Ikääntyneille - helmikuu

Huonekasveja hedelmistä

Monien eksoottisten huonekasvien siemenet itävät helposti kotioloissakin ja niistä saa näyttäviä viherkasveja. Hedelmiä ne eivät suomen oloissa tuota, mutta on mielenkiintoista seurata niiden kasvua ja kehitystä. Toiminta on melko halpaa ja kasvatusta voi kokeilla lähes minkä hedelmän siemenistä tahansa. Kasvatus onnistuu mihin vuodenaikaan tahansa mutta parasta kasvuaikaa on kevät ja alkukesä.

Tarvikkeet ja työvälineet:

  • Kasvatettavan hedelmän siemeniä
  • Ruukku
  • Kylvömultaa
  • Muovikelmua ruukun suojaamiseen/peittämiseen

Työohje:

  1. Ota kypsistä hedelmistä siemenet talteen.
  2. Kylvä ne hiekkapitoiseen kostutettuun kylvömultaan. Peitä kylvös muovikelmulla haihduttamisen vähentämiseksi. Aseta kylvös lämpimään ja valoisaan paikkaan.
  3. Pidä kylvös tasaisen kosteana.
  4. Taimettumisen jälkeen kasvit tarvitsevat paljon valoa ja lämpöä. Kasteluvesi kannattaa seisottaa ennen kastelua ja kasveja tulee myös sumutella silloin tällöin.
  5. Vaihda kasvia tarvittaessa suurempaan ruukkuun.

Ohjaajalle:

Kasvatukseen voi kokeilla esimerkiksi appelsiinia, avokadoa, granaattiomenaa, mangoa, sitruunaa, viinirypälettä tai viikunaa. Joskus kasvatus vaatii kärsivällisyyttä, sillä itäminen saattaa viedä aikaa. Itämistä saattaa nopeuttaa siementen liottaminen ennen kylvämistä.

Toimintarajoitteiden huomioiminen:

Hedelmät, joiden siemen on iso, on helpompi kylvää. Tällaisia ovat muun muassa luumut ja mango.

 

Pistokaslisäys

Huonekasvien lisääminen kotioloissa onnistuu usein melko hyvin. On erilaisia tapoja lisätä huonekasveja, joista yleisin lienee pistokaslisäys, jossa uusi kasvi kasvatetaan vanhan kasvin osasta. Emokasvista saadaan monta uutta kasvia. Toiminta on halpaa, yksinkertaista ja usein onnistumisen kokemuksia tuottavaa.

Tarvikkeet ja työvälineet:

  • Lisättävä emokasvi
  • Veitsi tai sakset pistokkaan leikkaamiseen
  • Kukkaruukku, vesilasi/maljakko
  • Multaa
  • Muovikelmua pistokasruukun päälle

Työohje:

  1. Valitse lisättävä kasvi, selvitä sen lisäystapa (pistakaslisäys, rönsy, jakaminen).
  2. Leikkaa emokasvista vahva, elinvoimainen ja terve pistokas (latvapistokas, välipistokas, lehtipistokas). Pistokkaaseen tulee jäädä vähintään kaksi lehteä. Lehtipistokkaissa riittää pelkkä lehti, josta uusi kasvi saa alkunsa.
  3. Pistokkaan voi laittaa vesilasiin tai maljakkoon juurtumaan pieneen vesimäärään tai sen voi istuttaa suoraan multaan. Toiset kasvit juurtuvat helposti, jolloin lisääminen suoraan multaan on mahdollista.
  4. Kun pistokkaaseen on ilmestynyt juuret, voidaan se istuttaa multaan. Ruukun voi suojata muovikelmulla kasvatuksen alkuvaiheessa, sillä juurtuva pistokas tarvitsee korkean ilmankosteuden.

Ohjaajalle:

Paavalinkukka on melko helppo, varma ja nopea kasvi aloittaa pistokaslisäysharrastus. Vaativuustasoa voidaan nostaa ottamalla lisäyksenkohteeksi aina vain haastavampia kasveja. Myös ulkokasveja voidaan lisätä. Ohjeita niiden lisäämisestä löydät esimerkiksi internetistä. Pistokkaan juurten muodostumista on kiva seurata samoin kuin itse kasvin kehittymistä.

Toimintarajoitteiden huomioiminen:

Ohjaaja voi avustaa pistokaskasvin ottamisessa ja istuttamisessa, mutta osallistuja voi itse valita kasvin josta haluaa pistokkaan ja yhdessä voidaan miettiä mistä kohtaa emokasvia se otetaan.

Kasvimaan suunnittelu

Helmikuussa on aika alkaa virittäytyä tulevaan kevääseen ja kesään. Tunnelmaan pääsee selailemalla ja lukemalla erilaisia kasvioppaita, puutarhalehtiä ja siemenluetteloita sekä kirjoittamalla ylös, mitä halutaan kesän aikana kasvattaa. Kasvimaasta voi piirtää vaikka kuvan tai askarrella kauniin aarrekartan, johon on liimattu lehtileikkeitä. Suunnitelmien luominen on mukavaa yhteistä puuhaa kaikille.

Tarvikkeet ja työvälineet:

  • Puutarhakirjoja, -lehtiä ja siemenluetteloita
  • Muistiinpanovälineet, saksia, liimaa, kartonki kartan taustaksi

Työohje:

  1. Kootkaa kasaan paljon erilaisia puutarha-aiheisia kirjoja, lehtiä ja luetteloita. Paljon kuvia sisältävät materiaalit virittävät tunnelmaan.
  2. Miettikää yhdessä mihin kasvimaa antaa mahdollisuudet ja mitä siellä haluttaisiin kasvattaa.
  3. Selvittäkää eri kasvien kasvupaikkavaatimuksia, kasvutapoja, hoito-ohjeita sekä nk. kumppanuuskasveja. Näistä tietoisina voidaan kasvatuksessa onnistua paremmin.
  4. Perustietojen jälkeen voitte yhdessä suunnitella ja piirtää pohjapiirustuksen kasvimaasta. Lehdistä voi myös leikata kuvia, jotka voidaan liimata suunnitelmaan.
  5. Yhdessä voidaan myös laatia ”ostoslista” tarvittavista siemenistä ja taimista. Lisäksi voi miettiä esimerkiksi kasvien esikasvatusvaatimuksia ja suunnitella tulevan kevään viljelyaikataulua.

Ohjaajalle:

Toiminnan kestolle ei ole rajoja ja sitä voidaan tehdä vähän kerrallaan ja palata siihen aina uudelleen. Kasvimaan viljelysuunnitelma ei koskaan ole valmis. Huomioikaa valinnoissa myös mm. kuivakukat ja muut sellaiset, joita voi kuivattaa ja käyttää talvella erilaisiin askarteluihin ja koristeiksi. Suunnitelmista voi tehdä vaikka kauniita huoneentauluja. Tietoa kumppanuuskasveista: http://www.hyotykasviyhdistys.fi/?p=sekaviljely

Toimintarajoitteiden huomioiminen:

Jokainen voi osallistua toimintaan. Toiset voivat leikata ja liimata kuvia, toiset taas selailla lehtiä tai vaikka vain osallistua katselemalla ja kuuntelemalla.

 

Luonnon seuraaminen/kevätseuranta

Kevään etenemistä on hauska seurata. Seurantaa voi tehdä yksin tai porukassa ja siitä voi järjestää vaikka pienimuotoisen kilpailunkin. Seurantaa ei tarvitse jättää kevääseen vaan sitä voi jatkaa läpi vuoden, mutta selkeimmät muutokset luonnossa on nähtävissä keväällä. Seurannasta voi itse tehdä haastavamman ja se sopii kaikkiin olosuhteisiin.

Tarvikkeet ja työvälineet:

  • Kevätseuranta lomake (löytyy oppaat-sivulta)
  • Lajintunnistusmateriaalia
  • (Kiikarit)

Työohje:

  1. Käykää yhdessä läpi kevätseurantalomakkeen lajit, jotta ne ovat kaikille tuttuja ja mahdollisesti löydettävissä lähiympäristöstä.
  2. Voitte yhdessä miettiä mitä muita lajeja/havaintoja lähiluonnosta on mahdollista löytää.
  3. Kevätseurannan lomassa voi järjestää yhteisiä retkiä luontoon, jossa voidaan porukalla havainnoida luonnossa tapahtuneita muutoksia.

Ohjaajalle:

Kevätseurantaa on kiva toteuttaa yhdessä ja esimerkiksi säännöllisin väliajoin kävellä jokin sama reitti, jolloin muutoksia voi verrata. Hyvä idea on myös ottaa tietty kohde (lehtipuu), jota kuvaa esimerkiksi kerran kuukaudessa, jolloin muutoksia voi seurata. Kuvista voi myös tehdä hauskan kuvasarjan. Lomakkeen lajivalikoimaa voidaan laajentaa lähes rajattomasti.

Toimintarajoitteiden huomioiminen:

Lomakkeen lajikevalikoimaa voidaan soveltaa osallistujakohtaisesti. Lomakkeeseen voidaan koota sellaisia lajeja, jotka löytyvät esimerkiksi ihan pihapiiristä. Lajien ei tarvitse olla edes luonnonvaraisia vaan voidaan tarkkailla esimerkiksi milloin ensimmäiset sipulikasvit pilkistävät lumen alta. Kasveja voidaan tuoda myös sisätiloihin ja siellä tunnistaa niitä yhdessä.

Ohjeet pdf -tiedostona