Valkosipulin kasvatus on vaivatonta

26.7.2022

valkosipulipalsta

Perustimme Skatan tilalle viime syksynä uuden valkosipulipalstan. Pihan reunalla oli heinikkoa kavava joutomaa joka sopi hyvin tarkoitukseen. Tänään, yhdeksän kuukautta istuttamisen jälkeen, oli sadonkorjuuaika.

Valkosipulin kasvattaminen on helppoa, sillä suurimman osan kasvuajastaan sipuli muhii hangen alla ja keväällä ja kesälläkään kasvi ei vaadi suurta vaivannäköä tuottaakseen mehukkaita valkosipuleita. Muutamien sipulien kasvatus onnistuu vaikka isossa kukkaruukussa.

Valkosipulipenkin perustaminen

Valkosipuleiden kasvatuksen nyrkkisääntö kuuluu: ”istuta myöhään, korjaa aikaisin”. Istutus tulee tehdä vasta kun pintamaan lämpötila on laskenut viiden asteen tietämille, mutta ennen maan jäätymistä. Nykyään on hankalaa ennustaa maan jäätymisen ajankohtaa, mutta karkeasti arvioiden oikea ajankohta on joskus lokakuun lopun ja joulukuun alun tietämillä.

Tarvitset:

  • valkosipuleita (esim. Alexandra-, Ziemiai-lajikkeet)
  • lapion, lyhytpiikkisen haravan
  • luonnonmukaista lannoitetta kuten puutarhakompostia, kanankakkaa tai kompostoitua hevosenlantaa, (hitaasti vapautuvaa dolomiittikalkkia)
  1. Käännä valkosipulipalstan maa lapiolla vähintään 20 cm syvyydeltä ja poista rikat ja juuret.
  2. Mikäli maa ei ole ollut viljelykäytössä, tai sitä ei ole lannoitettu kalkitse maa (10kg/100m2) ja levitä peruslannoitus, hiekkaiselle maalle enemmän kuin multavalle tai savimaalle (30-50l/100m2).
  3. Muokkaa palstalle mullasta kohopenkit ja tasoita pinta haravalla.
  4. Tee penkkeihin noin 10 cm syvyiset istutusvaot. Riviväliksi suositellaan 40 cm, joka helpottaa rivien välissä työskentelyä. Mikäli olet muokannut useita kapeampia kohopenkkejä joiden välissä on polut joista ylettää kitkemään koko penkin, voit istuttaa pienemmälläkin rivivälillä.
  5. Levitä istutusvakoon kevyt kerros lannoitetta.
  6. Istukassipuleiden kynnet erotellaan vasta ennen istutusta. Poista huonon näköiset kynnet.
  7. Kynnet istutetaan penkkeihin 10-15 cm välein noin 8-10 cm syvyyteen kantapuoli (tylppä) alaspäin ja peitellään mullalla.
  8. Voit kasata rivien päälle vielä karkeaa kompostia, lehtikompostia tai olkea suojaamaan sipuleita pakkaselta ja parantamaan maan elinvoimaa.

Sitten vain odotellaan kevään tuloa.

lehtikate viljelypenkin päällä
Valkosipulit jäävät talveksi muhimaan lehtikatteen ja hangen alle.

 

Kasvatus keväällä ja kesällä, sekä sadonkorjuu

Tarvitset

    • lannoitetta (komposti, lantakomposti, kanankakka, nurmikkosilppu)
    • kate (olki, nurmisilppu)
    • hara
valkosipulin ituja keväällä
Katetta poistaessa saa olla varovainen, ettei vahingoita hentoja ituja.

 

  1. Yöpakkasten väistyttyä haravoi varovasti valkosipulipenkkien suojana ollut lehti, tai olkikate sivuun.
  2. Valkosipuli rivit tulee harata rikoista säännöllisesti varoen vaurioittamasta sipuleita.
  3. Valkosipulit vaativat paljon typpeä kasvaakseen. Tee kevätlannoitus kasvun lähdettyä käyntiin. Lannoita voin 2-2,5 l/10m2 eli noin 2 dl/m2. Kesäkuussa toinen lannoitus. Lannoituksen voi lopettaa heinäkuussa, jotta sipulit tuleentuisivat.
  4. Kuivina alkukesinä valkosipulit saattavat tarvita kastelua. Kastelun ja rikkaruohojen kitkennän tarvetta voi vähentää käyttämällä olkikatetta mullan päällä. Se estää haihduntaa ja rikkojen kasvua.
  5. Heinäkuun paikkeilla valkosipulit alkavat kypsyä. Ensimmäinen merkki tästä on kiekuraisten kukkanuppujen kasvu. Ne kannattaa leikata talteen, ryöpätä tai soseuttaa ja pakastaa. Kukkavanojen jättäminen paikalleen pienentää itse sipulien kasvua.
  6. Sato on valmis korjattavaksi alimpien lehtien muututtua keltaisiksi. Voit vielä tarkastaa erottuvatko valkosipulin kynnet kohoumina sipulin kyljistä. Se on hyvä merkki kypsistä sipuleista.Ajankohta osuu jonnekin heinäkuun lopun ja elokuun lopun vaiheille.
  7. Nosta sipulit varovasti talikon avulla ja asettele ne johonkin ilmavaan, lämpimään ja varjoisaan paikkaan kuivumaan. Kuivata kunnes sipulien uloin kuori on muuttunut paperimaiseksi.
  8. Kuivumisen jälkeen sipuleista voi harjata multaisen uloimman kuorikerroksen pois esim. kynsiharjalla, sekä leikata juuret ja naatit poikki. Siistityt sipulit voi siirtää verkkopusseissa huoneenlämpöiseen varastoon ja syödä pois.
  9. Muista ottaa erilleen syksyn istutuksiin tarvittavat sipulit. Valitse istutussipuleiksi keskikokoisia ja hyvän näköisiä yksilöitä. Sipuli kanta tulee uudistaa kolmen-neljän vuoden välein kasvuvoiman ehtyessä. Kukinnon itusilmuista voi kasvattaa uusia istukassipuleita tätä varten, jolloin vältytään uusien sipuleiden ostamiselta.
valkosipulipalsta
Valkosipuleita voi lannoittaa myös nurmikonleikkuu silpulla. Madotkin tykkäävät.
valkosipulit
Valkosipuli on valmis nostettavaksi kun alimmat lehdet kellastuvat, eli tuleentuvat ja kun kynnet erottaa sipulin kyljestä
korjatut valkosipulit
Valkosipulit saavat kuivahtaa hetken ennen kuivauspaikkaan siirtämistä. Tässä vaiheessa ne voi myös huuhdella varovasti pahimmista mullista.
valkosipuliniput kuivumassa
Valkosipuli on valmis varastoitavaksi kun sen pintakerros on kuin paperia.
Kirjoittaja Sampsa Kiianmaa

Luitko jo nämä?

Seitsemän ihmistä järven rannalla, sammaleinen maa. Kasvot eivät näy.
25.9.2024

Luonto näkyy ja maistuu Jyväskylän Suvannon toiminnassa

Aloitamme juttusarjan Vihreän Veräjän Kehittämismatkalla mukana olevista järjestöistä....
oleskelualueen vihreyttä
23.8.2022

Syötävän kaunis oleskelualue pihalle

Meillä on Skatan tilalla yläpuutarha ja alapuutarha. Alapuutarha on varattu tilalla auttelevien...
betonivaluja pihalle
22.8.2022

Vala juoma- ja kylpyaltaita pihan eläimille

Betonista voi valaa juoma-altaiden lisäksi vaikka erilaisia pihalaattoja. Betoni tuntuu...