on keväällä ja syksyllä, lehdettömään aikaan, muttei paukkupakkasilla. Tämä kranssi onnistuu keväällä, jolloin pajunkissat tulevat tienvarsille. Yhdistele kauniita pääsiäisen ja kevään symboleja kranssiin.

Tarvikkeet ja työvälineet:

  • Pajua, jossa on jo pajunkissoja (noin 6 piiskaa per kranssi)
  • Kananmunan puolikkaita kuoria
  • Höyheniä
  • Rautalankaa
  • Kuumaliimaa

Työohje:

  1. Tee yksi tiukka kierros kranssin pohjaksi, mutta jatka löysemmillä lenkeillä seuraavat lisäykset. Pajun päät saavat jäädä reilusti ulkopuolelle.
  2. Kun kranssipohja on halutun näköinen, voit varmistuskiinnittää sitä muutamasta kohdasta rautalangalla ja tee samalla ripustuslenkki.
  3. Liimaa kuumaliimalla munankuoren puolikkaat oman sommitelman mukaan.
  4. Tee höyhenistä pieniä nippuja, 3-4 höyhentä ja liimaa nekin kranssiin.

Ohjaajalle:

Kranssiin voi laittaa myös maalattuja kananmunia, pieniä tipuja tai erivärisiä höyheniä. Munia voi myös maalata tai värjätä esim. keittämällä sipulinkuorten kanssa. Miksei virpomisvitsatkin voisi joskus olla pyöreitä?

 

Pääsiäismuna pajunkissoilla

Pääsiäiskoristeisiin kuuluu olennaisesti munat ja pajunkissat. Yhdistämällä nämä kaksi kevään juhlan elementtiä saat suloisen ja kauniin koristeen joko kranssiin, pääsiäisasetelmaan tai vaikkapa oveen.

Tarvikkeet ja työvälineet:

  • Tyhjäksi puhallettuja kananmunia,
  • Pajunkissoja
  • Ripustuslankaa
  • Rautalankaa ripustuslangan läpipujottamiseen
  • Kuuma- tai PVA-liimaa (Erikeeper)

Työohje:

  1. Kerää kananmunia askartelua varten puhaltamalla niitä kuorista pois kun käytät niitä ruoanlaittoon tai leivontaan. Tee munan alaosaan isompi reikä kuin kapeampaan yläosaan. Huuhtele hyvin ja anna kuivua kunnolla.
  2. Ota pajunkissat irti pajunoksista ja lajittele ne koon mukaan.
  3. Tee ripustuslanka solmimalla esim. silkkinauha lenkiksi hevosenhäntäsolmulla. Pujota silkkinauha rautalangan avulla munan läpi alapuolen isomman reiän suunnasta niin, että lenkin solmu jää sisäpuolelle.(Katso pdf -ohjeen kuva)
  4. Aloita pajunkissojen liimaaminen keskeltä riveissä. Laita isoimmat pajunkissat munan leveimpään kohtaan ja pienimmät ylös ja alas.
  5. Tee ensin neljä pystysuoraa riviä munan ympärille, jos haluat pintakuviosta symmetrisen. Koko munankuorta ei tarvitse peittää, mutta halutessasi voit täyttää neljännekset tekemällä ensin pystysuoria rivejä ja lopuksi liimaamalla yksittäisiä pajunkissoja tyhjiin väleihin.

Ohjaajalle:

Kuumaliiman käytössä tulee olla varovainen ja nopea, noin kolme pajunkissaa ehtii liimaamaan yhdellä ”pursotuksella”. – Jos käytätte PVA-liimaa, munat kannattaa pujottaa esim. grillivarrastikkuun liimaamisen ajaksi ja pujottaa ripustuslenkin vasta liimaamisen jälkeen.

 

Villatipuliini

Sesonkien parhaimmat koristeet ovat lasten tekemiä. Neulahuovutus onnistuu niin lapsilta kuin aikuisilta, tee vaikka koko kanaperhe.

Tarvikkeet ja työvälineet:

  • Superlonia vartaloon ja työalustaksi
  • Keltaista huovutusvillaa
  • Huovutusneuloja
  • Silmiä
  • Oranssia nenämateriaalia
  • Rautalankaa
  • PVA-liimaa

Työohje:

  1. Muotoile saksilla tipulle vartalo superlonista ja kääri sen päälle peittävä kerros villaa.
  2. Huovuta neulalla villa kiinni superloniin.
  3. Muotoile rautalangasta tipulle jalat. Tee isot, jotta tipu pysyy pystyssä, paina rautalangan terävät päät superloniin kiinni.
  4. Liimaa tipulle silmät ja nenä.

Ohjaajalle:

Mallin nokka on tehty raakana kuivatusta pihlajanmarjasta, mutta nenäksi käy kaikenlainen oranssi materiaali.