Syötävän kaunis oleskelualue pihalle

23.8.2022

Meillä on Skatan tilalla yläpuutarha ja alapuutarha. Alapuutarha on varattu tilalla auttelevien vapaaehtoisten ja yhteistyökumppanien käyttöön. Kullekin vapaaehtoistaholle on varattu muutamia istutuslaatikoita omaan käyttöön.

katan alaputarha
Skatan alapuutarha. Muovikatteen takana istuttamaton hiekkakenttä.

 

Peuroilta aidatun alueen toinen pääty oli pitkään viljelemättä, kurjan näköisenä hiekkamaana. Vuosi sitten keväällä päätimme tehdä siitä oleskelualueen periaatteella ”nyhjää tyhjästä”, eli järjestöille sopivalla budjetilla. Oleskelualueen haluttiin tarjoavan silmäniloa samalla kun voi levähtää päivän touhuilta. Silmänilo ja hyötykasvit eivät tietenkään sulje toisiaan pois. Halusimme näyttää kuinka pienelle alueelle voi tehdä runsaan ja monimuotoisen levähdyskeitaan, josta on iloa kaikille aisteille, mukaan lukien makuaisti.

Vapaaehtoisten laatikoihin vaihdettiin mullat ja vanha multa levitettiin tasoitetun hiekkakentän päälle. Toisesta kohopenkistä saatiin lisää multaa, jolla muodostettiin oleskelualueelle rajat, pienet multavallit. Permakulttuurimenetelmiä soveltaen, alueelle tehtiin vielä kaksi pientä, niin sanottua avaimenreikäpenkkiä, jotka tarjoavat muotonsa ansiosta erilaisia kasvuolosuhteita eri lajeille. Multaa oli käytössä todella niukasti, mutta sillä mentiin mitä oli.

vastaperustettu oleskelualue
Heikkakentälle on levitetty multaa ja tehty kaksi reunavallia istutuspenkeiksi.

 

Istutimme alueen nurmikon sijaan typpeä sitovalle ja mettä pörriäisille tarjoavalle valkoapilalle, joka versosikin nopeasti ja muutti nurkkauksen ilmeen jo parissa viikossa ankeasta vihreän raikkaaksi. Reunavalliin istutettiin härkäpapua muodostamaan syötävän aidan, sekä kukkia ja salaattia ja keskipenkkeihin kausihuoneesta ylimääräiseksi jääneitä tomaatin taimia, timjamia, rosmariinia sekä salaattia.

istutuspenkit valmiina
Löysimme lisää multaa jolla kasvattaa isutuspenkkejä ja kasata kaksi avaimenreikäpenkkiä.

 

Sitten pääsimme sisustamaan. Kaivoimme pihan perältä neljä tavaralavaa ja nikkaroimme niistä lepotuolin ja sohvan. Rakennustyömaan roskalavalta saimme kaapelirullan pöydäksi. Skatan vanhoista tunkioista löytyneestä padasta tuli pirteä kukkaruukku mintuille.

oleskelualue tuoleineen
Apila alkoi vihertämään nopeasti ja hukkalavoista nikkaroidut mööpelit loivat paikan istahtaa.
vihreä oleskelualue
Härkäpapu muodosti kasvaessaan kauniin aidan joka erotti alueen selkeästi omaksi lepopaikakseen.

 

Uusi vuosi, uudet askeleet

Tänä kesänä saimme käyttöön lisää multaa suurten istutuslaatikoiden uudistamisen yhteydessä ja suurensimme niistä saadulla mullalla reunavallia ja lisäsimme muutaman istutuspenkin reunoille.

Viime kesästä oppineina emme enää yrittäneet kasvattaa tomaatteja avomaalla vaan istutimme keskipenkkeihin pensaspapua / silpoherneitä salaattireunuksin. Takaseinää komistamaan istutettiin auringonkukkarivistö ja istuskelunurkkauksen viereiseen penkkiin kosmoskukkia.

oleskelualueen vihreyttä
Monimuotoinen, harkittu sekamelska luo luonnollisen ympäristön, josta voi aina löytää jotain uutta ja hyvän makuista. Salaatit reunustavat herne- ja papupenkkejä.

 

Syksyllä kylvetty malva kukki tänä vuonna jo kauniita syötäviä kukkasia. Myös unikot ja pellavankukat löysivät paikkansa uusista kukkapenkeistä. Reunavallilla kasvoi ja kukoisti sulassa monimuotoisessa sovussa, retiisi, salaatti, viherkaali, maissi, kesäkurpitsa, meloni, ruohosipuli, persilja, pensaspapu, sokeriherne ja viime vuodelta tuttu härkäpapu. Pihalla lojuneisiin autonrenkaisiin istutimme muutaman perunan.

oleskelualueen monimuotoisuutta
Penkkien kattamiseen käytettiin olkea. Se hillitsee rikkojen kasvua ja tasaa maan kosteusoloja. Oljen kelta luo myös kauniin kontrastin ja korostaa kasvien vehreyttä.
reunaistutuksia
Reunavallin penkistä löytää vaikka mitä, muurahaisiakin.

reunaistutuksia

pensaspapuja
Pensaspapu nautti avaimenreikäpenkistään. Timjami ja samettikukat kurkistelevat siimeksestä.

pensaspapuja

silpohernepenkki
Myös silpoydinherneet kasvoivat kohisten tukiensa varassa.
sokeriherneitä ja malva
Sokeriherneitä ja malvan kukkia. Myös malva on syötävä.
perunat autonrenkaissa
Stadin katu-uskottavimmat potut kasvoivat autonrenkaissa.

 

Apilamatto kasvoi hyvin, vaikka multa kerros on ohut. Niin hyvin, että sitä täytyi niittää useita kertoja kesässä. Tähän vaikutti varmasti lähes päivittäinen alueen sadetus. Niittäessä apilan leikkuutähteet kannattaa haravoida tarkasti talteen sillä kotilot rakastavat niitä. Viime kesänä kotilot olivatkin vallata koko alueen niittotähteiden takia.

Apilasilppu kannattaa käyttää kuitenkin hyödyksi. Me levitimme sen viherlannoitteeksi valkosipulipalstalle ja jos ei muuta keksi niin ainakin se kannattaa kompostoida ja kierrättää ravinteet sitä kautta takaisin maahan.

Pihan kurjimmastakin kolkasta saa tällä tavoin pikku hiljaa, askel ja kukkapenkki kerrallaan synnytettyä pihan parhaan paikan johon on ilo tulla rauhoittumaan ja nauttimaan luonnosta. Se jos mikä antaa uskoa ja luottamusta tulevaan. Ja ajatelkaapa miltä se tuntuu pihan istutuksia yhdessä hoitaneista ihmisistä. He, omin käsin saivat tämän aikaan. Se tuntuu todella hyvältä.

Kirjoittaja Sampsa Kiianmaa

Luitko jo nämä?

betonivaluja pihalle
22.8.2022

Vala juoma- ja kylpyaltaita pihan eläimille

Betonista voi valaa juoma-altaiden lisäksi vaikka erilaisia pihalaattoja. Betoni tuntuu...
26.7.2022

Valkosipulin kasvatus on vaivatonta

Perustimme Skatan tilalle viime syksynä uuden valkosipulipalstan. Pihan reunalla oli heinikkoa...
perhonen kukalla
18.7.2022

Perhospuutarhan perustaminen tiukalla budjetilla

Ajattele: kesäpäivä, kukat kukkivat ja perhoset lepattavat tuoksuvien yrttien ja kukkien...