Kädentaidot - helmikuu

Avaimenperä kivestä

Ripustukseen voi käyttää vaikka verhonipistimiä. Kaikilla meillä on paikkoja, joihin tarvitsee avaimen. Tässä nopea vinkki miten kauniista kivistä voi tehdä avaimenperän, joko jokapäiväiseen käyttöön tai vaikka mökin avaimeen.

Tarvikkeet ja työvälineet:

  • Sopiva pienehkö kivi, n. 2-6cm halkaisijaltaan
  • Vahvaa rautalankaa (1,2mm)
  • Avaimenperärengas
  • Kärkipihdit ja leikkurit

Työohje:

  1. Valitkaa ryhmän kanssa luonnosta taskuun sopivat kivet.
  2. Kierrä rautalanka niin kiven kuin langan itsensä ympärille, että se pysyy paikoillaan. (Katso pdf -ohjeiden kuva)
  3. Kieputa lankaa niin monta kierrosta kun tarvitsee, jotta kivi pysyy rautalangan sisällä.
  4. Päättele langat perustuspisteen kohdalle, kierrä lenkin juuresta kärkipihdeillä ripustuslenkki kireäksi. Muutama kierros riittää jotta avaimenperärengas ei putoa.

Ohjaajalle:

Tuulessa karkailevalle pöytäliinalle voi myös tehdä luonnolliset painot samalla tekniikalla.

 

Ensi kesän kukat

Kevättalvella on hyvä jo miettiä mitä kasveja tarvitaan kesän ja syksyn kädentaitoihin. Helmikuun lopulla voisi katsoa ohjemateriaalin kesän teemoja ja yhdessä suunnitella millaisia kuivakukkia, kosmetiikkayrttejä tai värjäyskasveja olisi kiva käyttää. Askarrelkaa yhteinen aarrekartta haaveista ja suunnitelmista.

Tarvikkeet ja työvälineet:

  • Keskustelun tueksi kirjallisuutta kuivakukista, leikkokukista, kasvivärjäyksestä
  • Leikattavaksi aikakausilehtiä, vanhoja siemen- ja kasviluetteloita
  • Iso kartonki taustaksi
  • Saksia, liimaa

Työohje:

  1. Ensin keskustellaan ja suunnitellaan kevään kylvöjä ja mietitään mitä kuivakukkia, kosmetiikkayrttejä ja värjäyskasveja tarvitaan kesän ja syksyn ajaksi.
  2. Tehkää yhteinen suunnitelma, aarrekartta aikakausi- ja puutarhalehdistä löytyvistä kuvista leikkaamalla ja liimaamalla se yhteiselle pohjalle.
  3. Laittakaa kukkasuunnitelma esille muistutukseksi kesän odotuksesta.

Ohjaajalle:

Jos kaikkia tarvittavia kukkia ei löydy lehdistä, ne voidaan myös piirtää tai ottaa kirjasta kopio. Menetelmää voi käyttää muutenkin haaveiden ja suunnitelmien selkeyttämiseen ja niistä keskusteluun.

Muuta:

Aarrekartta-tekniikasta lisää http://www.nicehouse.fi/omahuone/elamanvo/aarre.htm

 

Risulintu

Risulintujen tekeminen ei ole uusi puutarhatrendi sillä jo muinaiset metsästäjät käyttivät risua houkutuslintujen tekemiseen. Nyt voit houkutella ihailevia katseita tai uusia lintututtavuuksia pihallesi risulinnun kanssa.

Tarvikkeet ja työvälineet:

  • Tuoretta tai kostutettua koivunrisua
  • Reilusti sidontaan tarkoitettua rautalankaa
  • Oksasakset, metallipihdit

Työohje:

  1. Taivuta ensin risuista reilun nyrkin kokoinen pallo. Tee myös nippu, jonka laitat tiukasti kiinni risujen tyvipäästä, josta tulee linnun pyrstö. Laita aluksi tekemäsi pallo risunipun sisään linnun mahaksi.
  2. Ala kieputtaa rautalankaa linnun vartalon ympärille pyrstön suunnasta. Kun olet tehnyt vartalokohdan, jonka sisällä on risupallo, taivuta kaulan ja pään muoto.
  3. Kaula jaetaan kahteen nippuun ja kieputetaan rautalankaa molempien nippujen päälle noin 5cm matkalta. Yhdistä niput takaisin ja linnulle muodostuu nokka.
  4. Halutun koon ja paksuuden voi säädellä lisäämällä ja poistamalla risuja kieputuksen aikana.

Ohjaajalle:

Ensimmäiset linnut voi tehdä vaikka parityönä, sillä risuniput ja rautalangan kieputus voi olla vaikeasti hallittavaa aloittelijalle.

Muuta:

Lisää ideoita ja ohjeita netissä http://blog.risulintu.net/

 

Valumuovikorut

Valumuovi näyttää ihan lasilta, mutta on muovia. Voit tehdä koruja, jotka näyttävät jääkuutioilta; kukkien värit säilyvät muovin sisällä kauniina. Kuivata kukat ja pese kivet ja simpukat, näin muovi pysyy kirkkaana.

Tarvikkeet ja työvälineet:

  • Vanhoja lusikoita
  • Pieniä kiviä, simpukoita, kukkia, yms ”aarteita”
  • Valumuovia (esim. XOR Polyesterilasivalumuovi)
  • Pihdit, sekoitusastia ja tikkuja, suojahanskat, metalliviila

Työohje:

  1. Suojaa pöytä ja laita hanskat. Asettele lusikat ja muut muotit tasaiselle alustalle, jolle ne voivat jäädä kovettumaan. Asettele muottiin tulevat esineet. Huomioi, että ne eivät saa olla muottia korkeampia.
  2. Sekoita valumuoviin kovete purkin mukana tulevan ohjeen mukaan. Aine on tahmeaa, joten varo ihokosketusta. Avaa ikkuna, sillä muovi haisee voimakkaasti.
  3. Kaada valumuovi varovasti pienenä norona lusikkaan. Täytä piripintaan, koska aine kutistuu hieman kuivuessaan.
  4. Hajuhaitan takia jätä työt kuivumaan vuorokaudeksi tilaan, jossa ei oleskella.
  5. Seuraavana päivänä, kun pinta on kunnolla kovettunut, katkaise lusikan varsi. Jätä vartta noin 4cm. Voit hioa terävää katkaisukohtaa hieman viilalla. Taivuta jäljelle jäänyt mutkalle alaspäin ja saat ripustuslenkin.

Ohjaajalle:

Jos lusikoita ei löydy korujen pohjaksi, voi muovia valaa myös ostettaviin muotteihin. – Varmista, ettei muovi tartu kiinni muottiin. – Valumuoveja on erilaisia, kaikki aineet eivät sovi orgaanisten aineiden, kuten kukkien ja oksien, kanssa käytettäväksi. Tarkista aineen pakkauksesta, mitä sen sisään voi valaa.