Ikääntyneille - lokakuu

Kerää luonnosta askartelu materiaalia talteen yhdessä iäkkäiden kanssa

Luonnonmateriaalien kerääminen talteen ja niiden käsittely säilyttämistä ja jatkokäyttöä varten on mukavaa yhteistä puuhaa ja onnistuu toimintakyvyn rajoitteista huolimatta. Jos osallistujien toimintakyky ei riitä lähtemään luontoon asti, voi luonnonmateriaaleja tuoda asukastiloihin ja loppu käsitellä ne siellä yhdessä iäkkäiden kanssa.

askarteluamateriaalia luonnosta

 

Ennustetaan säätä

Kautta aikojen säitä on ennustettu luonnon merkeistä. On tarkkailtu pilvien kulkua, lintujen lentotapaa tai taivaan rannan väriä. Nämä kaikki kertovat tulevasta säästä. Säähän liittyy myös paljon sananparsia, jotka antavat paljon johtolankoja sään ennustamiseen. Yhdessä on kiva muistella säähän liittyviä sanontoja ja tulkita vallitsevaa säätä. Mahdollisesti ennustaa myös tulevaa. Lähitulevaisuuden säätä on yllättävänkin helppo ennustaa.

Tarvikkeet ja työvälineet:

 • (Sananparsia ja muita luettavia luonnonmerkkejä)
 • (Kirjallisuutta sään tulkinnasta)

Työohje:

Muistelkaa yhdessä millaisia sään ennustamiseen liittyviä sananparsia/luonnon merkkejä tiedätte. Miettikää yhdessä mitä niillä tarkoitetaan.

Ohjaaja voi myös lukea olemassa olevia sananparsia ja niitä voidaan yhdessä pohtia.

Yhdessä voidaan myös ennustaa säätä ja katsoa käykö ennuste toteen.

Ohjaajalle:

Oppaat -sivulta löytyy erilaisia säihin liittyviä sananparsia sekä ennusteita. Jos osallistujille ei muistu mieleen omia, voidaan yhdessä käydä läpi näitä ja miettiä niiden tarkoituksia sekä yrittää ennustaa vallitsevaa säätä ja siinä mahdollisesti tulevia muutoksia. Perimätietojen mukaan ennen sadetta aamusella ruskottaa, aamusumu nousee ylös, taivaan laki näyttää aamusella tai illalla hyvin korkealta, iltataivas on harmaa ja tuuli kiihtyy. Kaunista ja kuivaa säätä ennustavat mm. matalalla oleva merivesi, vahva aamukaste sekä aamupäivän tuulen tyyntyminen iltapuolella. Myös muuta luontoa kannattaa seurata: linnut siirtyvät myrskyn lähestyessä lentämään matalalla, tulppaanit ja apilat vetäytyvät nuppuun sateen lähestyessä, mutta aukeavat jälleen auringon tullessa esiin.

Toimintarajoitteiden huomioiminen:

Säästä puhuminen ja sen seuraaminen ei katso aikaa eikä paikkaa. Säästä voi puhua vuoden- tai vuorokaudenajasta riippumatta. Toimintaan osallistuminen ei vaadi juurikaan toimintakykyä. Jokainen voi olla mukana.

 

Kankaanpainantaa puutarhan sadolla

Yksilöllisiä asusteita, pyyhkeitä, kasseja tms. saa painamalla itse kankaaseen haluamiaan kuvioita kangasväreillä. Painantaan voi keksiä leimasimia mielikuvituksen mukaan, mutta kauniita kuvioita saa esimerkiksi vihannesten tai hedelmien puolikkailla. Perunan puolikkaaseen voi veistää erilaisia kuvioita veitsellä. Myös erilaiset puiden lehdet sopivat leimasimiksi.

Tarvikkeet:

 • Painettavia tekstiileitä (pyyhe, tyyny-, laudeliina…)
 • ”Leimasimia” (omena, sipuli, peruna, herkkusieni…)
 • Kangasvärejä
 • Sanomalehteä, siveltimiä, sieniä, veitsi, kertakäyttölautasia
 • Silitysrauta

Työohje:

 1. Suojaa työalue esim. sanomalehdillä tai vahakankaalla.
 2. Laita paidan, kassin tai muun painettavan väliin sanomalehteä ettei väri tule läpi.
 3. Valmista ”leimasimet”. Leikkaa omena, sipuli, herkkusieni tms. puoliksi. Perunan voi leikata puoliksi ja veistää veitsellä pintaan erilaisia kuvioita.
 4. Imeytä kasviksen pinnalta liika kosteus painamalla sitä talouspaperilla.
 5. Laita maalia kertakäyttölautaselle. Ota maalia siveltimeen ja levitä se kasviksen leikkauspinnalle.
 6. Aseta kasvis varovasti maalattu pinta alaspäin kankaalle. Paina tiukasti, jotta kuvio siirtyy kankaalle ja keinuta kasvista kevyesti, jotta maali tarttuisi koko alueelle, mutta varo sotkemasta kuviota.
 7. Kun tekstiiliin on painettu mieluinen määrä kuvioita, anna maalin kuivua perusteellisesti.
 8. Kun maali on kuivunut, silitetään kangas nurjalta puolelta (noudata maalin valmistajan ohjeita). Silittämisen jälkeen maalit kestävät pesemistä.

Ohjaajalle:

Painettavaksi käy mikä tahansa tekstiili esimerkiksi t-paita, kassi, tyynyliina, laudeliina tms. Painamisessa tulee huomioida, ettei väriä tule kankaaseen liian paksulti.

Toimintarajoitteiden huomioiminen:

Jos siveltimen käyttö on hankalaa voi väriä levittää esimerkiksi sienellä töpsöttämällä tai painamalla kasvis suoraan maaliin ja siitä kankaalle.

 

Sipulikukat jouluksi (hyötäminen)

Joitakin sipulikasveja voidaan kukittaa sisätiloissa Jouluksi. Tätä kutsutaan hyötämiseksi, jossa kasvien normaali vuosirytmi sekoitetaan ja saadaan ne kukkimaan ”väärään” aikaan. Kukkaan saattaminen kestää kukasta riippuen sipulin istutuksesta noin 2-4 kk. Hyödettäviä kukkia ovat muun muassa hyasintti, krookus, kielo, tulppaani, amaryllis ja tasetti (sarjanarsissi).

Tarvikkeet ja työvälineet:

 • Hyödettäviä kukkasipuleita/-mukuloita
 • Ruukkuja
 • (Kevytsoraa, jos ruukussa ei ole reikiä)
 • Multaa

Työohje:

 1. Levitä istutusastian pohjalle kerros kevytsoraa, varsinkin jos astiassa ei ole reikiä.
 2. Levitä soran päälle hyvälaatuista multaa.
 3. Istuta sipulit multaan siten, että sipulista jää 1/3 näkyviin.
 4. Sipulit tarvitsevat kylmäkäsittelyn, jonka aikana ne juurtuvat: sijoita sipulit noin 8-10 viikoksi pimeään ja viileään (alle 10 astetta). Pidä multa hiukan kosteana koko ajan.
 5. Juurtumisen jälkeen astiat siirretään valoisaan ja lämpimään paikkaan. Ajoita valoon ja lämpöön siirto 3-4 viikkoa ennen haluttua kukinta-aikaa.

Ohjaajalle:

Istutusastiana voi käyttää esimerkiksi erilaisia koreja, jotka voi joulun alla koristella jäkälillä, sammalilla, havuilla tms. koristeilla. Jotkut joulukukat ovat hyvin voimakastuoksuisia ja myrkyllisiä. Istutukset tarvitsevat viileän säilytystilan kylmäkäsittelyä varten, jollaiseksi käy muun muassa kellari tai maahan kaivettu kuoppa, johon ruukku sipuleineen upotetaan ja peitetään lehtikarikkeella. Kukintaa voi nopeuttaa ostamalla valmiiksi kylmäkäsiteltyjä mukuloita ja sipuleita. Ne voi laittaa suoraan istutuksen jälkeen lämpöiseen ja valoisaan kasvamaan ja kehittymään.

Toimintarajoitteiden huomioiminen:

Toimintaa voi toteuttaa pöydän ääressä. Kukkasipulit ovat kokonsa puolesta helppoja käsitellä heikentyneellä toimintakyvylläkin.

 

Muistelu

Muistelu kuuluu ihmisen jokaiseen elämänvaiheeseen ja muistojen avulla käydään läpi elettyä elämää. Muistelulla on paljon myönteisiä vaikutuksia iäkkäälle, se vahvistaa muun muassa identiteettiä, kietoo menneen ja nykyisen yhteen sekä tuo usein kertojalle ilon ja merkityksen kokemuksia saadessaan jakaa elämäntarinaansa. Muistelua voidaan tuoda jokaiseen arjen hetkeen, se voi olla järjestettyä tai spontaania.

Työohje:

 • Muistelu voi olla järjestettyä tai spontaania ja sille on annettava oma aikansa ja mahdollisuus kehittyä.
 • Muistelussa voidaan päästä alkuun esimerkiksi tuomalla paikalle vanhan ajan maataloustyövälineitä.
 • Vanhat valokuvat herättävät usein myös muistoja ja osallistujia voidaan pyytää ottamaan mukaan joka itselle tärkeä kuva, josta voi muille halutessaan kertoa.
 • Tuoksut ovat iäkkäille tärkeitä, esimerkiksi tervan tai juhannusruusun tuoksu.
 • Myös vanhat laulut ja tarinat toimivat muisteluiden aiheena ja muisteluiden lomassa voidaan myös laulaa.

Ohjaajalle:

Vanhojen tavaroiden vastapainoksi voidaan näytille ottaa myös nykyisiä vastaavanlaisia työvälineitä. Iäkkäät kertovat mielellään menneistä ja heille on tärkeää saada levittää tietoa entisajan elämästä myös nuoremmille sukupolville tiedoksi. Yksi vaihtoehto onkin kutsua paikalle vaikka läheisen päiväkodin lapsia kuulemaan arvokkaita kokemuksia.

Toimintarajoitteiden huomioiminen:

Toiminta onnistuu toimintarajoitteista huolimatta ja jokainen voi tulla paikalle ainakin kuuntelemaan ja katselemaan.

Ohjeet pdf -tiedostona