Ikääntyneille - toukokuu

Kerää luonnosta askartelu materiaalia talteen yhdessä iäkkäiden kanssa

Luonnonmateriaalien kerääminen talteen ja niiden käsittely säilyttämistä ja jatkokäyttöä varten on mukavaa yhteistä puuhaa ja onnistuu toimintakyvyn rajoitteista huolimatta. Jos osallistujien toimintakyky ei riitä lähtemään luontoon asti, voi luonnonmateriaaleja tuoda asukastiloihin ja loppu käsitellä ne siellä yhdessä iäkkäiden kanssa.

askatelumateriaalia ilmaiseksi

Esikasvatus, krassit

Kevätkylvöt voi aloittaa jo hyvissä ajoin. Jotkut hyötykasvit ja kukat vaativat esikasvatuksen, jotta ne ehtivät kukkia ja tuottaa satoa kasvuoloissamme. Esikasvatus on mielenkiintoista seurattavaa ja kertoo lähestyvästä kesästä. Toukokuussa voi kylvää esikasvamaan muun muassa koristekrassit ja ruusupavun.

Tarvikkeet ja työvälineet:

 • Puhtaita astioita, joiden pohjassa on reikiä liiallisen veden poistumista varten (esim. maitopurkit)
 • Kylvettäviä siemeniä
 • Kylvö- tai taimimultaa
 • Tuorekelmua tai muovipusseja, nimilappuja, sumutinpullo

Työohje:

 1. Täytä istutusastiat mullalla. Kostuta multaa vedellä.
 2. Istuta siemenet noin 1 cm:n syvyyteen ja noin 5 cm:n päähän toisistaan. Kirjoita kylvöksiin nimilaput, jotta tiedät mitä olet kylvänyt.
 3. Kostuta kylvös sumutinpullolla.
 4. Peitä kylvökset kevyesti muovilla ja nosta itämään lämpimään (20-24̊C) paikkaan.
 5. Kastele kylvöksiä säännöllisesti ja pidä ne tasaisen kosteana. Kun ne ovat itäneet, poista muovi ja siirrä ne valoisaan ja vedottomaan paikkaan kasvamaan.
 6. Siirrä taimet (kouluta) isompiin ruukkuihin kun niihin on kehittynyt ensimmäinen varsinainen lehtipari.

Ohjaajalle:

Sopusuhtaisten taimien aikaansaamiseksi kylvöksiä tulee käännellä usein, sillä ne hakeutuvat kohti valoa. Tarkista kunkin kasvin tarkat kylvöohjeet siemenpussin kyljestä. Kylvökalenteri: http://www.kotipuutarha.fi/index.php?section=149

Toimintarajoitteiden huomioiminen:

Pienten siementen käsittelyä helpottamaan on olemassa nk. kylvökoneita sekä kooltaan suuremmiksi pilleröityjä siemeniä. Toimintaa voi toteuttaa pöydän ääressä.

 

Taimien koulinta

Koulinnassa esikasvatetut taimet siirretään omiin, isompiin ruukkuihin jatkamaan kasvua ennen karaistamista (totuttamista) ulkoilmaan ja lopullista ulos siirtämistä. Kylvökset siis harvennetaan poistamalla heikot yksilöt. Koulinta tapahtuu, kun ensimmäinen varsinainen lehtipari on kasvanut. Koulittavat taimet ovat hyvin hentoja, joten niiden käsittelyssä pitää olla hyvin varovainen.

Tarvikkeet ja työvälineet:

 • Esikasvatettuja taimia (tomaatti, kurkku, kurpitsat…)
 • Isompia ruukkuja
 • Taimimultaa
 • Lusikka, haarukka tms. taimien irrottamiseen ja uuden kasvukolon tekemiseen

Työohje:

 1. Kastele koulittavat taimet hyvin päivää ennen koulintaa.
 2. Täytä istutusastiat mullalla. Tee taimia varten multaan koloja esim. sormella.
 3. Irrota taimet lusikan tai haarukan avulla kasvualustasta, tartu sormilla kiinni yhdestä lehdestä, älä varresta ja nosta taimi varovasti.
 4. Aseta kukin taimi omaan koloonsa hieman aiempaa kasvusyvyyttä syvempään ja tiivistä multaa hieman taimen tyvestä. Kastele varovasti.
 5. Sijoita taimet valoisaan, mutta paahteettomaan kasvupaikkaan, noin 15-18 asteeseen. Pidä taimet tasaisen kosteina. Noin 3-4 viikon päästä koulinnasta voi taimia alkaa lannoittaa varovasti.

Ohjaajalle:

Kaikki maalis- ja huhtikuussa esikasvatetut taimet voidaan koulia samaan aikaan. Seuraava vaihe taimilla on niiden ulos siirtäminen hallojen mentyä. Kasveja tulisi totuttaa viileämpään ilmaan (karaistaa) vähitellen ennen lopullista ulosvientiä. Tämä tapahtuu viemällä niitä loppukeväästä ulos päiviksi ja tuomalla öiksi sisään.

Toimintarajoitteiden huomioiminen:

Töitä voidaan jakaa toimintakyvyn mukaan, osa täyttää ruukkuja, osa tekee koloja siirrettäville taimille ja osa siirtää taimia uusiin ruukkuihin.

 

Lehmien laitumelle lasku & uunijuusto

Lehmien ulos pääsy on selvä kevään merkki. Riemu on suuri kun lehmät pitkän talven jälkeen pääsevät ensimmäistä kertaa ulos nauttimaan ruohosta, tilasta ja vapaudesta. On vaikea uskoa millaisiin urheilusuorituksiin lehmän kaltainen eläin pystyy. Tutustuminen lehmiin ja vasikoihin on mielenkiintoinen ja ympärivuoden toteutettavissa oleva aktiviteetti kaiken ikäisille. Aktiviteettiin sopii hyvin liitettäväksi ternimaidosta valmistettu uunijuusto.

Tarvikkeet uunijuustoon (4:lle): 

 • 1 l ternimaitoa
 • 1 tl suolaa
 • Voita vuoan voiteluun
 • Uunivuoka
 • Kanelia ja sokeria tarjoiluun

Työohje:

 • Järjestäkää yhteinen retki, jossa pääsee tutustumaan lehmien elämään ja jopa rapsuttelemaan niitä.
 • Maidontuottajat ja meijerit ovat viime vuosina järjestäneet toukokuussa erinäisiä laitumelle laskutapahtumia ympäri Suomea. Tapahtumissa usein esitellään maitotilan arkea, jolloin kuluttajilla on mahdollisuus päästä tutustumaan ruokansa lähteisiin. Lisäksi tapahtumaan kuuluu oleellisena osana erityisesti lehmien laitumelle lasku pitkän ja pimeän talven jälkeen.

Uunijuusto

 1. Voitele uunivuoka voilla.
 2. Sekoita ternimaidon joukkoon suola.
 3. Kaada ternimaito voideltuun uunivuokaan.
 4. Paista 175 asteessa noin ½tuntia, kunnes maito on hyytynyt ja saanut kauniin värin.
 5. Tarjoile sokerin ja kanelin kera.

Ohjaajalle:

Mahdollisia, itseään lähellä sijaitsevia vierailukohteita voi etsiä esimerkiksi internetistä. Tuotantotiloilla saattaa olla melko vaativatkin hygieniasäädökset, jotka rajoittavat vierailijoiden käyntejä, mutta esimerkiksi myös kotieläinpihoilla on nautaeläimiä. Tiloilta voi kysellä kummivasikka –käytännöstä, jolloin voidaan seurata lehmän elämää vasikasta aikuiseksi lypsäväksi lehmäksi.  http://on.fb.me/lehmat-laitumelle

Toimintarajoitteiden huomioiminen:

Lehmäaihetta voi käsitellä ilman vierailuakin. Muistoja herättävät muun muassa kuvat ja videot.

 

Kasvimaalle kylväminen

Avomaalle kylväminen on helppoa ja nopeaa, koska esikasvatus monine vaiheineen jää pois. Suorakylvö sopii useimmille yksivuotisille kasveille ja vihanneksille. Toimintaa voidaan soveltaa toimintakyvyn mukaan esimerkiksi kylvämällä osa kasveista korotettuihin kasvilaatikoihin. Tämä helpottaa myös kesän aikaisia hoitotoimia. Töitä voidaan jakaa: osa voi muokata maata, osa kylvää ja osa vaikka kirjoittaa nimikylttejä.

Tarvikkeet ja työvälineet:

 • Kasvien ja vihannesten siemeniä
 • (Valmiita taimia)
 • (Kasvilaatikoita)
 • Keppi tms. kylvövakojen tekemiseen
 • Nimikylttejä

Työohje:

 1. Muokkaa ja tasoita maa kunnolla ennen kylvämistä.
 2. Tee maahan kylvövaot tasaisin välimatkoin vetämällä esimerkiksi kepillä.
 3. Kastele vaot ennen kylvöä.
 4. Kylvä siemenet vakoihin: isot siemenet yksitellen, pienet esim. siemenpussista karistaen mahdollisimman harvaan. Laita vakojen päihin nimikyltit.
 5. Peitä vaot ohuelti mullalla ja tiivistä maa kevyesti.
 6. Kastele maata tarvittaessa.
 7. Kun siemenet ovat itäneet ja taimet ovat helposti käsiteltävän kokoisia, niitä harvennetaan.

Ohjaajalle:

Harvennus tulee tehdä, kun taimissa on muutama lehtipari. Taimivälit vaihtelevat kasvilajeittain ja ne mainitaan usein kasvikuvauksissa. Viljelylaatikoihin kylväminen tapahtuu samoilla periaatteilla kuin avomaalle kylvökin.

Toimintarajoitteiden huomioiminen:

Pienten siementen käsittelyä helpottamaan on olemassa nk. käsikäyttöisiä kylvökoneita sekä kooltaan suuremmiksi pilleröityjä siemeniä. Korotetut kasvilaatikot helpottavat toimintaa.

Ohje pdf -tiedostona