Kädentaidot - syyskuu

Mobile pihlajanmarjoista

Syksyinen mobile on kaunis pitkään, sillä marjat säilyttävät värinsä kuivuessaan. Mobilen voi laittaa ulos tai sisään. Pihlajanmarjoja löytyy helposti ja niitä saa poimia jokamiehen oikeuksin, paitsi piha-alueilta. Voit kuitenkin kysyä kohteliaasti lupaa marjojen keräämiseen piha-alueilta.

Tarvikkeet ja työvälineet:

  • Pihlajanmarjoja
  • Pajunoksia tai paksua rautalankaa
  • Vahvaa lankaa
  • Sakset, isosilmäisiä, kapeita, pitkiä neuloja
  • Erilaisia kuivattuja koristeita

Työohje:

  1. Taivuta paju kaksin kerroin ympyrän muotoiseksi ja sido päät renkaaseen itsensä ympärille niin, että rengas pysyy paikoillaan. Voit varmistaa liitoksen rautalangan pätkällä.
  2. Pujota lankaan ensin alin isompi esine ja tee solmu langan päähän, jottei kaikki marjat putoa.
  3. Pujota marjoja lankaan niin monta kunnes pituus on sopiva (noin 20 cm) ja kiinnitä lanka neulalla pajun oksien väliin pujottaen ja solmien lanka kiinni. Tee marjanauhoja 4-6 kpl, ripusta ne pajurenkaaseen tasaisin välimatkoin, jotta tasapaino säilyy. Helminauhat voi jättää eripituisiksi ja koristella eri tavoilla.
  4. Ota lopuksi kaksi yhtäpitkää narua (vahvempaa kuin pujottelulanka) ja kiinnitä ne molemmista päistään pajurenkaaseen. Nosta mobile narujen keskeltä ja tee solmu kohtaan, jossa mobile on tasapainossa.

Ohjaajalle:

Orapihlajanmarjat ovat hieman isompia kuin tavallisen pihlajan marjat ja niitä voi myös käyttää askartelussa. Alimmat koristeet voi myös jättää pois, mutta silloin kannattaa solmia vaikka pieni oksa langanpäähän etteivät marjat kuivuessaan putoa solmun läpi.

 

Pihlajanmarjapallo

Pieni ja punainen päivän piriste syntyy pallosta, joka on päällystetty pihlajanmarjoilla. Pihlajanmarjat ovat hyviä askartelumateriaaleja, sillä ne ovat kiinteitä eikä niistä valu nestettä. Pallon voi laittaa vaikkapa kattaukseen koristeeksi.

Tarvikkeet ja työvälineet:

  • Sammalta tai oasis-pallo
  • Pihlajanmarjoja
  • Rautalankaa
  • Reilusti metallisia, nupittomia neuloja (löytyy kangaskaupoista)

Työohje:

  1. Tee sammalesta haluamasi kokoinen pallo.
  2. Kieputa rautalankaa pallon ympärille muutama kierros niin, että se pysyy kasassa.
  3. Päättele rautalangan päät kietomalla ne toisiinsa ja tee ripustuslenkki.
  4. Pistele tasapäisillä, metallisilla nuppineuloilla pallon pinta täyteen pihlajanmarjoja.
  5. Ripusta pallo koristeeksi sisään tai ulos

Ohjaajalle:

Sammalen keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa. Jos on isoja ryhmiä, eli sammalta tarvitaan runsaasti, kannattaa käyttää pohjamateriaalina mieluummin kukka-asetelmiin tarkoitettuja oasis-tai kuivapalloja.

Muuta:

Linnut tykkäävät pihlajanmarjoista, joten ulkona valmis pallo saattaa tulla syödyksi.

 

Villalangan värjääminen sipulinkuorilla

Neulominen antaa vielä ennemän iloa, jos langat ovat itsevärjättyjä. Kasveilla voi värjätä muitakin luonnonkuituja kuten kangasta ja niintä. Mahdollisuuksia eri väreihin ja värjäysmateriaaleihin on paljon, tässä on yksi helppo keino aloittaa uusi harrastus.

Tarvikkeet ja työvälineet:

  • Villalankaa (voi olla sekoitetta)
  • Sipulinkuoria
  • Alunaa (saa apteekista)
  • Suojahanskoja, kattila, lämpömittari 0-100°C, sekoitustikku tai kauha
  • Etikkaa

Työohje:

  1. Siivoa lähikaupan sipulilaarista ylimääräiset sipulin kuoret tai kerää niitä talteen ruoanlaiton yhteydessä. Mitä enemmän sipulin kuoria, sitä tummenman värin saat.
  2. Laita sipulin kuoret kattilaan veden kanssa niin, että ne peittyvät.
  3. Kiehauta kuoria 30 min ja siivilöi vesi.
  4. Laita puretetut langat vyyhteinä veteen ja nosta lämpötila 80 °C:en. Anna olla tunti tässä lämmössä.
  5. Nosta langat liemestä ja jos värjääämättömiä lankoja on vielä jäljellä, tee toinen värjäys jälkiliemellä samaan tapaan. Huuhtele langat hyvin, niin ettei väriä enää lähde ja lisää viimeiseen huuhteluveteen loraus etikkaa.

Ohjaajalle:

Pdf -ohjeen kuvissa tummempi väri on ensimmäisestä keittoliemestä, vaaleampi seuraavasta, niin sanotusta jälkiliemestä. Sipulinkuoria oli noin 200g.

Muuta:

Ohjeet lankojen puretukseen löytyvät kesäkuun osiosta, mutta puretuksen voi tehdä myös värjäyksen aikana. Ota langat pois liemestä ja lisää alunaa kuivapainon mukainen määrä väriliemeen, kun langat ovat olleet siellä tunnin. Jatka värjäämistä 15 min.

 

Kranssi vaahteranlehdistä

Syksyn väriloistoa sisätiloihin saa tekemällä kranssin vaahteranlehdistä.

Tarvikkeet ja työvälineet:

  • Vaahteranlehtiä
  • Vahvaa rautalankaa 1,4mm TAI pajua
  • Rautalankaa sidontaan
  • Sanomalehteä
  • Pihdit rautalangan leikkaamiseen, sakset

Työohje:

  1. Tee vahvasta rautalangasta kaksinkertainen rengas, halkaisijaltaan vähintään 20 cm, jotta sitominen onnistuu.
  2. Päällystä rautarengas kieputtamalla rypytettyä sanomalehtisuikaletta sen ympärille, jotta kranssi olisi paksumpi. Voit myös käyttää valmiita kranssipohjia tai pajunoksia.
  3. Leikkaa vaahteranlehdistä varret pois, ja halutessasi järjestä lehdet värien mukaan.
  4. Kranssin sitominen tapahtuu rautalangalla, yksi vaahteranlehti kerrallaan. Lehti taitetaan kevyesti rullalle ja sidotaan kranssipohjan päälle rautalangalla.
  5. Asettele lehtiä myös kranssin sisä- ja ulkokehään, jotta kranssista tulee tuuhea. Viiden sentin matkalle tulee noin kolme lehteä halutusta tuuheudesta ja lehtien koosta riippuen.
  6. Päättele sidonta pujottamalla rautalanka itsensä ympäri ja tee langanpäästä ripustuslenkki.

Muuta:

Kun kranssi on palvellut aikansa, se on helpointa hävittää polttamalla, jonka jälkeen rautalangat voidaan kerätä metallinkeräykseen.

 

Sammalkranssi

Kranssit sopivat jokaiseen vuodenaikaan. Kranssien temisessä käytettäviä materiaaleja voidaan vaihdella vuodenaikojen mukaan. Syksyllä ja talvella materiaaliksi sopivat havut ja sammal. Keväällä ja kesällä pajut ja risut. Lisäksi kransseja voidaan koristella vuodenaikojen mukaan, kuten pihlajanmarjoilla, ruskalehdillä tai sipulikasvilla. Vain mielikuvitus on rajana.

Tarvikkeet ja työvälineet

  • Kanaverkkoa
  • Rautalankaa
  • Sammalta
  • Koristeeksi käpyjä, nauhoja jne.
  • Sivuleikkurit, sakset, kärkipihdit, työhanskat terävän verkon käsittelyyn.

Työohje:

  1. Leikkaa kanaverkosta n. 20 x 50cm pala (tai sen kokoinen kun haluat kranssin olevan).
  2. Taivuta pitkät sivut vastakkain ja kiinnitä sauma verkon rautalankojen päitä taivuttelemalla. Lopputuloksena on putken mallinen verkko.
  3. Käännä putken suut vastakkain, jolloin saat aikaiseksi pyöreän kranssin. Taivutusta voi auttaa jos taittelet kranssin sisäkehälle verkosta laskoksia. Kiinnitä putken päät yhteen. Lopuksi voit hieman litistää kranssipohjaa.
  4. Nyt voit alkaa työntämään sammaltupsuja kanaverkon rei`istä siten, että osa tupsusta menee verkon sisälle ja kaunis vihreä osa jää päällepäin. Täytä näin koko verkko. Voi täyttää myös toiselta puolelta. Mitä täydempi verkko on, sitä kauniimpi kranssista tulee.
  5. Lopuksi litistä ja painele verkkoa pöytää vasten siten, että sammalet pysyvät tukevasti verkon välissä.
  6. Viimeistele kranssi kävyillä, erilaisilla nauhoilla ja ripustusnarulla, jonka voi tehdä rautalangasta.

Ohjaajalle:

Osallistujien tekemistä voi helpottaa tekemällä kranssipohjat valmiiksi. Kanaverkon käsittely on ajoittain hankalaa puuhaa ja rautalangan päät ovat teräviä. Sammaltyöt eivät säily sisätiloissa kauaa tuoreina ja pihallakin viileät ja kosteat kelit ovat niille suotuisimpia. Töiden kestävyyttä voi pitkittää suihkuttamalla niihin vettä sumutepullolla. Osallistujia voi kannustaa tuoksuttelemaan sammalta, se herättää erilaisia tunteita.