Kasvimaan suunnittelu
Helmikuussa on aika alkaa virittäytyä tulevaan kevääseen ja kesään. Tunnelmaan pääsee selailemalla ja lukemalla erilaisia kasvioppaita ja siemenluetteloita sekä kirjoittamalla ylös, mitä halutaan kesän aikana kasvattaa. Kasvimaasta voi piirtää vaikka kuvan. Suunnitelmien luominen on mukavaa yhteistä puuhaa kaikille.
Tarvikkeet ja työvälineet:
- Puutarhakirjoja ja siemenluetteloita
- Muistiinpanovälineet
Työohje:
1.Kootkaa kasaan paljon erilaisia puutarha-aiheisia kirjoja, lehtiä ja luetteloita. Paljon kuvia sisältävät materiaalit virittävät tunnelmaan. 2.Miettikää yhdessä mihin kasvimaa antaa mahdollisuudet ja mitä siellä haluttaisiin kasvattaa. 3.Selvittäkää eri kasvien kasvupaikkavaatimuksia, kasvutapoja, hoito-ohjeita sekä nk. kumppanuuskasveja. Näistä tietoisina voidaan kasvatuksessa onnistua paremmin. 4.Perustietojen jälkeen voitte yhdessä suunnitella ja piirtää pohjapiirustuksen kasvimaasta. 5.Yhdessä voidaan myös laatia ”ostoslista” tarvittavista siemenistä ja taimista. Lisäksi voi miettiä esimerkiksi kasvien esikasvatusvaatimuksia ja suunnitella tulevan kevään viljelyaikataulua.
Ohjaajalle:
Toiminnalle ei ole juuri minkäänlaisia esteitä, vaan se sopii kaikille iästä ja toimintakyvystä riippumatta. Sitä pystytään soveltamaan kaikille sopivaksi. Toiminnan kestolle ei ole rajoja ja sitä voidaan tehdä vähän kerrallaan ja palata siihen aina uudelleen. Kasvimaan viljelysuunnitelma ei koskaan ole valmis. Huomioikaa valinnoissa myös mm. kuivakukat, joita voi käyttää talvella erilaisiin askarteluihin ja koristeiksi.
Muuta:
Tietoa kumppanuuskasveista: http://www.hyotykasviyhdistys.fi/?p=sekaviljely
Kasvimaan suunnittelu ohjelma: http://office.microsoft.com/fi-fi/visio-help/kasvimaan-suunnitteleminen-vision-avulla-HA001077844.aspx
Linnunpönttö
Linnunpöntöistä on sekä iloa että hyötyä. Pönttöjen avulla saadaan elämää pihapiiriin, ja niillä voi lisätä lintujen määriä myös metsissä. Pönttöjä tarvitaan, koska kolopesijöillä on pulaa luonnonkoloista. Talvella pöntöt toimivat lintujen ja oravien yöpymis- ja suojapaikkoina. Lintujen elämää voi seurata ympäri vuoden.
Tarvikkeet ja työvälineet:
- 2–3 cm paksua höyläämätöntä lautaa
- n. 1 cm paksua filmivaneria eli vesivaneria
- Sinkittyjä 2–3 tuuman nauloja
- Metallilankaa, esim. sinkittyä rautalankaa
- Mitta, kynä, suorakulma, saha, pora, puukko, vasara
Työohje:
1.Tutustu Birdlifen julkaisemaan oppaaseen pöntöt & linnut, josta saat paljon tietoa linnuista, pöntöistä ja pöntön rakentamisesta. 2.Suunnittele mille lintulajille pöntön haluat rakentaa, sillä pöntön mitoitus riippuu siitä. 3.Rakenna pönttö ohjeiden mukaan. 4.Ripusta pönttö sopivaan paikkaan. 5.Muista huolehtia linnunpöntön vuosittaisesta huollosta ja puhdistuksesta.
Ohjaajalle:
Linnunpönttöjen rakentamisessa riittää haastetta ja vaikeusastetta voidaan nostaa taitojen kehittyessä.
Muuta:
Tarkemmat rakennusohjeet löytyy http://www.birdlife.fi/ -> http://www.birdlife.fi/julkaisut/esitteet/PONTOT_LINNUT_BIRDLIFE_SUOMI.pdf
Sisäkasvien mullanvaihto
Mullanvaihto saa kasvin voimaan paremmin, kun kasvien juuret saavat lisää elintilaa ja ravinteita. Monet kasvit voi istuttaa uudelleen samaan ruukkuun, mutta nuoret ja voimakkaasti kasvavat kasvit vaativat usein suuremman ruukun. Mullan vaihto on helppoa puuhaa ja sen voi toimintana jakaa useammalle kerralle/päivälle.
Tarvikkeet ja työvälineet:
- Huonekasvimultaa
- (Ruukku)
- Ruukkusoraa/pieniä kiviä
- Istutuslapio, haarukka, lusikka, sakset, (veitsi)
- Sanomalehtiä pöydän suojaukseen
Työohje:
1. Kastele vaihdettava kasvi päivää ennen mullanvaihtoa, jolloin juuripaakkua on helpompi käsitellä. Voit kostuttaa myös uuden mullan ennen ruukkuun laittoa. 2. Irrota kasvi varovasti ruukusta tukemalla sitä tyvestä ja multapaakusta. Käännä ruukku ylösalaisin ja taputtele sitä niin, että ruukku irtoaa. 3. Rapsuttele juuripaakusta hieman vanhaa multaa pois. Jos juuret ovat tiukasti sumppuuntuneet, voi multapaakkuun tehdä pitkittäisiä viiltoja veitsellä. Kuolleet juuret poistetaan tarvittaessa saksilla ja juuristoa voi pienentää leikkaamalla sitä tasaisesti. 4. Ripottele ruukun pohjalle pieniä kiviä salaojitukseksi ja sen päälle kerros uutta multaa. Asettele kasvi keskellä ruukkua ja täytä reunat uudella mullalla. Halutessasi voit laittaa koristekiviä mullan pinnalle. 5. Kastele kukka vasta pari päivää mullan vaihdon jälkeen ja ala lannoittaa vasta kuukausi mullan vaihdon jälkeen.
Pistokaslisäys
Huonekasvien lisääminen kotioloissa onnistuu usein melko hyvin. On erilaisia tapoja lisätä huonekasveja, joista yleisin lienee pistokaslisäys, jossa uusi kasvi kasvatetaan vanhan kasvin osasta. Pistokaslisäyksen avulla voidaan yhdestä emokasvista saada monta pientä alkua. Se on toimintana halpaa, yksinkertaista ja usein onnistuksenkokemuksia tuottavaa.
Tarvikkeet ja työvälineet:
- Lisättävä emokasvi
- Veitsi tai sakset pistokkaan leikkaamiseen
- Kukkaruukku, vesilasi/maljakko
- Multaa
- Muovikelmua pistokasruukun päälle
Työohje:
1. Valitse lisättävä kasvi, selvitä sen lisäystapa (pistakaslisäys, rönsy, jakaminen). 2. Leikkaa emokasvista vahva, elinvoimainen ja terve pistokas (latvapistokas, välipistokas, lehtipistokas). Pistokkaaseen tulee jäädä vähintään kaksi lehteä. Lehtipistokkaissa riittää pelkkä lehti, josta uusi kasvi saa alkunsa. 3. Pistokkaan voi laittaa vesilasiin tai maljakkoon juurtumaan pieneen vesimäärään tai sen voi istuttaa suoraan multaan. Toiset kasvit lähtevät helpommin juurtumaan, jolloin lisääminen suoraan multaan on mahdollista. 4. Kun pistokkaaseen on ilmestynyt juuret, voidaan se istuttaa omaan ruukkuunsa. Ruukku voidaan suojata muovikelmulla kasvatuksen alkuvaiheessa, sillä juurtuva pistokas tarvitsee korkean ilmankosteuden.
Ohjaajalle:
Paavalinkukka on melko helppo, varma ja nopea kasvi aloittaa pistokaslisäysharrastus. Vaativuustasoa voidaan nostaa ottamalla lisäyksenkohteeksi aina vain haastavampia kasveja. Myös ulkokasveja voidaan lisätä. Ohjeita niiden lisäämisestä löydät esimerkiksi internetistä.
Muuta:
http://www.yhteishyva.fi/koti-ja-puutarha/puutarha-ja-kasvit/huonekasvien-lisaaminen/0218010-80904
Kevätseuranta
Tarvikkeet:
- ks. Lomake alla