Luonto sisälle – Ihana metsän tuoksu

8.12.2021
Männyn oksa
Männyn tuoksu piristää.

Vihreä veräjä kävi kesällä tutustumassa Luonto- ja retkeilykeskus Haltian Lataa aivosi luonnossa -näyttelyyn. Erityisen vaikutuksen teki metsäsuihku, jossa astuttiin hämärään tilaan, kuin suuren puun sisään. Pian ilmassa tuoksui raikas mäntymetsän tuoksu. Kuinka rauhoittavaa ja virkistävää.

Tuoksut vaikuttavat tunteisiimme tehokkaammin kuin muut aistimukset. Suuri osa päivän aikana heräävistä tunteistamme johtuvatkin juuri ympäristön tuoksuista. Ne myös palauttavat tehokkaasti mieleen muistoja, jotka ovat kuin tavanomaista voimakkaampia hetkellisiä tunteita. Dementikoillakin saattaa tulvahtaa mieleen rakkaita muistoja juuri tuoksujen laukaisemina. Tuoksujen avulla on siis mahdollista vaikuttaa siihen, kuinka koemme elämämme. Myönteisiä tunteita kutkuttavat tuoksut saavat mielen hymyilemään ja maailman kauniiksi.

Metsän raikas havujen tuoksu on monille tuttu ja rakas vaikka emme ehkä kiinnitäkään siihen tietoisesti huomiota. Sen kuitenkin huomaa, kun sen haistaa. Havupuiden tuoksun on katsottu piristävän ja siten auttavat erityisesti uupuneita ja masentuneita. Tuoksu kuljettaa mielen metsään, jonka on todettu elvyttämän kuormituksesta muita luontoympäristöjäkin paremmin.

Tein Skatan tilalle oman metsäsuihkun asiakasryhmien käyttöön. Sitä varten tarvitsin tuoksulyhdyn, eteeristä öljyä ja tuikkukynttilöitä. Mikäli paloturvallisuuteen tulee kiinnittää erityistä huomiota, kannattaa valita sähkökäyttöinen diffuuseri, eli höyrystin. Eteerisistä öljyistä löytyy laaja tuoksuvalikoima joista etsiä mieleisiä tuoksuja ja niiden vaikutuksia mieleen.

Tuoksulyhtyyn lisätään lämmintä vettä, johon annostellaan muutama tippa tuoksyöljyä ja asetetaan veden alle kynttilä höyrystämään tuoksuja ilmaan. Huomaathan, että öljyt ovat voimakkaita uutteita, jotka ärsyttävät ihoa, silmiä ja ruoansulatuskanavia, mikäli ne joutuvat suoraan kosketukseen öljyn kanssa. Älä siis jätä öljypulloja esille, äläkä yliannostele uutetta. Mikäli tilassa on eläimiä, varmista, että heillä on mahdollisuus poistua tilassa, jos tuoksu käy liian voimakkaaksi.

Raikkaita ja voimistavia metsäsuihkuja.

Tuoksukynttilä pöydällä.
Metsän tunnelmaa tuoksulyhdyllä. Kuva: Sampsa Kiianmaa

Luitko jo nämä?

Iäkäs nainen ja nainen hymyilevät.
11.1.2022

Luonto sisälle – Mistä on aistihuone tehty

Aistihuoneet ovat uusi keksintö hoitokodeissa ja asumisyksiköissä. Aistihuoneen avulla...
Jäähileisiä heiniä talviauringossa
21.12.2021

Luonto sisälle – neljä vuodenaikaa sisällä

”Kauneus on kuin happea. Sitä imetään automaattisesti, mutta sitä voi ja kannattaa pyrkiä...
15.12.2021

Luonto sisälle – yhteinen miniatyyrimaisema

Suomalaisilta kysyttäessä, lähes 100 % ilmoittaa lempipaikakseen viherympäristön....