Kevään tuulia Vihreässä Veräjässä

28.3.2024

Sininauhaliiton Vihreän Veräjän luontotoiminnassa on suunnittelu- ja kehittämistyö käynnissä. Uusi työntekijä Minna Juvalainen aloitti maaliskuussa.  Sote-järjestöiden vuodenmittainen Kehittämismatka on käynnistynyt. Luonto heräilee pikku hiljaa. Kevät vuodenaikana näkyy luonnon heräämisenä että erilaisten ideoiden ja suunnitelmien pulppuamisena.

Ruskeatukkainen, selkeä otsatukka, naishenkil katsoo kameraan suoraan, puun runko vieressä.
Minna Juvalainen on Vihreän Veräjän uusi luontotoiminnan kehittäjä.

Vihreän Veräjän kehittäjätiimissä on tapahtunut henkilöstömuutoksia, Miia Hessen tilalle Minna Malinin työpariksi on tullut Minna Juvalainen. Sekaannusten vähentämiseksi ”uusi Minna” tunnetaan myös nimellä Minski. Minski on aloitti Vihreässä Veräjässä maaliskuussa ja perehtyy parhaillaan kehittämistoimintaan ja kertoo kovasti odottavansa sormien uppottamista multaan Skatan tilalla. Minski on aiemmin työskennellyt toimintaterapeuttina mm. psykiatrisessa erikoissairaanhoidossa.

Luonto ja luontolähtöiset menetelmät ovat Minskin sydäntä lähellä. Hän onkin tutustunut aikaisemmin Vihreän Veräjän toimintaan luotsatessaan muutamia vuosia takaperin erityislapsiperheille suunnattua projektia, jonka tavoitteena oli tukea erityislapsiperheiden hyvinvointia luonto- ja eläinavusteisesti. Luonnon saavutettavuus on Minskille erityisen tärkeä teema luontolähtöisissä menetelmissä.

Helmikuussa alkoi vuoden 2024 Kehittämismatka. Mukana on kymmenen järjestöä eri puolilta Suomea ja Kehittämismatka jatkuu koko vuoden. Alkuvuoden aikana mukana olevat  järjestöt ovat pyrkineet tunnistamaan omassa toiminnassa jo käytössä olevia luontolähtöisiä menetelmiä.

– Kehittämismatkalaiset ovat pohtineet toiminnan tavoitteita ja sitä miten luontolähtöisillä menetelmillä voisi näihin vastata. Toivottavasti villin ideoinnin kautta mukana olevat järjestöt löytävät uskallusta kokeilla jotain uutta oman kohderyhmän kanssa, Minski pohtii.  

Lumien sulettua Vihreässä Veräjässäkin on jo monenlaisia ideoita syntynyt tulevalle kaudelle.
– Vihreän Veräjän oppaista löytyy monenlaisia vinkkejä esimerkiksi kasvien esikasvatuksiin. Moni ei ole tullut ajatelleeksi että esim. kananmunakennot toimivat oivallisina siementen esikasvatusalustoina. Kun kelit hieman lämpenevät voi kennot siirtää suoraan ulos multaan sellaisenaan. Luontotoiminnan vuosikelloista ja oppaista löytyy taatusti jokaiselle jotain, Minski vinkkaa.  

Järjestötoimija, oletko kiinnostunut osallistumaan seuraavaan Kehittämismatkaan (aloitus tammikuussa 2025)? Laita meille sähköpostia: vihreaveraja@sininauha.fi

Pääkuva: Lumet sulavat pikku hiljaa ja Skatan tila valmistautuu kevääseen.

 

Luitko jo nämä?

Nainen kukkaseppele päässä hymyilee pyrätuolissa olevalle henkilölle kesällä.
28.6.2024

Sotejärjestö - kutsu meidät kylään

Joko tunnet Sininauhaliiton Vihreä Veräjä -toiminnan? Vihreä Veräjä haluaa luontolähtöisin...
villiyrttikävelyllä
16.5.2023

Villiyrttien keruu ja käyttö

Villiyrtit ovat alkukesästä parhaimmillaan. Lähiluonnosta löytyviä yrttejä voi käyttää...
Kaksi henkilö istutushommissa sisäpihalla, harmaa kaupunkiympäristö
28.2.2023

Luontotoiminnan kehittämismatka 2023 käynnistyi 

Vihreän Veräjän kolmas luontolähtöisen toiminnan kehittämismatka lähti liikkeelle...