Ikääntyneille - huhtikuu

Kerää luonnosta askartelu materiaalia talteen yhdessä iäkkäiden kanssa

Luonnonmateriaalien kerääminen talteen ja niiden käsittely säilyttämistä ja jatkokäyttöä varten on mukavaa yhteistä puuhaa ja onnistuu toimintakyvyn rajoitteista huolimatta. Jos osallistujien toimintakyky ei riitä lähtemään luontoon asti, voi luonnonmateriaaleja tuoda asukastiloihin ja loppu käsitellä ne siellä yhdessä iäkkäiden kanssa.

askartelumateriaalia luonnosta

 

Lampaan keritseminen ja villan käsittely

Lammas on monipuolinen kotieläin, sillä siitä saadaan lihaa, villaa ja turkiksia. Lampaat keritään usein kaksi kertaa vuodessa: keväällä ja syksyllä. Lampaan villa on huokoista, jolloin sen väliin pääsee helposti ilmaa ja se tekee siitä lämpöisen materiaalin. Lisäksi lampaanvilla on melko paloturvallinen materiaali. Lampaan villan reitti villasta langaksi on joillekin vieras mutta tutustumisen arvoinen asia.

Tarvikkeet ja työvälineet:

  • Käsittelemätöntä lampaan villaa
  • Pestyä lampaan villaa
  • Karstat
  • Rukki tai värttinä

Työohje:

Villalangan valmistaminen on monivaiheinen prosessi eikä se tapahdu hetkessä.

  1. Ensin lammas keritään.
  2. Sitten lampaanvilla erotellaan laadun mukaan, joka vaihtelee lampaan eri ruumiinosissa. Usein villa on huonolaatuisempaa lampaan takaosassa ja jaloissa.
  3. Villa on syytä pestä ennen jatkokäyttöä. Tämä tapahtuu varovasti liuottamalla sitä tasalämpöisessä vedessä. Mietoa pesuainettakin voi käyttää, mutta veden lämpötilan vaihteluita tulisi välttää ettei villa huovu.
  4. Pesun jälkeen villan annetaan kuivua, jonka jälkeen villaa karstataan, jotta saadaan kuidut samansuuntaisesti.
  5. Karstauksen jälkeen vuorossa on itse langan valmistus, joka voidaan toteuttaa joko värttinällä tai rukilla.

Ohjaajalle:

Langan tekeminen on oma taitolajinsa, joten helpoimmalla pääsee kun kutsuu paikalle, jonkin alan ”ammattilaisen”. Esittelijöitä voi kysellä esimerkiksi paikallisilta kansalaisopistoilta ja martoilta.

Toimintarajoitteiden huomioiminen:

Moni entisajan ihminen on aikoinaan käsitellyt lampaan villaa, joten toiminta voi herättää monissa muistoja. Toimintaan voi lisätä muun muassa huovutus kädentaitoja. Ryhmässä voi laittaa kiertämään lampaan villaa kokeiltavaksi käsissä.

 

Esikasvatus

Kevätkylvöt voi aloittaa jo hyvissä ajoin. Jotkut hyötykasvit ja kukat vaativat esikasvatuksen, jotta ne ehtivät kukkia ja tuottaa satoa kasvuoloissamme. Esikasvatus on mielenkiintoista seurattavaa ja kertoo lähestyvästä kesästä. Huhtikuussa voi kylvää esikasvamaan mm. kurpitsat ja kurkut.

Tarvikkeet ja työvälineet:

  • Puhtaita astioita, joiden pohjassa on reikiä liiallisen veden poistumista varten (esim. maitopurkit)
  • Kylvettäviä siemeniä
  • Kylvö- tai taimimultaa
  • Tuorekelmua tai muovipusseja, nimilappuja, sumutinpullo

Työohje:

  1. Täytä istutusastiat mullalla. Kostuta multaa vedellä.
  2. Istuta siemenet noin 1 cm:n syvyyteen ja noin 5 cm:n päähän toisistaan. Kirjoita kylvöksiin nimilaput, jotta tiedät mitä olet kylvänyt.
  3. Kostuta kylvös sumutinpullolla.
  4. Peitä kylvökset kevyesti muovilla ja nosta itämään lämpimään (20-24̊C) paikkaan.
  5. Kastele kylvöksiä säännöllisesti ja pidä ne tasaisen kosteana. Kun ne ovat itäneet, poista muovi ja siirrä ne valoisaan ja vedottomaan paikkaan kasvamaan.
  6. Siirrä taimet (kouluta) isompiin ruukkuihin kun niihin on kehittynyt ensimmäinen varsinainen lehtipari (huhti-toukokuussa).

Ohjaajalle:

Sopusuhtaisten taimien aikaansaamiseksi kylvöksiä tulee käännellä usein, sillä ne hakeutuvat kohti valoa. Tarkista kunkin kasvin tarkat kylvöohjeet siemenpussin kyljestä. Kylvökalenteri: http://www.kotipuutarha.fi/index.php?section=149

Toimintarajoitteiden huomioiminen:

Pienten siementen käsittelyä helpottamaan on olemassa nk. kylvökoneita sekä kooltaan suuremmiksi pilleröityjä siemeniä. Toimintaa voi toteuttaa pöydän ääressä.

 

Orvokki-istutukset

Monien ulkokasvien sato ja kukinta aikaistuu, jos niitä esikasvattaa sisällä ja istuttaa ilmojen lämmettyä ulos. Orvokin taimet siirretään väljempiin ruukkuihin, jotta niillä on tilaa kasvaa ja kehittyä. Orvokintaimien kasvun seuraaminen on mielenkiintoista ja onnistuksenkokemuksia tuottavaa, kun saa pienet taimet kasvamaan ja kukkimaan.

Tarvikkeet ja työvälineet:

  • Orvokin taimia
  • Kukkamultaa
  • Ruukkuja tai amppeleita
  • Istutuspuikko tms. orvokin taimien irrottamiseen kasvualustasta

Työohje:

  1. Täytä ruukut/amppelit mullalla.
  2. Tee multaan kolot orvokintaimia varten sormella tai istutuspuikolla.
  3. Irrota istutuspuikolla tai esim. lyijykynän terävällä päällä taimet kasvualustasta ja tartu varovasti kiinni lehdestä, älä varresta.
  4. Istuta ne yksitellen, melko väljästi (taimien väli 4-10 cm) multaan tehtyihin koloihin.
  5. Tiivistä multaa kevyesti taimien juurelta siten, että juuret saavat ilmaa eivätkä vaurioidu.
  6. Kastele varovasti. Varmista istutusten tasainen kosteus. Ne eivät saa kuivua kasteluiden välillä.
  7. Sijoita istutukset valoisaan paikkaan, mutta ei suoraan auringon paahteeseen.
  8. Hieman ennen aiottua ulossiirtoa, orvokkeja kannattaa totuttaa (karaistaa) viileämpään ulkoilmaan, viemällä niitä päiviksi ulos ja tuomalla öiksi sisälle.

Ohjaajalle:

Orvokit kestävät pientä pakkastakin. Orvokin pikkutaimia saa puutarhaliikkeistä, mutta kevään tullen niitä on myynnissä myös kukkivina, jotka voi istuttaa suoraan ulos. Jos innostusta riittää, voi orvokin pikkutaimetkin kasvattaa itse siemenistä. Tällöin orvokinsiemenien kylvö tapahtuu helmikuussa sisätiloissa.

Toimintarajoitteiden huomioiminen:

Töitä voidaan jakaa toimintakyvyn mukaan, osa täyttää ruukkuja, osa tekee koloja siirrettäville taimille ja osa siirtää taimia uusiin ruukkuihin.

 

Ämpäriperunat

Ämpäriperunoiden kasvatus on helppoa ja vaivatonta pienessäkin tilassa. Istutusastiaksi käy mikä tahansa isompi ruukku tai ämpäri, jonka pohjassa on reikiä.

Tarvikkeet ja työvälineet:

  • Siemenperunoita
  • Valoa läpäisemättömiä ämpäreitä/ruukkuja (reikä pohjassa)
  • Aluslautasia
  • Turvemultaa
  • Pieniä kiviä tai soraa salaojitukseen

Työohje:

  1. Laita ämpärin pohjalle soraa. Täytä ämpäri puolilleen multaa.
  2. Laita (itäneet) siemenperunat ämpäriin (2kpl/astia).
  3. Peitä perunan mukulat mullalla (itäneet mukulat eivät saa saada valoa, joten tässä vaiheessa voi pitää pimeässä), mutta jätä mullan lisäys varaa myöhemmäksi.
  4. Kastele ja pidä kylvös tasaisen kosteana koko kasvukauden ajan.
  5. Siirrä valoon (ulos/parvekkeelle), kun peruna alkaa kasvattaa vartta. Lisää ämpäriin multaa, sillä uudet mukulat kehittyvät lähelle mullan pintaa ja vihertyvät herkästi saadessaan valoa jos multaa ei lisätä. Huolehdi, ettei peruna joudu alttiiksi yöpakkasille (harso).
  6. Peruna kasvaa itsekseen ämpärissä, kunhan muistaa säännöllisen kastelun ja lannoituksen.
  7. Perunasta voi odottaa satoa aikaisintaan 10-12 viikkoa istutuksesta.

Ohjaajalle:

Satoa saa nopeammin, kun käyttää aikaista perunalajiketta (esim. Timo) ja idättää mukulat etukäteen (esim. valoisalla paikalla ikkunalaudalla).

Toimintarajoitteiden huomioiminen:

Toiminta onnistuu pöydänääressä ja pienissäkin tiloissa. Perunan mukulat ovat helppoja käsitellä kokonsa puolesta.

 

Ohje pdf -tiedostona