Ajattele: kesäpäivä, kukat kukkivat ja perhoset lepattavat tuoksuvien yrttien ja kukkien lomassa. Ai että, kyllä mieli lepää. Kauniin ajatuksen voi toteuttaa perhospuutarhana.
Perhospuutarhan perustaminen ei lisää vain sen perustajien, hoitajien ja koko kauneuden kokijoiden hyvinvointia, vaan auttaa lisäksi vähiin käyviä, ja ihmistenkin ruokaturvan mahdollistavia, pölyttäjiä. Perhosia, mehiläisiä ja muita kukasta kukkaan lenteleviä hyönteisiä.
Perhospuutarhan suunnittelu
Perhospuutarhaa suunnitellessa kannattaa miettiä mistä hyönteiset tykkäävät. Tarkoituksenahan on juuri heidän houkuttelu paikalle.
Pölyttäjät suosivat tiheitä kasvustoja, joissa lentomatka seuraavaan kukkaan ei ole vaivalloisen pitkä. Istutuksesta kannattaa tehdä yksi tai muutama suurempi kokonaisuus sinne tänne sijoitellun kukan sijaan. Tällöin pörriäiset löytävät helpommin paikalle.
Kannattaa myös huomioida, että eri kasvit kukkivat eri aikaan kesästä. Mettä tulee olla tarjolla koko kesän ajan.
Ja mitäs vielä.
Perhosten toukat eivät syö mettä, vaan rikkakasveja. Niitäkin on siis hyvä jättää johonkin liepeille. Ja muutama suurempi lämpöä varastoiva kivi antaa perhosille mukavan paikan lepuutella medenkeruun lomassa. Pieni vesiallas tai lampi tarjoaa pölyttäjille, linnuille ja muille eläinkavereille juomavettä kesäkuumalla.
Perhospuutarhan kasvilajien valinta ja hankinta
Netistä löytyy hyviä listoja pölyttäjien suosimista kasvilajeista. Itse tutkailin Puutarha.netin ja Yhteishyvän kasvilistoja Skatan perhospuutarhasuunnitelmaa tehdessäni.
Lajeja on niin paljon, että sitä haluaisi vähän noita ja viisi näitä ja noitakin, kunnes muistaa realiteetit. Perennataimien (monivuotisten kukkakasvien) hinnat ovat nousseet aika hurjiksi ja harvalla sote-alan toimijalla on varaa laittaa useita satasia kukkien taimiin. Istutussuunnitelmaa tehdessä kannattaa alusta asti selvittää käytettävissä olevat resurssit, ettei hyvä suunnitelma mene hukkaan.
Mutta ei perhospuutarhan perustamisen tarvitse olla kallista. Useita perennalajeja voi kasvattaa myös siemenistä mikä vähentää perustamiskustannuksia. Taimia voi kysellä myös ilmaiseksi. Vaikka paikallisen palstaviljelmän ilmoitustaululla, kuten me teimme. Tai netistä, jossa toimii lukuisia taimien vaihtoryhmiä ja yleisiä annetaan/vaihdetaan -ryhmiä.
Puutarhanhoidon perusopetus jokaiselle multasormelle on, että ei tarvitse hötkyillä. Aina on seuraava kevät ja uusien yritysten mahdollisuus. Perhospuutarhaa voi kasvattaa pikku hiljaa laajentaen sitä joillakin kasveilla joka vuosi. Pikku hiljaa kasvilajisto runsastuu, kotiutuu kukoistamaan ja perhoset saapuvat paikalle.