Perhospuutarhan perustaminen tiukalla budjetilla

18.7.2022

perhonen kukalla

Ajattele: kesäpäivä, kukat kukkivat ja perhoset lepattavat tuoksuvien yrttien ja kukkien lomassa. Ai että, kyllä mieli lepää. Kauniin ajatuksen voi toteuttaa perhospuutarhana.

Perhospuutarhan perustaminen ei lisää vain sen perustajien, hoitajien ja koko kauneuden kokijoiden hyvinvointia, vaan auttaa lisäksi vähiin käyviä, ja ihmistenkin ruokaturvan mahdollistavia, pölyttäjiä. Perhosia, mehiläisiä ja muita kukasta kukkaan lenteleviä hyönteisiä.

Perhospuutarhan suunnittelu

Perhospuutarhaa suunnitellessa kannattaa miettiä mistä hyönteiset tykkäävät. Tarkoituksenahan on juuri heidän houkuttelu paikalle.

Pölyttäjät suosivat tiheitä kasvustoja, joissa lentomatka seuraavaan kukkaan ei ole vaivalloisen pitkä. Istutuksesta kannattaa tehdä yksi tai muutama suurempi kokonaisuus sinne tänne sijoitellun kukan sijaan. Tällöin pörriäiset löytävät helpommin paikalle.

Kannattaa myös huomioida, että eri kasvit kukkivat eri aikaan kesästä. Mettä tulee olla tarjolla koko kesän ajan.

Ja mitäs vielä.

Perhosten toukat eivät syö mettä, vaan rikkakasveja. Niitäkin on siis hyvä jättää johonkin liepeille. Ja muutama suurempi lämpöä varastoiva kivi antaa perhosille mukavan paikan lepuutella medenkeruun lomassa. Pieni vesiallas tai lampi tarjoaa pölyttäjille, linnuille ja muille eläinkavereille juomavettä kesäkuumalla.

Perhospuutarhan kasvilajien valinta ja hankinta

Netistä löytyy hyviä listoja pölyttäjien suosimista kasvilajeista. Itse tutkailin Puutarha.netin ja Yhteishyvän kasvilistoja Skatan perhospuutarhasuunnitelmaa tehdessäni.

istutussuunnitelma
Perhospuutarhan istutussuunnitelma Skatan tallin päätyyn.

Lajeja on niin paljon, että sitä haluaisi vähän noita ja viisi näitä ja noitakin, kunnes muistaa realiteetit. Perennataimien (monivuotisten kukkakasvien) hinnat ovat nousseet aika hurjiksi ja harvalla sote-alan toimijalla on varaa laittaa useita satasia kukkien taimiin. Istutussuunnitelmaa tehdessä kannattaa alusta asti selvittää käytettävissä olevat resurssit, ettei hyvä suunnitelma mene hukkaan.

Mutta ei perhospuutarhan perustamisen tarvitse olla kallista. Useita perennalajeja voi kasvattaa myös siemenistä mikä vähentää perustamiskustannuksia. Taimia voi kysellä myös ilmaiseksi. Vaikka paikallisen palstaviljelmän ilmoitustaululla, kuten me teimme. Tai netistä, jossa toimii lukuisia taimien vaihtoryhmiä ja yleisiä annetaan/vaihdetaan -ryhmiä.

taimi-ilmoitus ilmoitustaululla
Taimia voi kysellä vaikka paikallisilta viljelijöiltä ja naapureilta. Taimitarhoillakin saattaa olla syksyisin tarjolla ilmaisia poistotaimia. Kannattaa kysellä.

Puutarhanhoidon perusopetus jokaiselle multasormelle on, että ei tarvitse hötkyillä. Aina on seuraava kevät ja uusien yritysten mahdollisuus. Perhospuutarhaa voi kasvattaa pikku hiljaa laajentaen sitä joillakin kasveilla joka vuosi. Pikku hiljaa kasvilajisto runsastuu, kotiutuu kukoistamaan ja perhoset saapuvat paikalle.

Kirjoittaja Sampsa Kiianmaa

Luitko jo nämä?

oleskelualueen vihreyttä
23.8.2022

Syötävän kaunis oleskelualue pihalle

Meillä on Skatan tilalla yläpuutarha ja alapuutarha. Alapuutarha on varattu tilalla auttelevien...
betonivaluja pihalle
22.8.2022

Vala juoma- ja kylpyaltaita pihan eläimille

Betonista voi valaa juoma-altaiden lisäksi vaikka erilaisia pihalaattoja. Betoni tuntuu...
26.7.2022

Valkosipulin kasvatus on vaivatonta

Perustimme Skatan tilalle viime syksynä uuden valkosipulipalstan. Pihan reunalla oli heinikkoa...