Kohopenkin perustaminen

7.6.2022

Vanha kohopenkkimme kaipasi uudistamista. Perennat eivät kestäneet siinä talven pakkasia ja multakin oli nähnyt parhaat päivänsä. Halusimme helppohoitoisen, talvenkestävän ja muheva multaisen penkin. Penkkiin istutetaan pölyttäjille perhospuutarha.

Tyhjensin penkistä ensin vanhat mullat ja revin vanhan maisemointikankaan pois. Kangas estää rikkojen kasvun penkin avonaisen pohjan kautta. Suurimman osan vanhasta mullasta käytin uusien kasvimaapenkkien pohjamultana.

Kohopenkkimme ohuet lautalaidat altistavat monivuotisten kasvien juuret pakkasille. Olisi ikävä yllätys, jos kalliit taimet kuolisivat vain yhden kesän jälkeen.

Tämän vuoksi sahasin varastosta löytyneistä finnfoameista eristeet laitoihin. Asetin uuden maisemointikankaan ja ruuvasin sen eristeiden kanssa laitoihin kiinni. Eristämistä ei tarvita jos kasvatat kohopenkissä yksivuotisia kasveja. Maisemointikangasta ei tarvita, jos olet valmis kitkemään rikat. Vaihtoehtoisesti penkin voi eristää talveksi myös syksyn lehdillä.

tyhjä kohopenkki

Sitten alkoi itse penkin kasaaminen. Lapioin pohjalle takaisin vanhaa multaa noin 10 cm kerroksen. Kalkitsin mullan ja levitin päälle noin viiden-kymmenen sentin kerroksen raakakompostia.

kalkittu kohopenkin pohja

Raakakomposti on ravinnerikasta ja lisää maan eloperäistä ainesta. Se pidättää vettä ja parantaa maan rakennetta kompostoituessaan penkin uumenissa.

raakakomposti kohopenkissä

Raakakompostin päälle lisäsin ehkä viiden sentin kerroksen palanutta lampaanlantaa. Märehtijöiden lanta on kasveille otollisinta. Hevosenlannassa ei ole yhtä rikasta mikrobistoa, mutta sekin käy yhdessä raakakompostin kanssa.

Sitten lisäsin noin viidentoista sentin kerroksen ostomultaa. Ohut pintamultakerros riittää hyvin kasveille. Vain juurekset vaativat syvempää multaa.

Mullala täytetty kohopenkki

Eikä siinä vielä kaikki. Löysin syksyllä pihanperukoilta ison keon valmista kompostia. Levitin tätä herkkua vielä mullan päälle sen siihen sekoittaen.

Penkin voi täyttää täysin täyteen, sillä maanpinnan taso laskeutuu kompostin hajotessa kesän aikana. Ensi keväänä penkkiin voi taas lisätä kompostia uuden kasvukauden potkuksi. Multaa tavallaan parannetaan kasvattamalla sitä kompostilla ja katteella. Tämä pitää myös rikat hyvin aisoissa.

Kompostia kohopenkissä

Tällä tavalla, kuin lasagne-kerroksin tehty penkki säästää rahaa multaostoksilla ja vaivaa kastelun ja kitkennän osalta – ja antaa toivottavasti hyvän sadon, oli se sitten mettä ja kukkakauneutta, tai vaikka avomaankasviksia.

 

Kirjoittaja Sampsa Kiianmaa

Luitko jo nämä?

oleskelualueen vihreyttä
23.8.2022

Syötävän kaunis oleskelualue pihalle

Meillä on Skatan tilalla yläpuutarha ja alapuutarha. Alapuutarha on varattu tilalla auttelevien...
betonivaluja pihalle
22.8.2022

Vala juoma- ja kylpyaltaita pihan eläimille

Betonista voi valaa juoma-altaiden lisäksi vaikka erilaisia pihalaattoja. Betoni tuntuu...
26.7.2022

Valkosipulin kasvatus on vaivatonta

Perustimme Skatan tilalle viime syksynä uuden valkosipulipalstan. Pihan reunalla oli heinikkoa...