Luonto sisälle – yhteinen miniatyyrimaisema

15.12.2021

Suomalaisilta kysyttäessä, lähes 100 % ilmoittaa lempipaikakseen viherympäristön. Ihmiset viihtyvät ja voivat hyvin luonnonympäristöissä, koska ne ovat lajimme luontainen elinympäristö.

Maiseman miellyttävä kauneus korostuu, kun se on sopusuhtaisesti vaihtelevaa; on avaraa ja tiheämpää, vettä ja metsää, metsää ja niittyä, valoa ja varjoja, yksityiskohtia ja taustaa. Elähdyttävä maisema on monen osasen summa, joista rakentuu yksi osiaan suurempi kokonaisuus, jossa mieli lepää.

Millainen on sinun lempipaikkasi? Voisiko siitä tehdä pienoisversion kotiin? Vielä muavampaa maisemanteosta saa, kun pohtii yhdessä muiden kanssa lempimaisemia ja kokoaa sitten yhteisen maiseman jota ihastella ja hoitaa.

Japanilainen miniatyyripuiden kasvatus, bonsai-taide, on monille tuttua. Bonkei ja saikei sen sijaan harvemmalle. Bonsaissa keskitytään yhden puuyksilön korostamiseen, kun taas bonkeissa ja saikeissa luodaan kauniita miniatyyrimaisemia.

Bonkeissa luodaan vuoria, mäkiä, tasankoja ja vesistöjä kivistä, savesta, paperimassasta ja erivärisistä ja raekokoisista hiekoista ja saikeissa tähän maisemaan istutetaan myös pieniä, eläviä kasveja.

Bonkeit ja saikeit luodaan syvälle tarjottimelle, mutta koska sääntöjä ei ole voi sen koota, vaikka pelkän kiven päälle. Saikei vaatii elävien kasvien vuoksi bonkeita syvemmän alustan.

Aloita asettamalla suuret kivet paikoilleen ja lisää sitten pohjamateriaali; bonkeissa hiekka ja saikeissa lekasora ja sen päälle vettäläpäisevä kukkamulta.

Vati jonka pohjalle on asetettua istutussoraa.
Saikein pohjasora estää mullan vettymistä liikakastelusta. Kuva: Sampsa Kiianmaa

Sommittele maisemaan pienempiä kiviä yrittäen luoda sopusuhtainen maisema, jossa on syvyysvaikutelma. Tämä onnistuu niin, että sijoittaa suuret kivet taakse ja katsoo, että kivet suuntautuvat samankaltaisesti esimerkiksi vasemmalle viettäen. Saisiko kivistä sommiteltua rantojemme ja metsiemme tunnusomaisia jään silottamia avokallioita?

Siristä silmiä ja tutki näyttääkö maisemasi luonnolliselta.

Vati jossa on soraa, kivi ja multaa.
Soran jälkeen on aika asetella suuret kivet kallioiksi ja peittää sora mullalla. Kuva: Sampsa Kiianmaa

Tämän jälkeen voi alkaa lisäämään bonkei -maisemaan yksityiskohtia erilaisilla hiekoilla. Sinistä hiekkaa vedeksi, ruskeaa maaksi ja hienonnettua sammalta kasvustoksi. Bonkein voi vielä viimeistellä miniatyyrihahmoilla, -puilla ja -rakennelmilla. Löytyykö maisemastasi vaikkapa rantamökki koivujen helmasta?

Saikeissa kivien sijoittelun jälkeen on aika asettaa kasvit kohdilleen. Kasveiksi sopivat mitkä tahansa kukkakaupoissa myytävät lajit, kunhan ne ovat tarpeeksi pieniä.

Karsi kasveistasi vanhat juuret pienentäen juuripaakkua. Juuria voi karsia noin kolmasosan. Aseta kasvit luonteviin paikkoihin pohjamullan päälle ja lisää multaa juuripaakun ympärille niin, että syntyy luonnollisen näköinen kumpare, jossa kasvi kasvaa.

Lopuksi voit istuttaa multaan vielä sammalta painamalla sammalen palasia multaan niin, että ne saavat hyvän juurikosketuksen multaan ja lähtevät kasvamaan ja leviämään maisemaasi. Myös saikeihin voi ja saa asetella miniatyyri hahmoja.

Kastele saikeita kasviesi hoito-ohjeiden mukaisesti. Bonsaikey -blogista löytyy lisää saikei -vinkkejä englanniksi. Alla vielä muutama video inspiraatioksi.

Bonsai puu kasvaa miniatyyrimaisemassa.
Valmis saikei. Kuva: Sampsa Kiianmaa

Sampsa Kiianmaa, Vihreä Veräjä

Luitko jo nämä?

oleskelualueen vihreyttä
23.8.2022

Syötävän kaunis oleskelualue pihalle

Meillä on Skatan tilalla yläpuutarha ja alapuutarha. Alapuutarha on varattu tilalla auttelevien...
betonivaluja pihalle
22.8.2022

Vala juoma- ja kylpyaltaita pihan eläimille

Betonista voi valaa juoma-altaiden lisäksi vaikka erilaisia pihalaattoja. Betoni tuntuu...
26.7.2022

Valkosipulin kasvatus on vaivatonta

Perustimme Skatan tilalle viime syksynä uuden valkosipulipalstan. Pihan reunalla oli heinikkoa...