Luonto sisälle – luontokuvat ja -julisteet

16.11.2021

Mitä enemmän lähiympäristössä on vihreyttä ja luontoa sitä terveempi olo ihmisellä on. Näin tutkimukset kertovat. Jo 20 minuutin oleskelu luontoympäristössä kohentaa mielialaa ja mikä ihmeellisintä, jopa luontokuvat ja julisteet aikaansaavat elpymistä ja hyvää mieltä. Luontokuvat nopeuttavat leikkauspotilaiden paranemista lievittämällä ahdistusta ja vähentämällä kipulääkkeiden tarvetta. Mieli luo luontokuvista samat tunteet ja reaktiot kuin aidosta luonnosta.

Luonnon parantavasta voiman voi siis tuoda myös sisälle, mikäli ei pääse ulos luonnon helmaan, tai lähiluonnossa ulkoilun lisäksi hoivaavaa luontoa voi tuoda sisään ympäröimällä itsensä miellyttävin luontokuvin.

Julisteita myytiin ennen lähes joka kaupassa. Nykyään niitä voi tilata netistä ja valikoima on entistä laajempi. Millaiset maisemat tai kasvit ja eläimet piristävät, tai rauhoittavat juuri sinua. Eri mielialoja tukevia kuvia voi ripustaa eri puolelle kotia. Rauhoittava maisema makuuhuoneeseen ja aurinkoinen kesäpäivä olohuoneeseen?

Ostamisen sijaan kuvista saa persoonallisempia ottamalla ne itse luontoretkien ohessa, tai vaikka maalaamalla ne. Maalatessa maisemaan oikein uppoutuu tutkiessa sen eri yksityiskohtia ja valon sävyjä. Digitaaliset kuvat, itse otetut tai netistä ladatut, voi sommitella myös vaihtuvaksi valokuvakavalkaadiksi tietokoneen näytönsäästäjään tai digitaaliseen valokuvakehykseen. Mielialaan sopivan kuvan vaihtaminen ei voisi olla enää helpompaa.

 

Sampsa Kiianmaa, Vihreä veräjä

Luitko jo nämä?

Iäkäs nainen ja nainen hymyilevät.
11.1.2022

Luonto sisälle – Mistä on aistihuone tehty

Aistihuoneet ovat uusi keksintö hoitokodeissa ja asumisyksiköissä. Aistihuoneen avulla...
Jäähileisiä heiniä talviauringossa
21.12.2021

Luonto sisälle – neljä vuodenaikaa sisällä

”Kauneus on kuin happea. Sitä imetään automaattisesti, mutta sitä voi ja kannattaa pyrkiä...
15.12.2021

Luonto sisälle – yhteinen miniatyyrimaisema

Suomalaisilta kysyttäessä, lähes 100 % ilmoittaa lempipaikakseen viherympäristön....