Luonto sisälle – Mistä on aistihuone tehty

11.1.2022
Aistihuoneet ovat uusi keksintö hoitokodeissa ja asumisyksiköissä. Aistihuoneen avulla asukkaille luodaan moniaistillinen ympäristö ihmisen henkilökohtaisten mieltymysten mukaan; oma lempipaikka, joka rauhoittaa, elvyttää ja tuo hyviä muistoja mieleen.
Aistihuoneet on otettu ilolla vastaan esimerkiksi resurssipulasta kärsivässä vanhustenhoidossa. Kun henkilökuntaa ei riitä riittävään ulkoiluun, on luonto tuotava sisälle. Monien on myös vaikea liikkua maastossa. Aistihuoneissa luonto on helposti saavutettava.

Aistihuoneet koostuvat eri aisteja herättelevistä elementeistä kuten viherkasveista, luonnonelementeistä, luontokuvista, äänimaisemista ja tuoksuista, sekä uutuutena virtuaalielementeistä, kuten luontodokumenteista, muistipeleistä ja etäosallistumismahdollisuuksista.

Huonekalujen tilalle luontoelementtejä

Tilan sisustukseen panostetaan ja tavoitteena on luoda rauhallinen leposaareke hengähdykselle ja palautumiselle. Turhat huonekalut ja rojut poistetaan ja korvataan rauhoittavilla ja mukavia muistoja herättelevillä esineillä ja luonnon elementeillä.

Viherkasvien suojaan, säkkituolin syliin kaivautuminen puron solistessa tai käpyjen ja sammaleen hypistely metsän tuoksussa elvyttää ja hoitaa aivan eri lailla kuin alkuillan saippuasarjan katsominen pirtinpenkillä loisteputkien kajossa.

Aistihuoneissa mukana myös tekniikkaa

Yritykset tarjoavat aistihuonekokonaisuuksien suunnittelua, joita on toteutettu osana erilaisia hankkeita. KUMOUS -hankkeessa Lappeenrannan Laurinkodin takkahuone muokattiin aistihuoneeksi:

”Aistihuoneen tarkoituksena on luoda moniaistinen ympäristö, jossa saadaan luotua äänen, valon, kuvien ja tekstuurien avulla tila, missä ensisijaisesti ikääntynyt asukas voisi esimerkiksi rentoutua. Tällä tavoitellaan olotilaa ja kokemuksia, jotka mahdollistaisivat jopa lääkkeiden vähentämisen ikääntyneen arjessa.”

Helsingissä Kustaankartanon seniorikeskuksen aistihuone ”koostuu sekä aidoista luonnon elementeistä kuten sammalseinästä, heinäpaalista, koivujen rungoista ja solisevasta vedestä sekä modernista teknologiasta, jossa yksi tilan seinistä muuttuu digitaalisen sisällön mukaan.”

Kuten olemme aiemmista Luonto sisälle -kirjoituksista huomanneet, aistihuoneen rakentaminen ei vaadi suuria resursseja. Yhdistelemällä eri elementtejä kuka tahansa saa luotua aistihuoneen vaihtuvine maisemineen, äänineen, tuoksuineen ja muistoja mieleen tuovine esineineen. Muistelen, että muistipelejäkin voi yhä pelata epävirtuaalisilla pahvikorteilla kuten tähänkin asti. Mutta miksei sitä teettäisi aistihuonetta oikein isostikin, jos hankerahaa on käytössä.

Kajaanin Onnela -kotiin rakennettiin Kianto – aistihuone, josta voi hakea lisäinspiraatiota luonnon tuomiseksi sisälle.

Teksti päättää luonnon hyvinvointia tukevien vaikutusten sisälle tuomista käsitelleen kirjoitussarjan. Aiemmat kirjoitukset löytyvät Vihreän Veräjän uutisvirrasta.

Sampsa Kiianmaa, Vihreä Veräjä

Luitko jo nämä?

Jäähileisiä heiniä talviauringossa
21.12.2021

Luonto sisälle – neljä vuodenaikaa sisällä

”Kauneus on kuin happea. Sitä imetään automaattisesti, mutta sitä voi ja kannattaa pyrkiä...
15.12.2021

Luonto sisälle – yhteinen miniatyyrimaisema

Suomalaisilta kysyttäessä, lähes 100 % ilmoittaa lempipaikakseen viherympäristön....
8.12.2021

Luonto sisälle – Ihana metsän tuoksu

Männyn tuoksu piristää. Vihreä veräjä kävi kesällä...