Lapset ja perheet - syyskuu

Kerää luonnosta askartelumateriaalia yhdessä lasten kanssa

kerää luonnosta askartelumateriaalia syyskuu

 

Huovutetut helmet

Kauniit helmet on helppo ja monimuotoinen tapa tehdä itselleen kaunista lampaan villasta. koristelu sovelluksia on vaikka minkälaisia.

Tarvikkeet:

 • Huovutusvillaa
 • Mäntysuopaa/ marseilles saippuaa
 • Lämmintä vettä kulhossa
 • Iso parsinneula
 • Vahvaa korulankaa/ohutta metallilankaa
 • Kumihanskoja(mahd allergikoille

Työohje:

 1. Muotoile kuivasta villasta suunnilleen samankokoisia villapalloja haluttu määrä, hiero niin että kuidut sotkeentuvat
 2. kastele pallo kulhossa läpikotaisin, kaada kädellesi tippa mäntysuopaa/vaahdota saippua
 3. peitä pallo hellävaroin vaahdolla, jatka hellävaraisesti noin minuutti, kunnes kuidut alkavat huopua
 4. pyörittele voimallisemmin. lisää tarvittaessa vettä ja saippuaa. täydelliseen huopumiseen voi mennä 5-15 min huuhtele saippua pois kuumassa vedessä puristelemalla. anna kuivua lämpimässä paikassa
 5. ota parsinneula ja työnnä helmistä läpi yhdistäen helmet koruksi. sido langan päät kunnolla kiinni

Ohjaajalle:

Voitte helposti tehdä helmistä monia erilaisia variaatioita. joustolankaa ja vähemmän helmiä niin saadaan käsikoru, villahelmien väliin lasi helmiä, villahelmien koristelu helmillä, villa helmien värjäys solmutekniikalla.

Muuta: Erilaisia huovutuskirjoista löytyy ideoita, esim. Huovuta koruja.

 

Ruskataulu lehdistä

Syksyn väriloisto on aina yhtä uskomaton. Kunpa kaikki ne miljoonat sävyt voisi tallentaa pitkän talven ajaksi. Kuivatuista, värikkäistä lehdistä valmistettu kollaasi vetää vertojaan mille taideteokselle tahansa. Luonnon luomaa värikirjoa on ihmisen vaikea jäljentää. Parhaiten ruskalehtien värit saat säilymään prässäämällä lehdet kirjan välissä. Lehdet siliävät samalla kauniin suoriksi.

Tarvikkeet:

 • Ruskalehtiä
 • Puhelinluettelo
 • Paksu pahvi
 • Paperiliimaa
 • Himmeää lakkaa
 • Kehys jossa on lasi

Työohje:

 1. Lado lehtiä puhelinluettelon sivujen väliin yksi kerros yhdelle aukeamalle.
 2. Käännä muutama sivu päälle ja lado uusi kerros lehtiä.
 3. Anna kuivua noin viikon ajan.
 4. Poista lehtien varret saksilla.
 5. Sommittele lehdet pahvin päälle. Liimaa ne pahville niin, että pahvia ei näy laisinkaan.
 6. Anna liiman kuivua hyvin. Käsittele taulun pinta vielä lakalla. Lakka kiinnittää hennotkin lehdenkärjet. Anna kuivua.
 7. Aseta taulu lasin alle kehykseen.

Ohjaajalle:

Lehtiä tauluihin voidaan kerätä yhteisellä syysretkellä. Samalla voidaan keskustella siitä kuinka valon väheneminen ja ilman viileneminen vaikuttavat puihin jotka valmistautuvat talven tuloon.

 

Oravamäen lehmät, lampaat ja kanat

Rakenna oma kotieläinpiha puiden kävyistä. Tee karsinat ja aitaukset kivistä, oksista ja kaarnanpalasista. Pitkulaisista kuusenkävyistä saat lehmiä, männynkävyistä lampaita ja pikkuruiset lepänkävyt voivat esittää kanoja kun niille tehdään jalat neulasista.

Tarvikkeet:

 • Erilaisia käpyjä
 • Koivunoksia
 • Puukko

Työohje:

 1. Tee lehmälle jalat suorista oksanpätkistä työntämällä ne kävyn suomujen sisään. Tee lehmälle sarvet kahdesta oksanpätkästä ja työnnä myös ne kävyn suomujen sisään päälaelle.
 2. Tee lampaalle oksasta kaksi etujalkaa. Pistä oksanpätkät kävyn kärkipähän suomujen sisään. Takajalkoja ei välttämättä tarvita. Lampaan turkki on niin paksu, etteivät jalat kuitenkaan näkyisi.
 3. Lepänkävyt toimivat kanoina sellaisenaan. Tee kukolle pyrstö männynneulasista. Pistä neulaset lepänkävyn kärkipäähän suomujen väliin.

 

Käpyeläimet

Erikokoisista kävyistä voi tehdä erilaisia eläimiä. Söpöt käpyeläimet saavat huopakankaiset korvat, pompulasilmät ja piippurassihännän.

Tarvikkeet:

 • Lyijykynä ja paperia
 • Sakset
 • Värillistä huopakangasta
 • Liimaa
 • Piippurassia
 • Käpyjä
 • Pompuloita

Työohje:

 1. Piirrä korvan muoto paperille, leikkaa se irti ja käytä kaavaimena
 2. Leikkaa korvat kankaasta kaavan muodon mukaan. Taita kumpikin korva vekille ja laita taitoksen väliin liimapisara. Annan liiman kuivua hyvin
 3. Leikkaa piippurassista noin 10 cm pituinen pätkä ja kieputa se löyhästi sormen ympärille hännäksi
 4. Liimaa häntä ja korvat paikalleen.
 5. Tee silmät kahdesta pienestä pompulasta liimaamalla ne kävyn korvien alapuolelle.

Muuta: Voit myös askarrella kävyistä pöllön askartelemalla sille nokan ja piippurassijalat.

 

Kärpäsloukku

Katsele kun suloiset lihansyöjäkasvit kasvavat häikäilemättömiksi kärpäsiä syöviksi hirviöiksi omassa terraariossaan.
Kun pahaa-aavistamaton hyönteinen hipaisee niitä, lehdet vangitsevat sen. Loukuksi sulkeutunut lehti toimii eräänlaisena vatsana, joka erittää ruoansulatusentsyymejä ja sulattaa saalistaan jopa kymmenen päivää. Kun ruoka on syöty, karhunrautoja muistuttava lehti avautuu ja ryhtyy odottamaan seuraavaa uhria.

Tarvikkeet:

 • Pieni terraario
 • Taimimultaa
 • Sumutuspullo
 • kiviä koristeeksi

Toimi näin:

 1. Hanki lihansyöjäkasvit ja terraario. Kukkakaupoista löytyy eri lajeja ja lihansyöjäkasveja voi kasvattaa jopa siemenestä.
 2. Perusta kasveille kasvualusta ja istuta kasvit
 3. Aseta terraario valoisaan paikkaa esim. ikkunalaudalle. Voit myös käyttää kasvilamppua
 4. Muista sumutella kasveja usein

Ohjaajalle:

Nettikaupoissa myydään myös lihansyöjäkasvien kasvatuspaketteja

Lisätietoja: http://vihreamaailma.vuodatus.net/sivut/lihansyojakasvi-harrastuksena

 

Sadonkorjuujuhlat

Juhlat ovat lapsille tärkeitä ja mieleisiä asioita. Sadonkorjuujuhlat ovat olleet yksi vuoden tärkeimmistä juhlan aiheista entisaikaan ja perinnettä on kiva jakaa nuoremmillekin. Kaikki voivat osallistua niihin, aina suunnittelusta ja järjestämisestä lähtien. Juhlissa on mukava muistella mennyttä kesää yhdessä, nauttia mahdollisesti oman maan ja pihan antimista ja esitellä kesän aikana aikaan saatuja tuotoksia muille.

Työohje:

 1. Sadonkorjuujuhlien järjestäminen vaatii melko paljon vaivannäköä ja apukäsiä, mutta yleensä juhlat ovat kaiken vaivannäön arvoista.
 2. Juhlia voidaan suunnitella yhdessä lasten kanssa, mitä tarjotaan, miten koristellaan, keitä kutsutaan, millaista ohjelmaa järjestetään…
 3. Ruokapuoli kannattaa jättää asiaan perehtyneille ja muut voivat osallistua muihin järjestelyihin.
 4. Ympäristöä ja pöytiä voi koristella kaikella, mitä lähiympäristöstä löytyy: puiden ja pensaiden kukilla, oksilla, viljoilla ja marjan varvuilla. Kasveista voi punoa erilaisia köynnöksiä, tehdä asetelmia tai asetella sellaisenaan pöydille. Hedelmistä, marjoista ja vihanneksistakin voi loihtia näyttäviä asetelmia.
 5. Älkää unohtako ohjelmaa, joka on tärkeä osa juhlia.
 6. Myös kutsukorttien valmistaminen on yksi tärkeä osa juhlien järjestämistä.

Ohjaajalle:

Jos oman maan sato ei ole kovin suuri, hauska idea on laittaa kutsukortteihin pyyntö, että jokainen kutsuttu tuo mukanaan jotain omasta puutarhasta (vaihtoehtoisesti torilta). Juhliin voi laittaa näytille mm. lasten tekemiä tuotoksia. Tällä on lapsille suuri merkitys, kun saavat esitellä omia aikaan saannoksiaan. Eläinvierailija (esim. alpakka tai poni) on mukava lisä päivän ohjelmaan.

 

Orava

Ruskea orava on yleisin pikkueläin jota tavataan koko Suomessa, niin kaupungeissa kuin maaseudullakin. Niiden määrä vaihtelee vuosittain suuresti. Myös muita värityyppejä löytyy, kuten mustahäntäinen kuusiorava sekä punahäntäinen vaalea mäntyorava.

Oravan mieluisin asuinpaikka on havumetsä, mutta niitä voi tavata myös puistoissa ja pihapiireissä. Orava on päivisin aktiivinen ja yöksi se hakeutuu suojaan risuista rakennettuun pallonmuotoiseen pesäänsä, puunkoloon tai linnunpönttöön, joita on usein reviirillä useita. Oravan yöllinen suoja voi olla myös oravanpoikasten koti, joka on vuorattu lämpimäksi sammalilla ja jäkälillä. Naaraan pesässä on usein kaksi uloskäyntiä, jos sen tarvitsee paeta petoja. Lisäksi naarasorava vaihtaa poikasten olinpaikkaa välillä pesästä toiseen, etteivät pedot opi niiden olinpaikkaa. Oravaa voi estää menemästä linnunpönttöihin, naulaamalla lentoaukon ympärille metallirenkaan, joka estää oravan järsimästä reikää suuremmaksi.

Puista oravan suosikki on erityisesti kuusi, jonka siemeniä se mieluusti syö mutta niiden vähentyessä männynkin siemenet kelpaavat. Orava pitää myös tammenterhoista ja pähkinöistä. Lisäksi se voi kerätä varastoon muun muassa sieniä, marjoja, hyönteisiä ja joskus se voi kiivetä linnunpönttöön syömään linnunpoikaset ja munat. Kesän ja syksyn aikana orava kätkee ruokaa talven varalle, esimerkiksi oksan hankoihin ja puiden juurelle. Kätköt se muistaa muistinsa ja hajuaistinsa avulla. Kätköjen lisäksi, orava on tuttu vieras myös linnunruokintapaikoilla.

Syystalvella oravan turkki muuttuu ruskeasta paksumpaan ja sävyltään harmaammaksi. Lisäksi korviin kasvaa tupsut, joista ne usein miten tunnetaan. Orava ei nuku talviunta, mutta pitkän pakkasjakson aikana se saattaa pysyä lämpimässä pesässään useamman vuorokauden yhteen menoon. Orava on aidosti päiväaktiivinen nisäkäs, joka on utelias, eikä säntää heti pakoon. Lapsille voi myös näyttää oravan jättämiä jätöksiä: jyrsittyjä kuusen käpyjä.

Maaliskuussa oravilla on pariutumisaika. Pariutumisen jälkeen urosorava jättää syntyvän pesueen emon huoleksi. Oravaemo kantaa poikuettaan noin 35vrk. Ensimmäinen poikue syntyy huhtikuussa ja toinen kesäkuussa. Suotuisissa olosuhteissa orava saattaa tehdä vielä kolmannen poikueen loppukesästä. Yhdessä pesueessa on 3-6 poikasta.

Ohjeet pdf -tiedostona