Kädentaidot - huhtikuu

Keraamiset kylvökyltit

Kaikki pienet taimet näyttävät alkuvaiheessa samalta. Myöskään aloitteleva puutarhuri ei aina tunnista kasveja. Tähän tarkoitukseen sekä kasvimaan kaunistukseen on nimikyltit erinomaisia. Savesta tehdyt kyltit kestävät vuodesta toiseen ja niitä on hauska tehdä, kuin piparkakkujen leipomista.

Tarvikkeet ja työvälineet:

 • Valko- tai punasavea
 • Kaulin, veitsi, työalustat, piikki tai kynä kirjoittamiseen
 • Mahdollisuus keramiikan polttoon
 • Kupari- tai rautaoksidia
 • Kirkasta lasitetta

Työohje:

 1. Vaivaa savesta ilmakuplat pois ja kauli se litteäksi. Käännä ”taikinaa” kaulinnan välillä ettei se tartu kiinni alustaan. Jätä kaulittu levy vähintään 1cm paksuiseksi.
 2. Piirrä saveen kyltin ääriviivat ennenkuin leikkaat läpi koko levyn.
 3. Ota ylimääräinen savi pois leikatun muodon ympäriltä ja nosta pala varovasti lastan avulla, jottei se jää kiinni alustaan.
 4. Silota reunat ja kuvioi kyltti joko terävällä työkalulla raapien kirjoittamalla tai leimasinkirjaimilla.
 5. Raakapolton jälkeen tee valitsemasi pintakäsittelyt, metallioksidia tai lasitetta.

Ohjaajalle:

Voitte viimeistellä kyltit hankaamalla niihin raakapolton jälkeen keramiikan metallioksidia esim. kupari- tai rautaoksidia ja laittaa kirkasta lasitetta päälle. Kylttien mallin voi suunnitella ja piirtää ensin paperille, jolloin sitä on helppo käyttää kaavana saadakseen samanmuotoisia kylttejä.

Muuta:

Valitse keramiikan polttolämpötilat saven mukaan! Matalapolttoinen punasavi sulaa korkeassa poltossa.

 

Kivimosaiikki

Keväällä lumen alta alkaa paljastumaan kiviä. Kerää erivärisiä kiviä, liitä mukaan aarrelöydöt rannoilta ja saat kauniin luonnonkivimosaiikin vaikkapa pannunalustaksi. Seuraavan mosaiikkityön voi tehdä myös vaikka ruukun päälle.

Tarvikkeet ja työvälineet:

 • Erivärisiä kiviä
 • PVA-liimaa (Erikeeper, tms)
 • Vanerialusta, suojahanskat, saumauslaastia, muovipussi, sieniä
 • Kehyksiin puurimaa ja maalia

Työohje:

 1. Suunnittele työ kivien määrän ja laadun mukaan. Voit piirtää pohjalevyyn apuviivoja lyijykynällä.
 2. Liimaa kivet pohjalevyyn, aloita keskeltä ulospäin. Liimaa kivet mahdollisimman lähelle toisiaan.
 3. Kun kaikki kivet on liimattu, odota että liima on täysin kuiva.
 4. Sekoita saumauslaasti ohjeen mukaan ja levitä se rakoihin. Voit käyttää apuna muovipussista tehtyä pursotinta.
 5. Kun saumauslaastia on joka paikassa, hiero se sienellä tasaiseksi ja putsaa kivien pinnat. Jätä kuivumaan yön yli.
 6. Jos on mahdollista, ohuet kehykset viimeistelevät työn.

Ohjaajalle:

Yleensä mosaiikkityöt saumataan saumauslaastilla. Luonnonkivien kanssa saumaaminen on haastavaa, sillä kivet ovat hyvin eri korkuisia ja materiaali huokoista. Kivien päälle voi levittää kevyen vesi-liima-seoksen, joka estää saumauslaastin imeytymistä kivien pintaan, näin värit pysyvät kirkkaampina. Voit jättää työt myös saumaamatta. Puutarhakaupoissa myydään myös erivärisiä koristekiviä, jos lähimaastoista ei löydy tarpeeksi sävyjä.

Muuta:

Inspiraatiokuvia voi hakea Googlen avulla hakusanalla ”stone mosaic”.

 

Pajuamppeli

Saat parvekkeestasi tai puutarhastasi luonnonläheisemmän piilottamalla muoviruukut pajuamppeliin. Luonnonpajua on runsaasti saatavilla kevättalvella, juuri ennen kuin uusi kasvu alkaa.

Tarvikkeet ja työvälineet:

 • Loimipajua eli vahvempaa, noin 1,5m pitkää
 • Kudepajua eli ohuempia pajunoksia, pituudella ei ole väliä.
 • Oksasakset
 • Rautalankaa

Työohje:

 1. Valitse loimipajuiksi saman paksuisia pajuja 7-11, riippuen halutusta koosta ja kudoksen tiheydestä. Loimia tulee olla pariton luku, jotta sidos onnistuu yhdellä kudepajulla.
 2. Sido pajut alhaalta rautalangalla noin 5-10cm päästä yhteen tiukkaan nippuun ja avaa loimilangat spiraalia muistuttavasi lieriöksi.
 3. Aloita punominen notkistamalla kudepajuja taivuttamalla niitä käsissä. Pujota kudetta loimipajujen välitse edestä ja takaa vuorotellen. Ensimmäiset kerrokset ovat haastavimmat, aloita ohuella ja pehmeällä pajunvitsalla.
 4. Kudepajujen lisäys onnistuu parhaiten laittamalla uusi ja vanha kudepaju päällekkäin noin 15cm matkalta.
 5. Levitä tai kavenna työtä tarpeen mukaan. Lisää kudetta niin kauan että korkeus on sopiva.
 6. Päättele työ pujottamalla loimipajut kudepajujen yli kaareksi seuraavan loimipajun viereen (kts. Kuva) noin 10cm matkalle.
 7. Jos haluat amppeliin kantokahvan, laita kahteen vastakkaiseen loimilankaan pitkät pajunvitsat ja käännä ne kaareksi toisensa viereen

Muuta:

Lisäohjeita Tiina Rinteen kirjasta Kauneimmat pajutyöt, Gummerus 2006

 

Kaunis käsisaippua

Saippuan tekeminen perinteiseen tapaan vaatii aikaa ja paljon reseptikokeiluja. Kauniita itse tehtyjä saippuoita voi tehdä myös helpommin, valmiista massoista. Innostuessaan voi seuraavaksi kokeilla keittää lipeästä asti itse! Saippua on kiva lahja ja sille voi myös tehdä itse kupin vaikka savesta.

Tarvikkeet ja työvälineet:

 • Saippuamassaa
 • Keltaista saippuaväriä
 • Kuivattuja appelsiininviipaleita
 • Appelsiinituoksuöljyä (esim Frantsilan eteerinen öljy)
 • Appelsiiniraastetta
 • Muotteja saippuamassaa varten

Työohje:

 1. Valmistele muotit, joihin saippuamassa kaadetaan. Se voi olla mikä vaan sileäpintainen muotti, joka on päästävä, eli josta saa saippuan irti rikkomatta muottia.
 2. Raasta pestyä appelsiinin kuorta.
 3. Sulata saippuamassa pilkottuina paloina mikrossa tai vesihauteessa. Lisää sekaan saippuaväri, tuoksuöljyä ja appelsiinin kuoren raaste.
 4. Kaada täysin sulanut massa muottiin. Jos laitat koristeeksi appelsiininviipaleita, kaada massa kerroksissa niin että viipale jää saippuamassan alle.

Ohjaajalle:

Saippuaa voi varioida maun mukaan. Voitte ryhmässä keskustellen sopia, mikä on hyvä tuoksu ja väri. Sekaan voi laittaa muitakin luonnonaarteita, esim. kukkien terälehtiä.

Muuta:

Saippuamassan käytöstä lisätietoja osoitteesta http://www.lahtisenvahavalimo.fi/verkkokauppa/saippuamassan-kayttoohje-i-9.html