Ikääntyneille - marraskuu

Kerää luonnosta askartelu materiaalia talteen yhdessä iäkkäiden kanssa

Luonnonmateriaalien kerääminen talteen ja niiden käsittely säilyttämistä ja jatkokäyttöä varten on mukavaa yhteistä puuhaa ja onnistuu toimintakyvyn rajoitteista huolimatta. Jos osallistujien toimintakyky ei riitä lähtemään luontoon asti, voi luonnonmateriaaleja tuoda asukastiloihin ja loppu käsitellä ne siellä yhdessä iäkkäiden kanssa.

kerää askartelumateriaalia luonnosta

 

Kuivakukka-asetelma

Kuivakukka-asetelmien tekeminen on kivaa, helppoa ja halpaa, varsinkin jos kerää kukat itse luonnosta ostokukkien sijaan. Kuivakukka-asetelmat säilyvät hyvin vuodesta toiseen muistuttaen menneestä kesästä ja saaden odottamaan seuraavaa kesää. Kesällä voi järjestää kukkien keruuretken, kuivattaa kukat ja askarrella niistä talvella.

Tarvikkeet ja työvälineet:

  • Kuivakukkia, sammalta, jäkälää
  • Oasis-sientä
  • Asetelma-astia (esim. kori, ruukku, maljakko…)
  • Sakset, veitsi, (sukkapuikko)

Työohje:

  1. Leikkaa oasis-sienestä korin pohjan kokoinen pala ja aseta se korin pohjalle.
  2. Peitä kukkasieni halutessasi sammalella tai jäkälällä, jonka saat kiinnittymään kukkasieneen kun työnnät kukkia sieneen sen läpi. Leikkaa kuivakukkien varsista sopivan pituisia ja työnnä niitä varovasti oasis-sieneen. Asettele ne mielesi mukaan. Jos kukkien varret ovat hyvin hentoja, voit tehdä niille valmiin reiän sukkapuikon avulla. Asetelman tekoa helpottaa, kun valitset asetelman perustaksi tukevan ja monihaaraisen kasvin, jonka oksien lomaan on helppo työntää muita kasveja.

Ohjaajalle:

Asetelmia voi tehdä ympäri vuoden ja toiminnan voi jakaa useammalle toimintakerralle. Kuivakukka-asetelma on lähes ikuinen sisätilojen koristaja. Valmiita kuivakukkia voi ostaa muun muassa toreilta sekä verkkokaupoista.

Toimintarajoitteiden huomioiminen:

Asetelmien tekoa helpottaa, jos kuivakukiksi valitaan sellaisia lajeja, joilla on paksumpi ja kovempi varsi. Ne ovat kestävämpiä, kuin hennommat lajit. Oasis-sieneen painaminen onnistuu heikoillakin voimilla.

 

Tuohikoristeet ikkunaan

Tuohesta on moneksi. Sitä voi käyttää hyötytavaroiden valmistukseen, mutta se on miellyttävä ja kaunis materiaali myös askarteluun. Tuohen paras keruuaika on alkukesästä, mutta hyvin kuivattuna se säilyy vuosia askartelukelpoisena. Tuohen keruussa tulee huomioida jokamiehenoikeudet. Joulun alla on mukava askarrella yhdessä. Tuohi herättää monesti myös muistoja

Tarvikkeet:

  • Tuohta
  • Vahvaa piirtoheitinkalvoa tms.
  • Liimaa (kuivuessaan läpinäkyvää)
  • Siimaa tai ohutta narua
  • Sakset, keittolevy, kattila, (reikäkauha), parsinneula

Työohje:

  1. Revi tai leikkaa tuohesta eri levyisiä nauhoja (pit. 2-10cm, lev. ½-2cm). Pudota ne kiehuvaan veteen ja anna kiehahtaa niin, että ne käpristyvät. Nosta tuohet reikäkauhan avulla valumaan paperin päälle. Availe tuohikiekuroita sormin. Voit toistaa käsittelyn jos haluat. Anna tuohien kuivahtaa.
  2. Leikkaa kalvosta haluamasimallinen ja -kokoinen kuvio (sydän, neliö, ympyrä…), jonka päällystät tuohi kiekuroilla.
  3. Kasta tuohikiekurat liimaan ja liimaa kalvon molemmin puolin. Ensin toiselle ja sitten toiselle puolelle. Anna työn kuivahtaa liimauskertojen välillä.
  4. Tee kalvoon ripustusnarua varten parsineulalla pieni reikä. Pujota naru ja ripusta koriste esimerkiksi ikkunaan.

Ohjaajalle:

Muistakaa tuohenkeruuseen liittyvät ohjeet ja jokamiehenoikeudet. Tuohikoristeita voi ripustaa useamman samaan naruun. Ohjetta voi soveltaa myös esimerkiksi kuusenkoristeisiin, jolloin pohjana voi käyttää esimerkiksi pahvia.

Toimintarajoitteiden huomioiminen:

Suuremmat tuohikiehkurat ovat helpompia käsitellä. Tuohien liimaaminen painamalla ei vaadi voimaa.

 

Mehiläisvahakynttilät

Mehiläiset kuuluvat jokaisen pihan kesään. Mehiläiset keräävät kukista mettä, muuntavat sen hunajaksi ja varastoivat sen talven varalle. Lentäessään kukasta kukkaan ne samalla kuljettavat siitepölyä ja siten edesauttavat kasvien sadonmuodostusta. Hunajan lisäksi mehiläiset tuottavat mehiläisvahaa, josta voidaan askarrella esimerkiksi kynttilöitä. Hunajan korjuu aika ajoittuu syksyyn.

Tarvikkeet ja työvälineet:

  • Mehiläisvahalevyä
  • Sydänlankaa
  • Veitsi tms. (mehiläisvahalevyn leikkaamiseen)
  • Viivoitin
  • Leikkuualusta

Työohje (katso pdf -ohjeista mallikuvat):

  1. Leikkaa mehiläisvahalevystä haluamasi mallinen pala (yl. suorakaide tai kolmio).
  2. Leikkaa sydänlangasta sopivanpituinen pätkä ja aseta se levyn pisimpään reunaan ja painele kiinni.
  3. Aloita vahalevyn rullaus sydänlangan ympärille. Rullaus olisi hyvä tehdä lämpimässä huoneessa työtason tai tiskipöydän päällä, sillä lämpimänä mehiläisvaha on notkeampaa ja helpommin käsiteltävää.
  4. Kynttilän alapään voi muotoilla sormin kynttilänjalkaan sopivaksi.
  5. Polta kynttilää palamattomalla alustalla ja varustaudu kynttilän mahdolliseen valumiseen.

Ohjaajalle:

Mehiläisvahalevyä ja sydänlankaa saa hyvin varustetuista askarteluliikkeistä. Mehiläisvahakynttilän paloaika on noin 6 tuntia. Säilytä mehiläisvahalevyjä huoneenlämmössä ja valolta suojattuna paperissa. Varmista, että sydänlanka on sopivan paksuista tekemääsi kynttilään. Mitä paksumpi kynttilä, sen paksumpi sydänlanka. Jos teet suurempia kynttiläeriä, kannattaa ensin tehdä testikynttilä.

Toimintarajoitteiden huomioiminen:

Ohjaaja voi pyörittää kynttilän aloituksen, jonka jälkeen pyörittäminen onnistuu melko helposti. Jo pelkkä mehiläisvahan tuoksu on miellyttävää ja herättää muistoja.

 

Yrttien viljely ikkunalaudalla

Yrttien kasvatus ikkunalaudalla on mahdollista ympärivuoden. Se ei vaadi suurta tilaa, on helppo toteuttaa ja tuottaa satoakin. Toimintaa voi soveltaa ja vaativuustasoa lisätä taitojen ja toimintakyvyn mukaan. Yrttejä voi vaihtoehtoisesti kasvattaa valmiista ruukkuyrteistä, taimista tai siemenistä.

Tarvikkeet ja työvälineet:

  • Ruukkuyrttejä, taimia tai siemeniä
  • (yrtti)multaa
  • Ruukkuja

Työohje:

Ruukkuyrteistä:

  1. Hanki valmis ruukkuyrtti
  2. Leikkaa versot käyttöön
  3. Istuta jäljelle jäänyt taimi juuripaakkuineen mullalla täytettyyn ruukkuun.

Taimista:

  1. Hanki yrtin taimi
  2. Istuta se hieman taimikasvatusruukkua suurempaan mullalla täytettyyn ruukkuun.

Siemenistä:

  1. Täytä taimikasvatuslaatikko kostealla mullalla
  2. Ripottele pinnalle yrtin siemeniä
  3. Peitä kevyesti mullalla, kastele varovasti ja pingota päälle muovikelmu.
  4. Kun siemenet ovat itäneet, poista muovikelmu, siirrä valoon ja pidä kylvös kosteana.
  5. Kun sirkkalehdet ovat kehittyneet, siirrä taimet suurempaan ruukkuun tekemällä multaan kolo sormella, johon taimi istutetaan siten, että sirkkalehdet jäävät mullan yläpuolelle. Tiivistä multa taimen ympäriltä.

Hoito ja käyttö:

  1. Kastele yrttejä säännöllisesti ja lannoita parin viikon välein.
  2. Käytä yrttejä tuoreena erilaisiin ruokiin. Jos satoa tulee yli päivittäisen tarpeen, voi niitä myös säilöä esimerkiksi kuivaamalla tai pakastamalla.

Toimintarajoitteiden huomioiminen:

 Suurin osa yrteistä tuoksuu voimakkaasti. Osallistujien kesken voidaan järjestää aistien aktivointituokio. Yrttejä voidaan tuoksutella, tunnustella ja jopa maistella. Yhdessä voidaan arvailla, mikä yrtti on kyseessä.

Ohjeet pdf -tiedostona