Luonto sisälle – viherkasvikeidas huonekasveilla

9.11.2021
viherkasveja
Viherkasvit tekevät päivästä kauniimman.

Viherkasvien läheisyys ei vain lievitä stressiä, paranna keskittymiskykyä ja luovuutta, sekä rauhoita vaan auttaa lisäksi masennukseen, ahdistukseen ja yksinäisyyteen. Kasvien hoito yhdessä muiden kanssa luo ja ylläpitää me-henkeä ja luo luonnollisen kanssakäymisen muodon ihmisten välille.

Huonekasvien hoito on niin tehokas keino luoda elämään merkitystä ja onnistumisen kokemuksia, että Britanniassa masentuneille on lääkäreiden toimesta määrätty viherkasvien hoitoa. Viherkasvien voimaa on vielä tehostettu liittämällä taimien hoitaminen osaksi yhdessä toteutettua yrttimaanhoitoa. Jokainen saa keväällä istuttaa hoitotaimensa osaksi yhteistä puutarhaa.

Huonekasveja on monenlaisia ja sopivia kasveja löytyy joka kotiin ja tilaan. Martoilta löytyy kätevät ohjeet viherkasvien hankintaan. Sitten onkin makukysymys miten haluaa kasvinsa asetella. Haluaako kasvien levittyvän pitkin kotia vai sommitella johonkin tilaan oikean kasvikeitaan. Kasvit kannattaa asettaa kuitenkin sellaiseen paikkaan, jossa niitä on helppo hoitaa ja jossa on niille sopiva valo. Kasvien hoidon tulee olla mukavaa ja vaivatonta. Puutarhuri Marko Aholalla on hyviä vinkkejä kasvien hoitoon.

Eri kokoisia, erilaisia lehtityyppejä ja värejä yhdistelemällä voi luoda melkoisen miniviidakon. Kasveja voi vielä korostaa kasvi- ja kohdevalaisimilla. Kasvilamput on suunniteltu kasvien tarpeisiin. Ne säteilevät pituuskasvua edistäviä punaisia säteitä ja tukevoittavia sinisiä sävyjä juuri kasvien tarvitsemassa suhteessa. Myös luonnonvalolamput ja led-valot sopivat kasvien valaisuun. Led-valot eivät kuumene ja polta kasveja kuten hehkulamput.

Multaisia sormia ja kasvatuksen iloa toivotellen, Sampsa

 

Vihreän veräjän työntekijä työntää ostoskärryä joka on täynnä viherkasveja.
Sininauhaliiton uusi toimisto Pasilassa kaipasi luontoa sisälle ja Vihreän veräjän tiimi pääsi huonekasviostoksille. Kuva: Miia Hesse

Luitko jo nämä?

Iäkäs nainen ja nainen hymyilevät.
11.1.2022

Luonto sisälle – Mistä on aistihuone tehty

Aistihuoneet ovat uusi keksintö hoitokodeissa ja asumisyksiköissä. Aistihuoneen avulla...
Jäähileisiä heiniä talviauringossa
21.12.2021

Luonto sisälle – neljä vuodenaikaa sisällä

”Kauneus on kuin happea. Sitä imetään automaattisesti, mutta sitä voi ja kannattaa pyrkiä...
15.12.2021

Luonto sisälle – yhteinen miniatyyrimaisema

Suomalaisilta kysyttäessä, lähes 100 % ilmoittaa lempipaikakseen viherympäristön....